De 5 beste dystopiene

This content has been archived. It may no longer be relevant

1) 1984 – EN SENSURERT VERDEN

På hver trappeavsats stirret plakaten med det enorme fjeset på ham fra veggen rett mot elevatorsjakten. Det var et bilde av det slaget at øynene på det fulfte en når en beveget seg. STORE BROR SER DEG, lød underskriften på det.

Storebror ser deg. Blikket hans følger deg uansett hvor du er. På jobb, på bussen, selv hjemme i din egen leilighet blir du overvåket. Og alt de vet om deg, kan brukes mot deg.

George Orwells 1984 trekkes gjerne frem som kroneksempelet på en dystopi. Historien om hvordan USA har blitt til Oceania og overtatt av overvåkning, statskontroll under dekket av en konstant krig med Eurasia (eller Øst-asia, alt ettersom hvem de er alliert med for øyeblikket) og hvor du kan skrives ut av historien med bare et par tastetrykk. Winston Smith jobber i Sannhetsministeriet, hvor han skriver om avisartikler og redigerer bilder for å fjerne upersoner fra folkeminnet. De som har begått kriminelle handlinger.

For i 1984 medfører ikke tankeforbrytelser døden. Tankeforbrytelser ER døden.

Se også: Kamerat Napoleon (eng. Animal Farm) av George Orwell, Secret Histories: Finding George Orwell in a Burmese Teashop av Emma Larkin, Salamanderkrigen av Karel Čapek og Prosessen av Franz Kafka.

2) LITTLE BROTHER – TENÅRINGENE SLÅR TILBAKE

Eg går siste året på skulen Cesar Chavez High i bydelen Mission i San Francisco, og det gjer meg til ein av dei mest overvakte personane i verda. Eg heiter Marcus Yallow, men på den tida då denne historia byrjar, gjekk eg under namnet w1n5t0n. Uttalt «Winston».

Ikkje «Dobbel-ve-ein-enn-fem-te-null-enn» – dersom du då ikkje er ein skuleinspektør utan peiling, så nedsnødd at du enno kallar internett for «informasjons motorvegen».

Før terroraksjonen er Marcus en helt normal tenåring. Men siden han og vennene er kjent for sin mangel på respekt for autoriteter og befinner seg i nærheten når bomben smeller, blir de automatisk mistenkt som terrorister. Fremdeles skadd etter eksplosjonen blir Marcus og vennene hans sperret inne og forhørt. Selv om det raskt blir klart at Marcus er uskyldig, fortsetter overvåkningen når han slipper fri og flere av vennene hans (som tilfeldigvis har mørkere hud enn ham selv) er fortsatt fanger av den amerikanske stat, uten lov og dom.

Men Marcus har lest 1984, og han har lært. Det tar ikke lang tid før “lillebror” slår tilbake.

Veslebror ser deg er i tillegg til å være en svært godt skrevet dystopi også full av oppskrifter og referanser til alt fra kryptografi til gaming theory. Du kan finne den som gratis ebok fra biblioteket i Bergen (pdf og epub), og som engelsk ebok i en rekke formater fra forlaget Craphound.

Se også: Dødslekene-serien av Suzanne Collins, Homeland av Cory Doctorow, Neuromancer av William Gibson,Matched av Ally Condie og Uglies av Scott West.

3) THE HANDMAID’S TALE – DER KVINNER IKKE TELLER

We slept in what had once been the gymnasium. The floor was of varnished wood, with stripes and circles painted on it, for the games that were formerly played there; the hoops for the basketball nets were still in place, though the nets were gone. A balcony ran around the room, for the spectators, and I thought I could smell, faintly like an afterimage, the pungent scent of sweat, shot through with the sweet taint of chewing gum and perfume from the watching girls, felt-skirted as I knew from pictures, later in miniskirts, then pants, then in one earring, spiky green-streaked hair.

Den norske tittelen gjør ikke Margaret Atwoods roman noen tjeneste. Tjenerinnens fortelling handler om en verden hvor det amerikanske “Christian right” har overtatt USA. Kvinner får ikke lenger lov til å forlate huset uten sin mann. De som forsøker å rømme blir drept, bortsett fra de fruktbare kvinnene. For noe gikk galt. Fruktbarheten er nede i nær ti prosent, og flere barn fødes vanskapte.

