Da Nintendo Labo ble annonsert var det mange som ble forbauset. Hvorfor papp? Tilleggsutstyr for spillkonsoller er ikke noe nytt, heller ikke for Nintendo. Så langt tilbake som til 1984 var der f.eks. NES Zapper pistolen, senere en Power Glove som fikk en gjenopplivning i kortfilmen Kung Fury. Senere generasjoner har også prøvd seg på lignende, fra Playstation Move til Xbox sin Kinect. Hva har alle disse tilleggsutstyrene til sammen? Vel, de var dyre og bare god for én ting. En Zapper kunne bare skyte ting, og Power Glove kunne bare hacke deg tilbake til fortiden, men Labo gjør noe et hakk smartere.
Nintendo Switch sine joycons var i utgangspunktet allerede ganske kraftige verktøy, selv om de bare ser ut som et stykke plast med noen knapper på. De er proppfull av sensorer, fra akselerometer til infrarøde kamera, og de kan gjøre mye. Dette vitner til at Nintendo har vært flere steg forut i planleggingen av deres nye konsoll. Og som de viser her med Nintendo Labo, så kan du gjøre noe så enkelt som et ark med bølgepapp til en radiostyrt bil hvis du bare tenker litt utenfor boksen. Nintendo Labo bringer ikke bare én ting på bordet, men hele fem forskjellige par av spill og fysiske gjenstander.
Lek og lær
Nintendo Labo er en kit som gjør det til en lek å både lære og lage ting. Programvaren som følger med er delt opp i tre faser, som er bygging, leking og læring. I første fasen viser programmet hvordan du skal bygge gjenstanden, og i andre fasen så spiller eller leker du med tingen du nettopp bygde. I den siste fasen kan du lære om prinsippene bak tingen du lagde og hva som får den til å fungere. Det er en superb inndeling som lar man gjøre så mye som man vil.
Labo-dingsene er overraskende underholdende – enten du er et barn, eller et barn som står på skuldrene til et annet barn og utgir seg for å være en student. Eller kanskje du er som meg, en voksen person som nekter å være voksen. Labo er bare ren moro. Du får bygge noe fysisk, også får du leke med den og utforske hva slags ting den kan gjøre. Og hvis du sitter der, etter å ha fisket i en time eller spilt piano en stund, så kan du også tilfredsstille den siste kløen. Du vet, det uungåelige spørsmålet… “hvordan funker dette da?”. Og det er en type innpakket opplevelse du vanligvis ikke får i gaming verden.
Vanligvis så forutsetter tilleggsutstyr til konsoller at du egentlig bare sitter der med TV-en, bare nå vifter du en arm eller vinker til et kamera, eller hytter med din Power Glove neve mot himmelen og skriker “HVORFOR?”. Nintendo Labo, derimot, kan nytes hvor som helst; på yachten, inne på kontoret til SRIB, bybanen eller kjøkkenet. Det er noe bare Nintendo Switch og Labo kan by på for øyeblikket. Ja, kanskje et geni kunne laget en app som gjorde at du kunne gjort noe lignende med en telefon, men det har ikke skjedd enda. Det nærmeste jeg kan tenke på er Google Cardboard og en telefon for VR, men det er verken det samme eller i nærheten like underholdende.
Nye opplevelser
Labo er en salig blanding mellom forming, lek og læring som jeg ikke har sett lignende til. For meg er det tilfredsstillende å lage ting, enten det er å snekre et fuglehus eller å 3d-printe figurer fra dataspill, og Labo leverer på akkurat dette interessefeltet. Hvis du liker å eksperimentere eller sysle litt, så er Labo en anledning til å la deg bli fascinert og overrasket. Nintendo oppfordrer også til at du gjør Labo settet ditt egne – du kan pynte, fargelegge eller modifisere det (nesten) som du vil.
Selv om du skulle ha et uhell og rive en del, så kan du lett erstatte den. Du kan Nintendos hjemmeside og finne maler, printe ut stensiler og klippe ut nye deler. Pappen er ikke det du egentlig betaler for, du betaler for opplevelsen Labo byr på og den er absolutt verdt det.