Hva er NaNoWriMo?

This content has been archived. It may no longer be relevant

NaNoWriMo står for National Novel Writing Month, og er en skrivekonkurranse som har spredt seg over hele verden siden starten i 1999. Utfordringen er å skrive 50 000 ord på 30 dager. Det betyr 1667 ord per dag, eller 12 500 ord per uke. I år vil en halv million mennesker forsøke å skrive en roman i november. Men hvorfor gjør de dette?

Den eneste premien vinnerne får er teksten de selv har skrevet. Noen skriveprogrammer, forlag og egenpubliseringsforlag gir små gaver til både vinnere og deltakere, men målet alle jobber mot er sin egen bok, skrevet av dem selv. Og når NaNo-boka er redigert, pusset og finpusset kan den sendes inn til et forlag. Kanskje blir det en ny bestselger som Vann Til Elefantene av Sara Gruen eller Nattens Sirkus av Erin Morgenstern, begge skrevet under NaNoWriMo.

NaNoWriMo er utrolig

Det merkeligste med NaNoWriMo er at det fungerer. Når måneden er over, så sitter du igjen med en helt ny tekst. Noe som aldri har blitt skrevet før. Noe helt nytt.

Det er ikke nødvendigvis bra skrevet, men du kan ikke redigere noe før du har skrevet det. I november er det ikke “lov” til å redigere eller kritisere det du skriver. På nettsiden sier de at du skal “drepe din indre redaktør”. De som foretrekker en mindre voldelig løsning, kan putte ham/henne i en boks. Det du skriver skal være ufiltrert. Det gjør at du kan skrive uten hemninger, og gjør at NaNoWriMo kan brukes både av nybegynnere og publiserte forfattere, ofte med overraskende gode resultater.

Reglene mer retningslinjer enn faktiske regler. Helst skal teksten du skriver være skjønnlitterær, men det er mange som bruker NaNoWriMo til å skrive alt fra biografier til doktorgrader.

NaNoWriMo er sosialt

En halv million mennesker fra hele jorden deltar på NaNoWriMo. Det er skrivemøter hver uke fra Jordan til Japan, og fra Syden til Skåne. Forumet syder av aktivitet, og du kan selv velge underforum etter hvor du bor, hvilken sjanger du skriver eller aldersgruppen du er i. Det er også egne temainndelte forum, hvor du kan gjøre alt fra å finne navn på hovedpersonen din, adoptere et plott, få hjelp til å tette hull i plottet ditt eller finne ut hvor mange flekker det er på en gjennomsnittlig sjiraff.

I Norge er det møter hver uke i Bergen, Trondheim, Oslo, Tønsberg og Stavanger, i tillegg til online-møter hver onsdag i NaNoWriMos egne chat. Vi har også vårt eget forum, under Europe :: Norway.

Hvis dette er noe du har lyst til å prøve deg på, kan du lese mer om NaNoWriMo der.

Anbefalte artikler