Piratens bestevenn

This content has been archived. It may no longer be relevant

Forestill deg at du er sjørøver på et skip og kommer i kamp med en annen flåte. Det er uvær, det regner, og du ser fienden din nærme seg deg. Du løfter sverdet, men får mye vann i ansiktet.

Hvem kan redde deg?

Hatten din, sjørøverens beste venn. Hadde du hatt den på, hadde brimmen på hatten forhindret vannet i å renne ned t i ansiktet ditt og du kunne truffet mostanderen din helt nøyaktig. Den beskytter også mot den varme solen ut på sjøen. Ellers så hadde jo vår egen Kaptein Sabeltann vært knall rød og rosa hele tiden. Hvis du ikke var så lur som langemann og ikke fikk stjålet deg en tresnuttet hatt, kunne du ta til nød med en bandana.

Statussymbol

Var du så uheldig at vinden kapret hatten din? Sjørøverne levde i et århundre der nesten hele befolkningen gikk med hatter, noe som gjorde det enkelt å stjele en hatt. Man trengte bare å vente til neste gang man var til kai. Da kunne man bare gå inn på en bar,  stjele en full admirals hatt og prøve å komme unna uten å bli tatt. Men var hatten for fin og ikke fillete nok så kunne det hende at kapteinen ble sur og tok den fra deg. Det var ikke på tale om du skulle ha en finere hatt en kapteinen på skuta, for sjørøverkapteiner likte å være flamboyant og forfengelige, lik franskmennene på tronen.

Aye aye where has the rum gone.  Illustrasjon: Alexander Slotten
Aye, aye, where has the rum gone. (Illustrasjon: Alexander Slotten)

“Penisforlenger”

Ifølge hattemakeren Elisabeth Swan fra “Blondeswan” brukte piratene svære hatter fordi det var et statussymbol mellom sjørøverene. Selv om det kan også bare kan være at piratene på den tiden likte og være flamboyant. Hvem vet? Men hun mente selv at grunnen til at hattene var så store var fordi at de mannlige piratene kanskje overkompenserte for noe. Så bare menn med små peniser ble de verste piratene? Kanskje det forklarer sjørøverikonet Jack Sparrow?

Kanskje burde du skaffe deg en en pirathatt neste gang det regner her i Bergen? Så kan hatten være din beste venn og!

Lær mer om hatter med hattemaker Elisabeth Swan her:

 

Anbefalte artikler