Dette betyr at kvinner som Offred tvinges inn i seksuelt slaveri for å bringe frem barn for ufruktbare kvinner og deres ektemenn. For Offred betyr dette at hun blir Kommandantens slave. Og gjennom ham ser hun en verden hvor kvinner får skylden for menns sterilitet. Hvor ethvert brudd mot lovens paragraf straffes, samtidig som man bryter lovens ånd. Og en mulighet for flukt.

Se også: The Chrysalids av John Wyndham og Oryx and Crake, også av Margaret Atwood.

4) BRAVE NEW WORLD – ALT ER VAKKERT

A squat grey building of only thirty-four stories. Over the main entrance the words, Central London Hatchery and Conditioning Centre, and, in a shield, the World State’s motto, Community, Identity, Stability.

En verden hvor alle er lykkelige. Alle elsker jobben sin, selv om de er ynkelige gammaer; kloner som vasker gulv og skufler kloakk. Arbeidet er perfekt for dem, da de har blitt programmert og kondisjonert til å elske det fra før de ble født. All fritid brukes på sex-kinoer, til å spille spill og dra på ferier, eller til å ta Soma og drømme tiden vekk.

Men Bruno er ikke lykkelig. Selv om han er en beta, nummer to fra toppen, førte en feil under produksjonen av ham til at han ble født lav. Dette betyr at patetiske deltaer tror han er som dem, og at han aldri har følt seg virkelig hjemme blant andre som er like intelligente som ham.

Ting blir ikke bedre når de ved et uhell snubler over Villmannen. En ung gutt som har vokst opp utenfor samfunnet, og som siterer ting som for lengst har blitt forbudt, som Shakespear og Bibelen. Bøker får mennesker til å tenke, og den frie tanke er farlig.

Se også: Utopia av Thomas More,A Clockwork Orange av Anthony Burgess og Player Piano av Kurt Vonnegut

FAHRENHEIT 451 – DER DE BRENNER BØKER

It was a pleasure to burn.

It was a special pleasure to see things eaten, to see things blackened and changed.
[…] With his symbolic helmet numbered 451 on his stolid head, and his eyes all orange flame with the thought of what came next, he flicked the igniter and the house jumped up in a gorging fire that burned the evening sky red and yellow and black. He strode in a swarm of fireflies.

He wanted above all, like the old joke, to shove a marshmallow on a stick in the
furnace, while the flapping pigeon-winged books died on the porch and lawn of the house. While the books went up in sparkling whirls and blew away on a wind turned dark with burning.

Guy Montag er en brannmann. Hans hovedoppgave er å brenne bøker. Verden har ikke plass for dem lenger. Underholdning finnes ved et tastetrykk. De lengste tv-seriene varer kun i minutter. Den korte oppmerksomheten dyrkes. Hvis du ikke har fanget opp hva reklamen ønsker å selge på et sekund, var du uansett ikke interessert.

Men en dag velger en av disse anakronistiske bokeierne å gå opp i flammer sammen med bøkene sine. Og mot alle regulasjoner tar Guy Montag med seg en bok hjem.

Se også: filmen Terry Gilliam’s Brazil, A Clockwork Orange av Anthony Burgess og Does Androids Dream of Electric Sheep av Philip K. Dick.

 

ET LITE POSTSKRIPT OM SENSUR

Alle bøkene som er nevnt i denne artikkelen har vært utsatt for sensur i større eller mindre grad.

Selv om Cory Doctorow har vært heldig og unngått store problemer med Little Brother, har allikevel noen skolebiblioteker nektet å føre boken. Dette er det minste problemet, men den heller populære Dødslekene serien har gjentatte ganger blitt fjernet fra skoler og biblioteker, da for å være “seksuelt eksplisit, upassende for aldersgruppen, vold” [1].

Per dags dato er The Handmaid’s Tale forbudt flere steder i USA pga. seksualiserte beskrivelser[2], Brave New World har blitt forbudt på grunn av “nakenhet, rasisme, religiøse synspunkt, ufølsomhet og seksuelt grafiske beskrivelser” [3], men også for å “være for negativ” [4]. Både Fahrenheit 451 og 1984 har ironisk nok blitt utsatt for sensur [5], [6], [7] selv om det i Fahrenheit 451 sitt tilfelle var i mindre grad enn de andre eksemplene.

Vi lever i en verden hvor bøker som omhandler sensur blir sensuert. Det er ikke så mye skremmende som uendelig fascinerende.

Anbefalte artikler