Dobbelt så mange tatt for juks

This content has been archived. It may no longer be relevant

Når det nærmer seg eksamen oppdager mange studenter at de ikke har lest så mye som de burde. Bilde 1En jukselapp ble siste utvei for en student ved Det psykologiske fakultet, som Studvest har snakket med.

– Jeg hadde ikke lest nok, og var desperat. Det var enten å jukse eller ikke møte på eksamen, sier studenten, som ønsker å være anonym.

Kan bli utvist

Psykologistudenten sier hun ikke visste at man kan bli utvist i ett år for å jukse ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Hvis jeg hadde visst om det ville jeg aldri ha turt, sier studenten.

Hun sier at det var første og siste gang hun jukset, men at hun ikke har dårlig samvittighet.

– Jeg er nok heller redd for å bli oppdaget. Det går jo ut over deg selv hvis du blir tatt, sier psykologistudenten.

Ifølge studenten må man bruke mye energi på å jukse i forhold til utbyttet.

– Man har jo ikke et ønske om å jukse i utgangspunktet, men mange blir nok desperate når eksamen nærmer seg, sier studenten.

Hun sier at hun ikke kjenner til noen andre som har jukset.

– Folk snakker ikke om det. Selv sa jeg det bare til noen få venner.

Studenten tror det er vanskelig for UiB å ha strengere kontroller.

– Vaktene kan jo ikke bli med deg på do, sier hun.

Ingen forståelse

UiB hadde en oppgang fra 17 juksesaker i 2011 til 30 i 2012. Kuvvet Atakan, viserektor for utdanning ved UiB, har ingen forståelse for studenter som velger å jukse.

– Studenten må ha sin personlige integritet, og unngå slike fristelser, mener han.

Atakan syns fuskeantallet fra UiB er rundt det man kan forvente ut ifra antallet studenter, men vedgår at universitetet har et problem med tanke på juks.

– Jeg kan tenke meg at vi ikke fanger opp alle som jukser, men vi må i utgangspunktet stole på at studentene er ærlige og redelige.

Viserektoren sier universitetet legger mye vekt på å informere studentene om etikk og konsekvensene ved å jukse, men at det helt sikkert kan gjøres mer.

Flest tilfeller på jussen

Tallene fra den sentrale klagenemnden ved UiB viser at Det juridiske fakultet er det fakultetet der flest blir tatt for juks, med hele 21 juksetilfeller i 2012. Dette er en eksplosiv økning fra fem tilfeller året før.

Leder for Juridisk studentutvalg, Øyvind Røed, tror det høye antallet skyldes at fakultetet har mange flere innleveringer enn de andre fakultetene.

– Samlet har jussen over tusen innleveringer i uka, så det er helt naturlig at antallet juks er så høyt. Prosentvis er ikke andelen så stor, mener han.

Han tror økningen fra tidligere år skyldes at fakultetes systemer har blitt bedre, blant annet gjennom tekstgjenkjenningsprogrammet Ephorus, men også fordi det har blitt strengere regler. For strenge, i noen tilfeller.

– Jeg blir sint når studenter som åpenbart ikke har ment å jukse blir straffet for slurv, sier han.

Røed etterlyser mer informasjon om reglene for fusk og mer forståelse fra klagenemnda.

Dekan ved Det juridiske fakultet, Asbjørn Strandbakken, hevder på sin side at fakultetet bruker mye tid på å informere studentene.

– Det er gjennomganger av regelverket på nesten hvert eneste kurs, sier dekanen, som mener det er høy sannsynlighet for å bli tatt ved juks.

Foto: Jonas J. Eian

Klippet fra Studvest er en aktuell sak, saksa fra vår søsterorganisasjon. Studvest er en avis av og for studenter i Bergen, som kommer ut hver onsdag. Besøk dem her.

 

Anbefalte artikler