This content has been archived. It may no longer be relevant
(Foto: Per Martin Nordli)
Følg MMA-Revyen på Facebook
Det norske MMA-forbundet (NMMAF) er fullt i gang med å arrangere merkekamper for å stimulere interessen for å konkurrere under MMA-regler. I helgen ble det arrangert merkekamper i regi av Hønefoss Fight Gym. Arrangøren melder om over to hundre besøkende til arrangementet og et svært godt miljø. Deltakere på sin side melder at det frister med gjentakelse.
Merkekampenes formål
Daværende Trondheim Fight Gym arrangerte merkekamper allerede i 2005. Når forbundet nå står bak er målet at det ikke skal være interne konkurranser, men at utøverne skal ha mulighet til å møte utøvere fra andre klubber. Det er både viktig å få smaken for konkurranse, samtidig som de får opparbeidet erfaring i ringen.
Stevnet skal i følge president i NMMAF, Henning Svendsen, gi en trygg ramme å starte i.
– Det er slik at merkekampene er designet for å være breddeidrett. Det skal være slik at dersom man trener noen ganger i uka og synes det er morsomt så kan man gå en merkekamp.
Merkekampene ligger godt under nivået i proff, semi-proff og amatør.
– Merkekampene er det aller første nivået i konkurranse.
A, B og C-klasser i konkurranse
Regelsettet man konkurrerer under i kampene er basert på de forente reglene for MMA, men i en svært oppmyket versjon. Det er bare lov med 30% kraft i slag mot hodet, og 80% mot kroppen, det er ikke tillatt med stopp i kampen. Det vil si at en submission gir uttelling i form av en 8/10 runde i poeng, så blir de konkurrerende startet fra stående igjen. Det er heller ingen albuer eller knær involvert i kampene, med unntak av knær til kropp. C-klassen har det mykeste regelsettet, der det kun er grappling på bakken.
Utøverne holder seg innenfor regelverket, ifølge Svendsen. – Klart at noen ganger blir noen ivrige, men vi har ringdommer og trenere som er veldig flinke å minne utøverene på reglene.
– Reglene er selvsagt veldig ulike proffkamper på mange måter. Der man vanligvis gir poeng etter hvor mange signifikante slag eller spark (damage i internasjonale proffligaer, red anm.) gir vi poeng etter hvor mye kontroll man har i kampen, så teknikker mot hodet må være synlig kontrollerte.
– Gjør man for mye skade blir man diskvalifisert, avslutter Svendsen og legger til, – det viktigste er uansett læring og erfaring.
Mange klubber representerte
Åtte klubber deltok i stevnet, men Svendsen vedgår at flest mulig klubber ikke var et av målene denne gangen.
– De kom mer eller mindre av seg selv. Mange klubber støtter opp.
Svendsen håper at det at så mange kom av seg selv er en indikasjon på stor konkurransevilje i MMA-miljøet i Norge.
Neste merkekampstevne er i Trondheim, og arrangeres av MMA Trondheim den 17. november, deretter er det Oslo sin tur da Frontline Academy åpner dørene den 8. desember.
Så langt er det de store klubbene som organiserer stevnene. Svendsen forteller at forbundet ønsker at de mindre klubbene kan organisere egne stevner på sikt.
Nasjonal amatør-liga
Det har vært spekulert i mulighetene for at en nasjonal liga kan dannes på merkekamp-nivået, men NMMAF sin president vil først se an mengden konkurranseinnstilte.
– Vi har fått tilbakemeldinger på at stevnet var veldig bra og folk har vært veldig fornøyde. En nasjonal liga hadde vært veldig bra, men det gjenstår mye jobb.