Video på Radio

This content has been archived. It may no longer be relevant

Denne helgen gikk YouTube Music Award av stabelen, med store navn som Lady Gaga og Eminem blant vinnerne. Prisutdelingen er i formen veldig lik MTV’s veletablerte arrangement, og ønsker åpenbart å være en arvtaker i en tid der musikkvidoen først og fremst lever på nettet.

Hør hele sendingen her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Gorilla-Sendinger-Musikkvideo.mp3]

Tror du kanskje at musikkvideoen kom med MTV på 80-tallet? Nei, jeg ikke tenker ikke på videopromoer fra de store plateselskapene, men en egen video-jukebox som kunne nytes på cafeer og nattklubber. De første Scopitone-maskinene var franske, og dukket opp allerde mot slutten av 50-tallet. Etterhvert fikk også Vest-Tyskland og England en håndfull Scopitones, men selv i  samtidens største marked, USA, fantes det bare 800 maskiner ved Scopitones høydepunkt i 1966.

At maskinen var kostbar og filmproduksjon like så hindret video-jukeboxen i å bli særlig utbredt, men det er takket være den at vi i dag kan nyte perler som Nancy Sinatras “These Boots Are Made for Walking” og The Exiters udødelige Tell Him i gloriøs technicolor.  60-tallets franske Yé-yé-artiser har frembrakt flere av formatets absolutte høydepunkter med videoer til store navn som Johnny Hallyday, France Gall, Serge Gainsbourg, og Sylvie Vertain. Formatet byr også på mindre vellykkede produksjoner, som likevel ikke er helt uten underholdningsverdi. Her følger et eksempel på det siste.

the Tornados – the Robot

http://www.youtube.com/watch?v=WO63v7jC2FU

Scopitone topp 3 fra Le Yé-yé

For at du, kjære lesende lytter, skal slippe å vade deg gjennom for mange pløsete smørsangere på jakt etter godsakene,  kommer nå litt veiledning: Under får du tre strålende Scopitone-produksjoner fra den franske popens gullalder.

Jacques Dutronc- L’Opportuniste

http://www.youtube.com/watch?v=Jn_sqTstyuY

France Gall – Laisse tomber les filles

Francoise Hardy – Tous Les Garcons

 

Gorillas audible video-show

Da Gorillas redaksjonsmedlemmer var apebarn i jungelen hadde musikkvideoen for lengst blitt mainstream. Mediet ble også voksent rett før vi ble det, man snakket for første gang om regissøren bak videoen og den kunstneriske intensjonen. Dette til tross, på 1990-tallet fantes det knapt noe bedre symbol for markedskreftene enn million-produksjonene som gikk på MTV eller hjemlige VG-lista Topp 20.

Denne sendingen er verken ett forsøk på etablere en video-kanon eller et indie-dypdykk i sjangerens gjemte perler. Det er først og fremst subjektive vurderinger som får styre, og derfor er det særlig tiåret vi selv var stor konsumenter av musikkvideoer godt representert med hele to låter. Ellers kan vi by på DIY-stemning fra Sverige, en musiker/video-regisserer som sparer sine beste ideer til seg selv, canadisk rockemusikal på hardcore-vis, samt en av 80-tallets verste godbiter. Godt og blandet med andre ord, slik vi har for vane.

Ukens spilleliste:

Woodkid-Iron

 

Marcy Playground-Sex and Candy

France Gall- Laisser tomber les filles

Fucked Up- Queen of Hearts

De Lyckliga Kompirsarna-Hockeyfrilla

Total Coelo-I Eat Cannibals

White town-Your Woman

http://www.youtube.com/watch?v=cIQWt3oMids

Candlemass-Bewitched

 

Anbefalte artikler