Hva er det med nordmenn og elektronisk musikk?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Norge er et land med gode røtter innenfor tradisjoner, og det norske folk kjennetegnes av sterke mattradisjoner, skitradisjoner – vi er født med ski på beina, og ikke minst musikktradisjoner. Enhver nordmann, bevisst eller ubevisst, har hørt både trekkspill og hardingfele, men blir alle våre tradisjoner et hinder slik at nye musikksjangere ikke slipper til?

Grubling og søvnløse netter

Av personlig erfaring, både som programleder for Frisk Fredag og disc jockey, tror jeg elektronisk musikk fortsatt har en lang vei å gå i Norge. Hvorfor er CLMD, Lemâitre, Röyksopp og Cashmere Cat større internasjonalt enn her hjemme? Hvorfor er ikke elektronisk musikk så stort i Norge? Dette spørsmålet har både irritert meg og ført til utallige timer med grubling og søvnløse netter.

Som et følge av ønsket om å finne ut av dette, har det resultert i en dokumentar der jeg jakter etter et godt svar på hvorfor elektronisk musikk ikke er så stort i Norge.

Men hvordan skulle jeg begynne, og hvem skulle jeg oppsøke for å finne et svar? Den første tanken som slo meg var å spørre det norske folk, rett og slett for å få flere synspunkter samt personlige meninger fra andre. Derfor tok jeg beina fatt på en stormværsdag, og besøkte nærmest hver eneste krik og krok i Bergen for å finne personer som ville uttale seg om spørsmålet.

Nedenfor kan du høre første episode av dokumentaren.

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/Frisk-Fredag-Dokumentar-EP1.mp3]

Varierende meninger

Som du sikkert hørte fra reportasjen hadde også folket forskjellige meninger. Noen mente at Norge var et for lite land, mens andre hadde en viss idé om at den elektroniske musikksjangeren ble skygget til av andre musikksjangere i Norge.

Personlig kan jeg selv gjenkjenne meg i noen av svarene fra folket, og det at Norge er et land kjent for tradisjonell musikk, så vel som rock og metall kanskje dominerer som musikksjangere, kan jeg til en viss grad være enig i. Men er dette grunnen til at elektronisk musikk ikke er så stort i Norge? Jeg føler fortsatt ikke at jeg har fått en godt nok svar, men kun en god del antakelser. Så hvordan skal jeg ro i sjelen og finne ut av dette spørsmålet?

Neste episode

I neste episode har jeg tenkt å gå til personer som gjør det samme som meg, men som har det som et levebrød. Ja, jeg snakker selvfølgelig om musikkprodusenter som både lager ny musikk og har erfaring innenfor fagfeltet.

Er du spent på svaret? Andre episode av dokumentaren kan du høre på førstkommende sending, fredag fra kl. 21-24:00.

 

Anbefalte artikler