Bloggen som ble til en seksuell biografi

This content has been archived. It may no longer be relevant

Husker du når Kronprinsparet begynte å følge en blogg ved navn Flinke Piker? Da riksavisen Dagbladet blåste opp en sexblogg på forsiden?

Det var året 2010 og Norge ble over natten kjent med de seksuelle erkjennelsene fra tre single piker i Oslo. Beretningene fra jentene Chantal, Emma og Linnea strømmet ut fra bloggen Flinke Piker på St.Hanshaugen i Oslo, ut til det norske folk, og deres indre og ytre vegger. Gjennom bloggen fikk leserne følge underlivet til tre single jenter som ga faen i rosabloggere. Dette var jenter som ikke var redd for å skrike ut om analsex og one night stands.

Bloggen ble rost opp i skyene da mange mente at den klarte å vise frem sex frem på en usminket og ærlig måte. En måte å prate om sex på som fikk leseren til å kjenne seg igjen, bort fra sminkede lår og manipulasjon. Det var bare et problem. Bloggen var fiktiv og ren diktning. Fra en leilighet i hovedstaden satt Ingrid Marie Treborg, jenta som var så lei av å være så jævla flink.

Hør omtalen av boken her!

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2012/11/Flink-Pike-MRL.mp3]

To år senere har bloggen om Flinke Piker blitt til en seksuell biografi. Boken tar utgangspunkt i Ingrid og hennes tre venninner fra barndomsstedet Kvernaland,  Maria, Merethe og Christina. Som leser får vi følge disse fire jentene fra barndommen og frem til tyveårene. Å debutere med alkohol, den første røyken bak skolen, de store krangelene med den rivaliserende jentegjengen, nakenbildene, og ikke minst, deres opplevelser av god og vond kjærlighet og seksualitet.

Vi følger dem gjennom så mange opplevelser og gjennom så mange situasjoner. Det er ingen gardiner som blir trukket for. Det er ingen dører som blir lukket. Det er det som er veldig fint med boken, forfatter Ingrid går aldri rundt grøten. Nødvendigheten og ærligheten er alltid med. Ved å vise bloggutdrag på venste side, viser forfatteren at disse innleggene finner en viss rot i hennes virkelige liv. Å lese boken drar deg tilbake til ungdomstiden, der sårbarheten er så sentralt. Hvordan man av og til ønsket at man kunne bare gi faen i å utforske, være hjemme og spise smågodt.

Faksimile fra Dagbladet den 6.11.2010.

En desperate fantasi. Det er slik forfatteren forklarer bloggen. Innerst I fantasiens kjerne ligger Ingrid sitt liv. Det er ikke bare seksuelle erfaringer som blir beskrevet i boken, men også hvordan det er å vokse opp og ikke minst, erfaringen i hvordan det er å bli eldre. Enkelte scener er så fine og så sjarmerende, som da Ingrid erfarer å være au-pair for noen barn på Ullern I Oslo. Barna forteller hvor fin hun er, nettop fordi hun er så rar, så annerledes. Boken tar på denne måten et oppgjør med det det ytre perfekte liv. Treborg viser med en ypperlig måte at det også finnes indre kaos, spesielt i et ungdomshjerte som er i ferd med å vokse opp. Boken Flink Pike klarer på en underholdende måte å beskrive ungdomstiden og det sårbare. Ærlighet. Det pinlige. Oppgjør med egen selvtillitt. At seksualitet av og til kan være usexy.

Kjære Ingrid. Det finnes mange negative ord om den fiktive bloggen. En leser skrev det på den aller beste måten: Budskapet blir stående, og det er det vikgste. Til dere som tror det ikke finnes Flinke Piker der ute, jo, det gjør det. Det finnes mange jenter som er lei av å være søt, snill, flink og korrekt. Takk for en heidundrande tur, hvem du nå enn er. Skål, flinke pike!

Om det bare var tull? For meg var det blodig alvor. Slitsomt, men definitivt verdt det. Men om bloggen var skrevet av tre løsslupne jenter som levde herrens glade dager I Oslo?

Nå får du gi deg. Jeg heier på deg. For du er jævlig bra akkurat slik du er.

Skumma Kultur silar ut skummet, den beste av den beste kulturen både i Bergen og resten av verdssamfunnet kvar måndag kl. 11. Du kan også lytte til vår podcast. Har du tips, anbefalinger, kritikk eller ros? Send det meir enn gjerne til skummakultur@srib.no.

(Utdrag lest av Carina Hoshovde)

Anbefalte artikler