Studenter i kredittkortgjelda

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studenter i Norge lever under fattigdomsgrensen, det viser undersøkelser som Sentio har gjort på oppdrag for NSO og Universitas. På samme tid er det flere og flere studenter som tyr til kredittkort og forbrukslån for å dekke sine daglige behov. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl etterlyser nå mer økonomisk kompetansebygging i norske skoler.

Hør hele intervjuet med Silje Sandmæl her:

– Jeg er en stor tilhenger av at man skal lære mer om privatøkonomi på skolen og jeg blir jo kjempeskremt når jeg hører om kompetansenivået til unge i Norge om dette. Jeg holdt et foredrag der det satt mange hundre unge mennesker i salen. Jeg spurte dem om hva som er høyest rente på, forbrukslån eller kredittkort. Over halvparten sa at forbrukslån har høyere rente enn kredittkort, forteller hun.

– Man må vurdere studiestøtten.

Inkassogjeld på 1 milliard

Sandmæl mener at mange unge ikke har et sunt forhold til hvor mye man faktisk betaler når man benytter seg av et kredittkort om man ikke gjør opp for seg.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl vil ha mer økonomisk opplæring for barn i skolen. (Foto: Mellingsater/Larsen)
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl vil ha mer økonomisk opplæring for unge i skolen. (Foto: Mellingsater/Larsen)

– Her snakker vi om opptil førti prosent rente, og det er klart at hvis du begynner å regne på hvor mye det kan koste deg, så tror jeg at folk ville tenke seg om flere ganger før man drar kortet.

Unge mennesker har til sammen pådratt seg en inkassogjeld på over 1 milliard kroner og dette kommer av den lave studiestøtten for studenter og den dårlige kompetansen på pengebruk hos unge mennesker i Norge, hevder Sandmæl.

– Unge mennesker ser ofte ikke konsekvensene av å bruke lånte penger og en tendens er at veldig mange unge bare har en utgift når de bor hjemme og det er seg selv. Så når man kommer ut i voksenlivet har man ingen anelse om alle de kostnadene som følger med. Man er vandt til å bruke penger på seg selv og vil gjerne fortsette med det og da er det veldig lett å falle for fristelser.

Og så tror jeg rett og slett at det er mange som ikke har trent opp impulskontrollmuskelen sin. At man gjerne vil ha ting nå og man klarer ikke å vente noen måneder med å kjøpe seg det man har lyst på.

For lav studiestøtte

Den lave kompetansen om pengebruk hos unge mennesker kommer av flere ting, og det er mange som drar ut i “voksenverden” uten å vite hva som møter dem. Sandmæl mener at det ikke er bare studentenes kompetanse som sees til grunn for at det går dårlig med unges økonomi i Norge.

– Man er nødt til å heve studiestøtten. I dag forteller 9 av 10 at de ikke klarer seg på det alene, og det forstår jeg med tanke på boligutgiftene i Norge. Leieprisene vi har i dag spiser opp studiestøtten alene, så jeg mener jo at rent politisk så burde man jo også gjøre en del tiltak. Kanskje man ikke burde ha den inntektsbegrensningen for studenter, at det avkorter stipendet om du har en jobb ved siden av.

Krisehjelpen

For studenter og andre unge mennesker som er kommet i en gjeldskrise og ikke ser en vei ut, har forbrukerøkonomen flere tips som kan hjelpe på.

– Man må sette pauseknappen på forbruket, sier hun.

For mange som har kommet inn i en spiral de føler det er vanskelig å komme seg ut av er det viktig å kunne vurdere sin egen adferd og pengebruk.

– De fleste nettbanker har en funksjon der man ser hva man bruker penger på, så man må skrelle alt til beinet og se hvor mye man har igjen, for å betale ned den dyre gjelden man har dratt på seg. Man må lage en avtale med de man skylder penger, og si at dette har jeg i måneden og dette kan jeg betale over så og så lang tid. Så må man bare prioritere dette over en periode. For igjen, når man betaler opp mot førti prosent rente så kan du plutselig ende opp med å bare betale renter og aldri komme ajour viss man ikke betaler veldig fort.

Vær prisbevist

Mens man venter på at studiestøtten skal økes, er det flere ting en fattig student kan gjøre for å øke levestandarden.

– Sørg for at du ikke bruker mer enn du har og sparer til det du har lyst til å kjøpe. Vær prisbevist og pass opp for disse lommetyvene i hverdagen. Ikke kjøpe cafè latte og dra så mye på kafeer, og begrens strøm- og mobilforbruk, råder Sandmæl.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

 

 

 

Anbefalte artikler