Vil inspirere til levende tid

This content has been archived. It may no longer be relevant

I 1985 var Stein Peter Aasheim deltaker og logistikkansvarlig på den første norske ekspedisjonen til Mount Everest, under ledelse av Arne Næss. I dag, 27. november 2013, er han i Bergen for å holde foredraget Levende tid på BSI frilufts Fjellmøte.

Studentmorgen tok selvfølgelig en prat med Aasheim for å høre om skrytelisten og hvordan vi studenter kan «gjøre dødtid om til levende tid».

Hør hva Aasheim syns om tittelen eventyrer og hvordan det var å bo med familien på Svalbard:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Stein-P.-Aasheim-Del-1.mp3]

SLUTTET ALDRI MED GUTTETURENE

– Det er kanskje flere steder som definerer starten på det hele, og kanskje burde jeg prate med psykologen min, men da jeg var 23 år  dro jeg og en venn på en lang padletur til Canada. Jeg var akkurat blitt  ferdig i militæret, så vi haiket med en stykkgodsbåt over Atlanteren og gjennom Panama. Deretter dro vi opp den amerikanske østkysten og haiket gjennom Canada, før vi leide oss en kano og var borte i nesten ett halvt år hvor vi blant annet padlet en elv som ingen hadde padlet før.

For Aasheim var turen til Canada bare tiltenkt som en real guttetur før han skaffet seg jobb og gikk inn i en vanlig ni til fire rolle. Men slik ble det altså ikke.

– Jeg tenkte jo at jeg bare måtte gjøre ett sånt stunt før jeg gled inn i ni til fire rollen, som alle er tiltenkt. Det gav rett og slett mersmak, og når man først har krysset den terskelen så er det ikke så lett å komme tilbake, forteller Aasheim med et smil.

Hør Stein Petter Aasheim forteller om det å ta sjansen:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Stein-P.-Aasheim-Del-2.mp3]
Familien Aasheim levde ett år i fangsthytte på Svalbard. Fra venstre: Stein P. Aasheim, Ragnhild Amundsen, Ingvill (6) i midten og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim, tatt i 2003)
Familien Aasheim levde ett år i fangsthytte på Svalbard. Fra venstre: Stein P. Aasheim, Ragnhild Amundsen, Ingvill (6) i midten og Eline (13). (Foto: Stein P. Aasheim, tatt i 2003)

SKRYTELISTEN

Opp gjennom årene etter Canadaturen har Aasheim fått opplevd og sett mye av verden. Noen ganger alene, andre ganger med både familie og venner.

– Noe av grunnen til at jeg er her i Bergen i dag for å holde foredrag er vel fordi jeg har gått på ski til Sydpolen i Amundsens skispor, jeg har klatret Trollveggen ett par ganger, gått på ski over Grønland ett par ganger, syklet gjennom Sahara og vært hestehandler i Mongolia. Jeg har også gått på ski gjennom Gobi ørkenen, padlet gjennom Tasmania og i tillegg bodd i en fangsthytte på Svalbard sammen med samboer og to barn. Håpet er da å inspirere de som går ut fra foredragssalen i dag til å fylle livet med levende tid.

– Alle går med drømmer av ett eller annet slag, og en hver stor drøm har i seg et element av risiko. Det å få ut fingeren og strekke seg litt lenger enn du trodde var mulig, det håper jeg å kunne inspirere til.

Og gjennom å holde foredrag om levende til, ønsker Aasheim å få fokus på at unge skal komme seg ut og bruke mye av dødtiden hvor man kjeder seg og sitter i ro, til å skape levende tid ute i natur og gjennom opplevelser.

Fjellmøtet arrangeres av BSI Friluft i Teglverket på Kvarteret i kveld klokken 19.

Bildet er fra tur til Mongolia, 1993. Stein P. Aasheim, Odd Eliassen , Vegard Ulvang, Aleksej Smirnov og Pierre Geperret. (Foto: Stein P. Aasheim)
Bildet er fra tur til Mongolia, 1993. Stein P. Aasheim, Odd Eliassen , Vegard Ulvang, Aleksej Smirnov og Pierre Geperret. (Foto: Stein P. Aasheim)

Anbefalte artikler