Radiotryne: Sara

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tjueen år gamle Sara Svanemyr fra Asker har vært med i Studentradioen i Bergen siden januar i år, og hun angrer ikke på at hun tok sjansen på å begynne med radio.

“Early bird”

– Jeg er med i aktualitetsprogrammet Studentmorgen, så jeg må være en “early bird” og stå opp i fem-tiden.  Det er ikke noe problem fordi det er så gøy å være her at man gleder seg til det.

Studentmorgen sendes fra mandag til fredag mellom klokken syv og ti, og hver av disse dagene har et eget team på tre-fire medarbeidere som programledere. Programmet har fast innhold som for eksempel quiz og nyheter som er likt for alle de fem dagene, mens spalter og naturlig nok intervjuobjekter varierer fra dag til dag.

– Vi har pleid å møte opp klokken seks den dagen vi skal ha sending. Det høres jo veldig tidlig ut, og er det vel forsåvidt også, men det fungerer som en skikkelig kickstart på dagen. Når du er ferdig med sending er du full av energi, mens klokken bare er 10 og du er våken og klar til en tur på lesesalen.

Studvest ble for seriøst

Sara var inne på tanken om å begynne i studentavisen Studvest, men endte opp med å heller prøve Studentradioen.

– Man må gå ut av sin egen komfortsone og utfordre seg selv litt. Det får man virkelig gjort her i radioen.

Hun mener det er veldig enkelt å komme inn i radiomiljøet, og at man lærer det man trenger uten for store utfordringer. På det halvåret hun har vært med har hun lært redigering og bruk av forskjellig datautstyr og -programmer, og hun ser frem til å bli bedre på studioteknikk.

– Miljøet er lett å komme inn i, og nå har jeg også blitt sosialsjef. Radio er mye mer enn at vi bare lager god radio, det er så mye sosialt og morsomt rundt også. Vi har blant annet hytteturer, fester, julebord og vi skal snart være med på Studentkampen, informerer den ferske sosialansvarlige.

Handler om hva man tar seg tid til

Som frivillig medarbeider i Studentradioen forventes det at du setter av minst ti timer i uken til radioarbeid, noe mange kanskje ser på som en utfordring første gangen de hører det.

– Jeg har studert statsvitenskap tidligere, og da var det ikke så mye obligatorisk, så jeg kunne tilpasse lesetiden selv. Nå som jeg har byttet til journalistikk og fått mer obligatorisk på timeplanen blir det en litt annen hverdag. Du må bare se selv i hvor stor grad du kan engasjere deg i forhold til timeplanen og hvor mye du skal lese.

Sara sier selv at hun aldri har hatt noe problem med å få til de ti timene som kreves av henne, og hun mener at hun kan få igjen senere i livet for den tiden hun investerer nå.

– Det er veldig mye man kan ta med seg videre ut i arbeidslivet fra studentradio. Blant annet bruker vi dataprogrammer de bruker i de store mediebedriftene, og vi skriver saker vi legger ut på nettet.  Og nettverksbyggingen er selvfølgelig også veldig viktig.

– Kjempefælt å høre min egen stemme

Noe av det som krever mest tilvenning når man trer inn i radiotrynenes verden er å bli vant til å høre opptak av egen stemme samt tanken om at også lytterne kan høre det du sier på luften.

– Jeg glemmer at andre hører stemmen min, men jeg synes det er kjempefælt å høre min egen stemme.

Det er mye man kan lære fra å drive med studentradio på fritiden, og Sara mener at noe av det kanskje viktigste er å tørre å utfordre seg selv i større grad.

– Du blir bedre på å gå utenfor din egen komfortsone, takle uventede utfordringer, improvisere og å føre en dialog med gjestene som er personer du ikke kjenner fra før av. Det tror jeg at jeg har blitt mye bedre på.

Tips til nye radiotryner

Avslutningsvis gir Sara noen tips til de nye radiotrynene som snart begynner i Studentradioen:

– Gi mye av deg selv! Vær aktiv og vær veldig mye med i starten. Vi er en stor organisasjon og det er veldig greit å bli kjent med andre utenfor din egen redaksjon. Bli med i Studentradioen! Vi trenger dere.

 

Hør intervjuet med radiotrynet Sara Svanemyr her, og finn ut hva som er hennes høydepunkt så langt i radiokarrieren:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/08/radiotryne-2013-Sara-Svanemyr-fra-Studentmorgen.mp3]

Ønsker du å bli like kul som Sara kan du allerede nå sende inn din søknad.

Anbefalte artikler