Døll og primitiv

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tryggere

Mye har forandret seg siden debutalbumet med samme navn ble sluppet for to år siden. Krøllene har blitt lenger, konserter har blitt spilt, og hans andre album, If Only As A Ghost, har kommet ut. Album nr 2 har høstet så godt som utelukkende gode kritikker, og står slik i stil til debutalbumet – som solgte til gull.

– Det føles veldig bra å bli så godt mottatt, særlig med ting jeg har jobbet så mye med. Jeg følte meg veldig trygg på denne platen – ikke med tanke på hvordan den skulle bli mottatt, men at det var denne platen jeg ville lage. Men jeg blir selvfølgelig veldig glad for at folk liker den.

Det søte turnéliv

Albumutgivelse betyr turné, og Jonas har dratt nytte av å ha litt erfaring fra før av.

– Jeg stresset meg veldig opp på første runde, fordi det var den første platen. Det var veldig mye nytt. Nå har jeg liksom vært gjennom det før, også er vi en fin kompisgjeng. Også er det jo veldig gøy å få dra rundt og spille, selvfølgelig.

Er det noe negativt med turnélivet?

– Nei, det er ikke det. Men det er mye reising, da. Vi reiste fra Oslo til Stavanger i går, og fra Stavanger til Bergen i dag. Jeg er ikke så god på å sove i bil, men det er vel egentlig det eneste som ikke alltid er så gøy.

Gøy i Bergen

I 2011 spilte Alaska en konsert på Kvarteret i Bergen – en konsert han husker som en av de bedre.

– Det var sent på en fredag, og jeg var sliten og nervøs. Men så var publikum så bra og det ble en utrolig kul konsert. Det er den konserten jeg husker på når jeg får spørsmål om hvilken konsertopplevelse som har vært den beste, faktisk. Det er generelt veldig morsomt å spille i Bergen.

Hjemme i Åmli, hjemme i Oslo

Alaska – eller Aslaksen, som han egentlig heter – kommer fra bygden Åmli i Aust-Agder. Alaska, som nå bor i Oslo, drar ofte hjem til hjembygden når han har behov for det.

– Noen ganger lengter jeg veldig tilbake. Jeg liker kontrastene mellom stedene, og jeg håper å kunne fortsette å gjøre sånn som jeg gjør nå: Bo i Oslo og dra hjem til Åmli når jeg vil. Om jeg må, så kjøper jeg gjerne et hus der og – må bare tjene masse penger først!

En døll og primitiv type

Det har vært mye jobb på Alaska siden debutalbumet kom ut, og hva en hverdag faktisk er, kan være vanskelig å svare på.

– Det er mye av og på. Enten er jeg i en turnéperiode og er ute og spiller hele tiden, eller så er det ganske rolig: Et møte her og der, og kanskje et intervju. Jeg setter egentlig pris på at det er sånn, men synes det virker deilig å ha en 9-til-4-jobb også. Da har man liksom helg når helgen kommer – for meg er det da den meste jobbingen er. Dessuten er alt veldig uforutsigbart for meg, jeg får aldri planlagt noen ting. Jeg er en ganske døll og primitiv type, så det hadde egentlig passet meg bra med litt mer forutsigbarhet. Men man må jo bare sette pris på situasjonen som den er.


Ikke så kult som det høres ut

Alaska gikk i sin tid på den anerkjente LIPA – Liverpool Institute of Performing Arts, en skole startet av Paul McCartney.

– Den er nok ikke så prestisjefylt, nei. Skolen har nok formet meg som musiker, men det er ikke så mye takket være undervisningen. Det er heller det at jeg fikk møte så mange kule folk, og la meg inspirere hele tiden. Dessuten fikk jeg jo lov til å nørde rundt på skolen i studio og spille inn, holde konserter i Liverpool og få meg i gang, på en måte. Jeg er veldig glad for å ha fått den sjansen, og det er derfor jeg ble værende der i tre år.

Trikset for å få det interessant

Musikkinteressen har vært der fra barnsben av, men å skrive musikk begynte ikke Alaska med før han var nærmere 19. Inspirasjonen finner han først og fremst i sine egne omgivelser, og er så ærlig som man kan være når man spiller musikk.

– Jeg liker ikke å pynte for mye på ting, og putte for mange metaforer inn hvor de ikke hører hjemme. Jeg prøver å finne vinklinger på vanlige temaer som jeg synes er interessante. For det er ikke så mange temaer, egentlig. Så trikset – eller, det jeg jobber med, er å finne en inngang på de tingene som gjør det interessant.

For å høre intervjuet med Jonas Alaska, trykk under:

Del 1:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/04/Jonas-Alaska-del-1-red.wav]

Del 2:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/04/Jonas-Alaska-intervju-del-2-MED-UTRO-endelig-versjon.wav]

Studentmorgen fikk en live fremføring av Alaskas “I don’t think I love you anymore”. Trykk under for å høre lydklippet.

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/05/Jonas-Alaska-I-dont-think-love-you-anymore-LIVE.wav]

Anbefalte artikler