Fotball – en pinglesport?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fokuset på filming og klaging på dommere har den siste tiden preget media. Inntrykket som fotballsupportere sitter igjen med er at dagens spillere utnytter en hver mulighet til å snike til seg fordeler på banen. Selv om samtlige som følger sporten er store motstandere av juksemakere så ser man nesten hver eneste helg nye tilfeller av forsøk på juks. I tillegg er det oftere stopp i spillet  grunnet skader enn noen gang tidligere. Er spillerne blitt mer pinglete eller er det fokuset på denne siden av fotballen som bare har vokst seg større?

For å få et omfattende bilde på problemet snakket Offside med flere deler av toppfotball-miljøet som hver kunne svare på de ulike sidene av dette som ser ut til å være et voksende problem i dagens fotball. Alt fra mannen i gata til toppfotballsjef og tidligere toppdommere fikk svare på teorien om fotball hadde utviklet seg i negativ forstand de siste 10-20 årene.

Noe konkret svar var vanskelig å få, men det som viste seg etter å ha snakket med de forskjellige partene i norsk toppfotball, var at bildet kanskje ikke er så dystert som man først skulle tro.

Tidligere toppdommer Terje Hauge (bildet over) bryter med den opprinnelige konklusjonen om fotballs negative utvikling  de siste årene. Hauge representerer den gruppen som kanskje får mer oppmerksomhet enn de spillerne som selv prøver å fuske og han er enig i at fokuset på disse områdene har blitt større de siste årene, men at dette er mer eller mindre sunt for å luke vekk juksemakerne og at dette på ingen måte er noe nytt. Hauge poengterer også at dommere bare er mennesker og at de får kun se en situasjon en gang. Dette bør i høyeste grad tas i betraktning når spillere utnytter fordeler ved å jukse, men at samtlige dommere er oppmerksom på problemet og jobber hardt mot det.

For å få svar på om dagens fotballspilleres allmenntilstand og grunnlag for skader var blitt dårligere med årene stilte vi Branns klubblege, Knut Fjeldsgaard (bildet over), spørsmålet. Hans syn på saken var en helt annen en hva man skulle tro om man skulle følge eksemplene fra dekningen av dagens fotball.

I følge klubblegen var det faktisk flere spillere som kanskje ikke burde spilt så mye som de gjør, og at flere presser seg hardere enn de kanskje burde. Med andre ord så er mannen som jobber med fotballspillernes helse ikke enig at alle skadeavbruddene i en kamp skyldes pinglete spillere, men heller et underliggende problem som kan tyde på det motsatte. Når det er sagt, mener han også at det finnes noen som prøver å spille ekstra med etter en duell for å gi sitt lag noen fordeler tidsmessig, men at dette ikke kan sies å være en gjeldende trend eller at det har noe med at spillere i dag tåler mindre enn før.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb (bildet over) har lang fartstid innen internasjonal toppfotball og kan også være enig med Hauge og Fjeldsgaard. I følge han er det flere samensatte faktorer som gjør at vi i dag opplever fotballen som mer pinglete. For det første viser han også han til at dette ikke er noe nytt, men kanskje bare forsterket litt gjennom det søramerikanske inntoget i den europeiske toppfotballen fra 90-tallet. Dessuten er vi i dag mer opptatt av dommere og juksemakere enn før. Grunnen til dette er vanskelig å komme med et konkret svar på, men også Semb står på at fotballen fortsatt er en hard kontaktsport.

Fotballen kan altså om man skal tro toppfotballsjefen, toppdommeren og fotball-legen, friskmeldes litt. Kanskje det bare er sunt at vi fokuserer på det, men det blir altså litt feil å konkludere med at det store fokuset på problemet betyr at fotball er blitt pinglete. Juksemakerne skal lukes ut og derfor må fokuset på det kanskje være slik det er. Kanskje vi dermed får en helt ren fotballverden en gang i fremtiden.

Hør hele saken her (med intervjuene med Hauge, Fjeldsgaard og Semb): [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2012/11/Offside-Fotball-en-pinglesport-AOP.mp3]

HØR PÅ OFFSIDE, HVER ONSDAG FRA 1100-1200!

Anbefalte artikler