Naturens poesi

This content has been archived. It may no longer be relevant

Dikterlivet

– Lars Haga Raavand er først og fremst en poet, tror jeg man må kunne si. En litt leken og litt alvorlig poet.

Det kunne den unge forfatteren fortelle Studentmorgen om seg selv.  Han forklarte også at lyrikken hans har røtter i det personlige, men at den likevel også skal peke utover.

– Det er også klart at i begge bøkene mine så er det et stort stofftilfang fra sfærer som overhodet ikke stammer  fra mitt privatliv.

Likevel er en poetisk stil som trekker klare linjer til både naturvitenskap og prosa tidkrevende. Det er derfor ikke alltid like greit å sette seg ned å skrive tekstene.

– Det er klart at når en ønsker å leve av dette her, så må en sette seg ned å skrive hele tiden – selv om er det veldig tungt og kan ta lang tid. Andre ganger kan det plutselig komme fem dikt på én time. Så det går veldig opp og ned. Alt i alt tar det lang tid, og en må jobbe med det.

Hør intervjuet med Lars Haga Raavand og få en smakebit fra hans nye bok Skoggangssang her: 

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/Lars-Haga-Raavand-2.mp3]

Livets poesi

Haga Raavands forrige bok, Hvalfall, hadde et gjennomgående tema om livet, døden og havet i en vakker og harmonisk sammenveving livets store mysterier.

– Det er to parallelle spor der det ene handler om to brødre der den ene dør, mens det andre foregår under vann med hvaler som dør og faller ned til bunn. Der blir de et slags sentrum i et slags økosystem der det finnes mange bakterier og mikroorganismer som utelukkende livnærer seg av døde hvaler. Og så  kan man jo tenke seg at poeten blir som disse mikroorganismene som suger næring ut av det levde livet. Så kanskje det sier noe om poesiens opphav også?

Haga Raavand forteller videre at det er klart at det er tenkt mer som en samling enn enkeltdikt. Han mener inspirasjonen kom fra naturens poesi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 9788203354878_Raavand

Et friskt pust

Som ung forfatter har han også sine fordeler overfor sine eldre og mer etablerte kolleger. Med et mer ungdommelig språk skriver  han på en måte som fenger et ungt publikum, så vel som et mer voksent.

– Det er i hvert fall lov å håpe at en med sitt ungdommelige blod kan være enda mer kreativ og sprelsk enn de som er eldre.

Det er klart et moderne preg over poetens verker. Med en ny vinkling på livets sirkel i sin Hvalfall løfter han tekstene inn i et behagelig landskap under havet. Han avslører at hans nye samling, Skoggangssang, som slippes 19. september, også vil være sterkt preget av naturen, men denne gangen i skogens skjermede og lune verden. En liten forsmak på dette kan du også få med deg på Kvarteret 12. september i forbindelse med Phonofestivalen.

Anbefalte artikler