Touring is never boring

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vi i Fuzz er tre gigantiske nerder med minimalt talent bortsett fra en ganske god hukommelse for platetitler og andre mer eller mindre hysteriske historier fra metall,punk og rock sjiktet. Siden talentet vårt er mangelfullt så må vi nøye oss med å være store i kjeften og det talentet utnytter vi til gangs. Bortsett fra den skjebnesvangre Thulsa Doom-turneen som Rolf opplevde for noen herrens år tilbake, så har vi egentlig ingen turnéerfaring å snakke om. Heldigvis finnes det mer enn nok lektyre på denne fronten.

Mytene VS Sannheten

Han har vært på turné med blant annet Deep Purple og Aerosmith på 70-tallet, men har også fotografert band som Venom og Metallica. Jeg spurte ham hvorfor 70-tallet er det tiåret innen rock som har ry på seg for å være mest dekadent, dersom vi ser bort fra kokainæraen som begynte på slutten av 70-tallet og fungerte som drivstoff for alskens møkkaband på Sunset Strip. Fuck Motley Crüe BTW. Svaret til Fin Costello var ikke overraskende, om enn kanskje litt skuffende.

– Jeg har en teori om hvorfor det er slik. Jeg var der og jeg så aldri det totalt dekadente. En eller to ganger på en turné, så ville det være en vill fest. Det var alltid sprit tilgjengelig og det var alltid kvinner tilgjengelig. Det som skjedde var at rockejournalister som Lester Bangs, Nick Kent og Mick Wall skrev fritt for at det hele skulle virke kult.

Det finnes et vell av rockebiografier og turnébøker på markedet. Noen er er mer ærlige enn andre, men fremdeles “loosely based on facts “. En av de mer berømte er Led Zeppelin-boka “Hammer of The Gods” med historiene om hva de gjorde på turne. Beastie Boys er et av bandene som forsøkte å kopiere denne boka, men de fant fort ut at mye av det var og er oppspinn. En av historiene i boka går ut på at Led Zeppelin fisket ut gjennom vinduet på et hotell i Seattle. Fangsten ble ikke fortært, men brukt på groupies where no fish has gone before. Da Beastie Boys forsøkte det samme fikk de bare gamle bildekk og søppel på kroken.

BRAK og turnekurs

Mytene ble fort og ubønnhørlig knust ytterligere da jeg troppet opp på turnékurs på Terminus hotell i oktober, arrangert av BRAK. Ivar Bjørnson var der med sin bedre halvdel og ikke minst en barnevogn med deres bidrag til den oppvoksende slekt. Foredraget varte i fire timer og de måtte veksle på å ta med barnevognen ut for å vugge barnet i søvn. Foruten meg var publikumet fra diverse institusjoner som arrangerer konserter, aspirerende managere og musikere. Rådene gikk mer på å huske visum og hvordan unngå å komme i klinsj med ligningsmyndighetene, enn råd som gikk på å unngå et overivrig Blå Kors i etterkant av en turne. For å få et inntrykk av hvordan turnéer organiseres i det 21.århundret intervjuet vi Ivar Bjørnson for å komme mytene til livs, men også for å gi deg noen hint og tips om hvordan du bør gå frem.

 

Hør intervjuet med Ivar Bjørnson her
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/02/Intervju-Ivar-BjørnsonEnslaved-KGI-Fuzz-Til-Kildene.mp3]

Hør intervjuet med Fin Costello her
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/02/Fin-Costello.-Forteller-om-å-være-turne-fotograf-og-70-tallet.mp3]

Fuzz er din rock-, metal- og punkredning. Vår klagesang kan du høre hver onsdag fra klokken 1300-1400. Vi suger, men ikke så mye som Razikas siste skive.

Spilleliste

The Promdates – Go Gorilla

Neon Warship – Weather Breeder

Dunbarrow – Red Mountains

Ramones – Touring

Orchid – Wizard of War

Soilwork(not my fault) – This Momentary Bliss

Bong Goblin – The Wizard’s Brew

Vex – Carve My Eyes

Anbefalte artikler