This content has been archived. It may no longer be relevant
Den norske kampsportlegenden John Olav Einemo er kjent fra Pride FC, UFC og en legende i brasiliansk jiu-jitsu og submission wrestling-miljøet etter seier i ADCC (verdensmesterskapet i submission-wrestling).
Han mener forbudet ikke kan ha lang levetid.
Hør hele intervjuet her:
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/12/MMA-Revyen-John-Olav-Einemo-om-Norsk-MMA-ARO.mp3]
– Jeg tror det er begrenset hvor lenge forbudet kan holdes oppe. Interessen vokser mer og mer, vi får statistikker på skader og hvor farlig ting er, så politikere må snart begynne å ha realistiske tankeganger rundt legalisering.
MMA-veteranen mener det mer er et spørsmål om forbudet oppheves, enn når.
Kommet langt
Sammen med Joachim «Hellboy» Hansen var Einemo en av de aller første til å trene og få suksess i MMA i Norge. Han ser en ekstrem utvikling.
– Det begynner å bli mer og mer hverdagslig å trene MMA. Da vi starta var det nesten ingen som visste hva MMA var engang. Nå er det blitt så vanlig at det nesten bare er den eldre generasjonen som ikke vet noe særlig om sporten og mangler kunnskap.
– De fleste av den generasjonen som vokser opp nå har gode kjennskaper til sporten. Mange har til og med trent litt.
Legaliseringsspørsmålet i folkemeningen
I følge Einemo har kunnskapen rundt MMA økt betraktelig, og at de som jobber med legaliseringen (NMMAF) er dyktige mennesker, samtidig mener veteranen at spørsmålet rundt legalisering avhenger av de større strukturene.
– Jeg tror det er et klassisk fenomen at når noe blir stort i USA, så tar det fem år før det er stort i Sverige, og ti år før det er stort i Norge. Det er en vanlig forsinkelse vi har her. Sverige er også dobbelt så stort, så de får dobbelt så stort miljø med en gang. De har også hatt flinke folk som har jobbet hardt med dette. Vi har ikke hatt de samme folka her i Norge, foreløpig.
Ligger etter
Til tross for utøvere i toppen av det profesjonelle i MMA, mener Einemo at det norske nivået ennå ligger etter det internasjonale.
– Vi ligger fortsatt etter. For eksempel Sverige er tidligere ute enn oss. Det er høy interesse, men instruktørene på de mindre klubbene mangler ofte erfaring og kommer fra spesielle stilarter.
Einemo mener det ofte mangler på erfaring og mangler flere komplette MMA-instruktører med en mer fullført MMA-stil. Samtidig kan man komme langt med litt stahet.
– Jeg og Joachim (Hansen) hadde sjeldent trenere da vi startet opp. Da var det mye prøving og feiling, og det tar tid. Samtidig lærer man godt på den måten. Den harde måten.
Svak sparring i Norge
– Jeg har vært rundt om og sett mye treninger og det er store forskjeller. De trener ikke så hardt i USA, der har de god kondisjon, og de gruppetreningene jeg har sett i USA, det er fislete greier.
John Olav Einemo er selv vant med å trene i Nederland. Der er det hundre prosent sparring hver eneste dag.
– Jeg har blitt preget av det og har troen på det, men selvfølgelig skal man ikke gå for å skade hverandre og bli knocket ut hver trening, det har jeg ikke noe tro på.
– Man skal bli straffa der man fortjener å bli straffa. Dersom ikke blir man sløv og tror man tåler ting. Det gjør du ikke med de lette hanskene der.
God grappling i Norge
– Grapplingen vår er god. Der mener jeg vi er hakket over svenskene.
Einemo er aktuell som president for det nyoppstartede Norwegian Grappling League, en liga for submisson-wrestling i Norge. Ligaen skal holde stevner over hele landet fremover.
2017
Samtidig som nordmenn får øynene opp for grappling tror ADCC-vinneren fra 2003 at MMA vil gå samme vei. Dersom han må gjette tror han MMA legaliseres innen fem år.
Innen 2017.
MMA-Revyen er Norges eneste program om MMA på radio eller tv. Finn oss på Facebook og Twitter.
Abonner på podcasten vår på iTunes.