«The show must go on»

This content has been archived. It may no longer be relevant

På mandag denne uken snakket Skumma Kultur med to representanter fra studentteateret I Bergen, Immaturus. Mira Nadina Mertens er en av seks regissører, og Ida Sagen en av mange skuespillere. De kunne melde om at det ikke bare er i forestillingen det har oppstått drama, mens også bak kulissene når oppsetningen av Becketts Ringar settes opp i morgen.

– I starten skulle forestillingen hovedsakelig bestå av en del mindre stykker av Samuel Beckett som vi skulle lage en helhet ut av. Men så fikk vi vite at vi ikke får rettighetene til stykkene likevel. Så nå har vår kunstneriske leder Fredrik Longva sittet og niskrevet et helt nytt manus, forklarer Mira Nadina Mertens.

Immaturus12Samme manus, nye ord

Til tross for at manuset måtte skrives helt om og replikker ble endret kun seks dager før premieren, stoppet det ikke skuespillere og regissører fra å la showet gå sin gang. På søndag fikk skuespillerne nytt manus, og da måtte det pugges. Den kunsteriske lederen har skrevet manus ut i fra det samme mønsteret som før, men alle replikker måtte byttes ut.

– Det gjør det nesten vanskeligere fordi du må omstille hjernen litt, men ikke helt. Det er samme koreografi, og grunnstrukturen er den samme, men det er nye ord, sier Ida Sagen.

Regissør Mertens roser Longva for å ha integrert den opprinnelige prosessen i det nye stykket, og hvordan Bergen by nå er med på en ny måte.

– Det er jo et vandreteater, så scenen blir ofte ute i gatene i Bergen. Nå har for eksempel Fredrik tatt inn tagging i teksten som er blitt skrevet på veggene. Det er en ny måte for at byen kan brukes mer i stykket, og vi kan improvisere mer, sier Mertens.

Et absurd vandreteater i gatene

– Det blir også mye mer rom for å improvisere. I starten, da vi hadde begynt å jobbe med Beckett, var det veldig viktig at alt skulle være original tekst, vi skulle følge manus og huske hvert eneste ord, tilføyer Sagen.

For de som ikke instinktivt vet hvem Samuel Beckett er, er han en av vår tids store dramatikere innenfor absurd teater. Han tar for seg temaer om meningsløshet, ting som står stille og det å vente.

Så det er et absurd vandreteater Immaturus tilbyr Bergens publikum på fredag. Det starter på Det akademiske kvarter, og fortsetter ut i gatene hvor publikum følger etter hovedrollen til ulike destinasjoner hvor forskjellige handlinger utspilles.

Immaturus10

«Få dere et øvingsrom!»

Naturlig nok, når man prøver å lage et vandreteater i Bergens gater, møter man noen utfordringer.

– Først er det jo det at det regner mye. Det å jobbe ute og bli kalde og våte har krevd litt. Men vi har passet på å kle oss godt og drikke mye te, sier Mertens.

– Vi har også fått mye kommentarer fra folk, for vi øver jo også ute. Det var noen folk som ropte til oss «Finn dere et øvingsrom!». Mange går forbi og lurer på hvem vi er og om vi ikke har noe bedre å finne på, flirer Sagen.

Nå er både regissøren og skuespilleren klare og spente på premieren, og håper at alle bokstavelig talt vil la seg rive med i Immaturus sin vandring gjennom handlingene til Samuel Beckett.

Hør hele intervjuet med Mira og Ida her: [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/10/Intervju-med-Mira-og-Ida-fra-Immaturus-vandreteater.mp3]

(Foto: Øyvind S. Stokke-Zahl / Studvest)

Anbefalte artikler