Som en finger i øyet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Følg MMA-Revyen på Facebook og Twitter. Hør hele intervjuet (25 min) på podcast via iTunes eller streamet på programsiden vår.

Tøff kamp i UFC 152

Norges eneste MMA-utøver i UFC, Simeon Thoresen (til høyre i toppbildet), møtte den hardtslående amerikaneren Seth Baczynski under UFC152 i Toronto 22. september. Dette var Thoresens andre kamp i organisasjonen the Ultimate Fighting Championship, og et løft i motstandsnivå sett i forhold til debuten hans (i UFC) i Stockholm tidligere i år.

Kampen endte ikke bra for Thoresen. Etter å ha dominert de tre første minuttene av runde én, skjedde noe som har skjedd med stadig økende frekvens i det siste – Thoresen fikk Baczynskis finger i øyet. Dette er ikke lov i UFC. Dommeren reagerte og pauset kampen, og Thoresen fikk litt tid på å komme seg. Kort tid etter var kampen i gang igjen. Minuttet etterpå, etter 4:10 i første runde, tapte Thoresen på knockout.

For de av oss som bivånet kampen via tv-skjermen var det lett å se at noe var annerledes i Thoresens fremtoning etter eyepoken. MMA-Revyen tok en prat med Simeon for å høre hans tanker rundt det som skjedde.

Følte han gjorde det med vilje

– Med en gang tenkte jeg “faen for en drittsekk”, og jeg ville ta igjen.

Thoresen var klar i hva han mente om Baczynskis oppførsel da vi snakket med ham. Han var inne i en god rytme og dominerte kampen stående, og følte at han etter eyepoken måtte starte på nytt.

– Jeg så dobbelt i en del sekunder etter at det skjedde. Han stakk fingeren ganske langt inn i øyet mitt.

Før han rakk å finne tilbake flyten kontret Baczynski med en venstre hook i det Thoresen kastet en høyre kryss, og kampen var over.

Ukonsekvent håndtering
Selv om reglene for håndtering av eyepoke er klare, har håndteringen fra dommerne vært varierende. Vanlig praksis er at utøveren får tid til å komme seg.

– Jeg kunne tatt tre-fire minutters pause, og burde kanskje gjort det og. Men akkurat der og da ville jeg ta igjen, sa Thoresen.

Det er nettopp utøveren selv som velger når kampen skal startes igjen. Utøveren kan ta seg pause, men må ikke nødvendigvis det. I Thoresens tilfelle kom kanskje adrenalinet i veien for rasjonaliteten.

– Jeg mistet litt hodet og gikk bort i fra taktikken.

Bør likestilles
Debatten har reversert i det siste om hvorvidt eyepoke bør likestilles med spark i skrittet. I teorien skal begge disse resultere i poengfratrekk. Praksisen har blitt at det er relativt hyppig bruk av pauser og poengfratrekk for spark mot skrittet, mens eyepoke har havnet på siden.
Vi kan ta med oss fra Thoresens kamp at eyepoke kan forandre en kamp drastisk, og kanskje bør sanksjonene for slike ting bli tydeligere. Så sent som 4. august, under UFC on FOX 4: Shogun vs Vera, ble kampen mellom Phil Davis og Wagner Prado avblåst for eyepoke etter ett minutt i første runde. Dette skjedde fordi Prado ikke lenger kunne se ordentlig ut av det rammede øyet. Slike ting kan selvsagt skje fra tid til annen, men det er et tankekors at vi ser det stadig oftere i moderne MMA. Eyepokes skal begrenses til uheldige sammentreff, og ikke brukes som et strategisk virkemiddel.

MMA-Revyen snakket med Simeon Thoresen om fremtiden og hvilken type konkurranse han vil møte fremover i UFC i ekstrapodcasten. Hør hele intervjuet (25 min) på podcast via iTunes eller streamet på programsiden vår.

Anbefalte artikler