Søsken i musikken

This content has been archived. It may no longer be relevant

I sammenheng med den såkalte “National Sibling Day” dedikerer Plutopop en sending til det spesielle båndet mellom søsken, og lytter til brødre og søstre i musikkverdenen. Selv om det ennå ikke er blitt en offisiell internasjonal søskendag, jobber Siblings Day Foundation for å innføre 10. april som nettopp dette, for å hedre det vakre forholdet mellom brødre og søstre. Grunnleggeren for dette prosjektet, Claudia Evart, mistet sine to søsken i to forskjellige ulykker tidlig i livet. Hun valgte 10. april som søskendag siden det er fødselsdagen til hennes avdøde søster, Lisette.

Innen musikken finnes en mengde familiebånd og -band, flere av dem har også tatt familienavnet med seg. Jackson 5, frontet av Michael, var et av de mest kjente.

Listen med familie(band)navn er lang, fra The Kelly Family og Sister Sledge (som forresten synger “We Are Family”) til Hanson. Andre søskenband er litt vanskeligere å gjette umiddelbart, men ser du f.eks. guttene i Kings of Leon sammen, er det ikke så vanskelig å tro på at de er i slekt. Jared, Nathan og Caleb Followill er brødre og Matthew Followill (nr.2 f.h.) er fetteren. De har tatt navnet Leon fra sin felles bestefar, samt brødrenes predikantfar. (fun fact: som ekte “sons of a preacher man” bruker de alle sine bibelske mellomnavn)

 

Country og familie i slekt?

Særlig i USA kan det virke som om flere familieband spiller country og folk. De eneggede tvillingene Chandra og Leigh Watson inspireres av alternativ country og indie folk.

Et annet amerikansk folk band grunnlagt av to søsken (Seth og Scott Avett) er The Avett Brothers. De synger så vakkert om søskenkjærligheten i sangen “Murder In The City”: “Always remember, there is nothing worth sharing Like the love that let us share our name“.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=aE7rkSELM3I&w=560&h=315]

Folk og country-strømningene sprer seg dessuten helt til Skandinavia. De svenske søstrene Klara og Johanna Söderberg lager mye amerikansk-inspirert “folk” musikk og synger dessuten om flere av sine amerikanske inspirasjoner i den nydelige låten Emmylou (musikkparene Emmylou Harris og Gram Parsons,  June Carter og Johnny Cash).

Nevnte First Aid Kit startet forsiktig sin musikkarriere ved å covre låter av band de beundret, blant disse var et annet svensk søskenpar, Olof og Karin Dreijer i The Knife (som forrige uke slapp sitt fjerde album “Shaking the Habitual”). De to svenske søskenduoene tilhører dessuten nå samme plateselskap, Rabid Records.

 

I skygge eller i lys av søsken

Det kan ikke alltid være enkelt å vokse opp som søster eller bror til en superstjerne. Solange Knowles vil nok for alltid også være “lillesøsteren til Beyoncé”, men hun har gått sin egen vei i musikken, samt jobbet som skuespiller, modell, danser, forretningskvinne og DJ. Dessuten ser forholdet mellom søstrene ut til å tåle eventuelle sammenligninger helt fint.

Det kan jo dessuten være flere fordeler med å ha en superstjerne i familien, dersom man også selv vil ha en fot innenfor bransjen. Lillebroren til Rihanna, Rorrey, rapper under navnet GQ (Gallest). Et heller ukjent navn for de fleste foreløbig, men det kan sikkert storesøster Rihanna gjøre noe med.

 

Søskenkrangel

Dessverre er det ikke alle søsken som klarer å jobbe sammen i band. Det kanskje mest kjente eksempelet er Noel og Liam Gallagher, som sammen med bandet Oasis har skapt mye god musikk, men som til slutt ikke tålte trynet på hverandre. De fleste søsken er nok godt kjent med krangling, men for Gallagher-brødrene endte det dessverre bittert. Noel forlot bandet i 2009 og brødrene har visstnok aldri gjenopptatt kontakten.

 

Liksom-søsken

Om det er vanskelig å samarbeide med egne søsken, kan en jo alltids danne et band med en liksom-søster eller -bror. Nettopp dette var det nemlig Jack og Meg White gjorde i flere år, de fortalte pressen at de var søsken. Samme etternavn, nokså likt utseende og stil, ingen reagerte noe særlig på dette. Senere kom det derimot for dagen at Meg og Jack (eller rettere sagt John Anthony Gillis) hadde vært gift! Og nei, de var altså ikke søsken. Litt sært eller bare veldig god presse?

 

Krangling, faking eller rett og slett ekte søskenkjærleik. Vi fokuserer på de gode familiebåndene og avslutter med de australske søsknene Angus og Julia Stone, som harmonerer vakkert når de synger sammen.

Om du er en av de heldige som har søsken, vær glad i dem og gi dem litt ekstra oppmerksomhet i dag!

 

Hele sendingen kan du finne på Plutopops nettside og rett under:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/04/Plutopop-4.4.13-søsken-i-musikken.mp3]

 

Spilleliste

Jackson 5 – I Want You Back

The Knife – Wrap Your Arms Around Me

First Aid Kit – Emmylou

Jenny Lewis & The Watson Twins – Melt Your Heart

The White Stripes – Seven Nation Army

GQ – No Lie (In My Mind)

Solange – Some Things Never Seem to Fucking Work

Oasis – Wonderwall

Angus & Julia Stone – Big Jet Plane

 

Anbefalte artikler