Den blinde guden

This content has been archived. It may no longer be relevant

De bergenske krimforfatterne Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen kom nettopp ut med boken Den blinde guden. Tittelen er, som du kanskje aner, hentet fra gresk mytologi. Den blinde guden er Plutus, som i Dantes inferno vokter helvetes fjerde sirkel. Boken handler likevel ikke om greske guder, men om både grådighet og helvete.

Tellesentralran

Du husker kanskje Nokas-ranet i 2004? Også i Den blinde guden er utgangspunktet et ran på en tellesentral. Det hele ender opp i et guffent drap, og Kripos-etterforsker Edvard Matre og teamet hans blir innkalt til Bergen. Derfra ruller det videre, men mer er det ikke mulig å si uten å avsløre handlingen.

– Les boken, er forfatternes hemmelighetsfulle oppfordring.

 

Inspirasjon fra Sotra-turer

– Inspirasjonen kommer når man trenger den, mener forfatterne.

– Når man kjenner at det er på tide å skrive en ny bok, for eksempel når man har for lite penger på konto, eller når man har dovnet seg for lenge, er det bare til å la seg inspirere av det som skjer rundt en, på TV og i aviser, legger de til.

Dersom Tvedt og Gulbrandsen får behov for litt ekstra inspirasjon, hender det de tar seg en tur ut til vakre Glesvær, ytterst på den sydlige delen av Sotra, og lar tankene flyte fritt.

 

Hør intervjuet med Tvedt og Gulbrandsen: [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/10/Skumma-Kultur-Intervju-Chris-Tvedt-RFL+MR.mp3]

Skriver sammen

Dette er den første boken ekteparet Tvedt og Gulbrandsen har gitt ut sammen.

– Skriveprosessen var preget av mye prøving og feiling i begynnelsen, forteller de.

Men etter hvert gikk det seg til, og de synes det har vært veldig kjekt å skrive sammen. De skriver både hver for seg og oppå hverandres tekster. Forfatterparet har også fått erfare at stien blir til mens man går seg vill, og sluttresultatet ble ikke akkurat slik som historien var tenkt i utgangspunktet. Tvedt har tidligere skrevet flere krimromaner alene, men innrømmer i intervjuet at bøkene blir bedre når han får hjelp av Gulbrandsen.

Boken er i disse dager ute på forlaget Cappelen Damm.

Chris Tvedt gjestet Skumma Kultur også høsten 2010 i forbindelse med utgivelsen av Dødens sirkel. Det var den femte boken om advokaten Mikael Brenne, som han også vant Riverton-prisen for.

 

Skumma Kultur siler ut skummet, den beste av den beste kulturen både i Bergen og resten av verdenssamfunnet hver mandag kl. 11:00. Du kan også lytte til vår podcast.

Har du tips, anbefalinger, kritikk eller ros? Send det mer enn gjerne til skummakultur@srib.no.

 

(Toppbilde: Runa Flack Langaas)

Anbefalte artikler