Gjenvinning på hjul for studenter

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Vi opplever at mange studenter har miljøfokus, og de har lyst til å gjøre det riktig. Da skjønner jeg gjerne hvis de kommer hit til Bergen som nye studenter og ikke får med seg de ulike ordningene, og at noen kanskje syns at det virker vanskelig, forteller Mette Nygård Havre, kommunikasjonsansvarlig for Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR).

Hør reportasjen her:

Rullende bosstasjon

Mobil gjenvinningsstasjon

Her stopper bilen:



  • Mandager: Møhlenpris, mellom fotballbanen og Vitalitetssenteret

  • Tirsdager: Grieghallen mot Nygårdsgaten

  • Onsdager: Klosteret ved returpunktet/nedkastene til bossnettet

  • Torsdager: Sandviken i krysset Breistølveien og Gjeble Pederssøns gate

  • Fredager: Nøstetorget ved returpunktet


Bilen står fra 15.00 til 19.00.


Kilde: bir.no


Mange studenter som bor i nærheten av sentrum har bare plass til en restavfalldunk der de bor, og må gå til et returpunkt for å kvitte seg med papir, plast, glass og metall. Det er nettopp studentene BIR har prøvd å nå frem til gjennom flere av sine tiltak.

Nå er det sånn at vi har en mobil gjenvinningsstasjon plassert rundt omkring i sentrum fem ettermiddager i uken, og den er først og fremst for studentene. Da er meningen at du skal kunne kvitte deg med alt du har av avfall, som papir og plast og eventuelle elektriske ting og farlig avfall. Da er det sånn at du kan levere til den mobile gjenvinningsstasjonen.

Boss fraktes med luft

I tillegg til den mobile gjenvinningsstasjonen, har BIR stelt i stand bossnettet i sentrum, slik at de som bor i nærheten enkelt kan ta med seg kildesortert avfall til nærmeste nedkast. Rundt 3000 husholdninger er koblet til i Bergen sentrum.

Det fantastiske med det er at bosset faktisk fraktes med luft under bakken, til en terminal i Jekteviken. Da slipper vi å kjøre så mange bossbiler inn i sentrum for å tømme, og du slipper å måtte ha beholdere utenfor huset ditt. Det blir et mye renere og finere sentrum, samtidig som det selvsagt er miljøvennlig at folk kildesorterer mer.

Enkelt og greit å kildesortere

Tannlegestudenten Randi Sognnæs Aamot har satt kildesortering i system hjemme hos seg selv, og mener at det ikke er vanskelig å være miljøbevisst i sentrum.

Studenten Randi Sognnæs Aamot har innført kildesortering i hjemmet. (Foto: privat)
Studenten Randi Sognnæs Aamot har innført kildesortering i hjemmet. (Foto: privat)

Nå er det jo bare dunker til papir og restavfall, og glass og hermetikk samler en bare i en pose som man tar med til et av returpunktene som finnes rundt omkring. Vi har et veldig nærme, så det er bare å gå dit og plumpe alt i containeren egentlig. Plast samler jeg bare i en pose jeg får gratis på butikken, så setter jeg det ut når det er tømmedag for det sammen med det andre bosset.

I tillegg til miljøgevinsten har søppelsortering andre fordeler, både når det gjelder store og små bosslass.

Etter at vi begynte å sortere søppelet slipper vi å snylte på andre naboer sitt bosspann, og å dytte og presse nedi, for det blir liksom ikke stappfullt lenger. Vi vurderte jo på et tidspunkt å skaffe oss et ekstra bosspann, for det ble fullt heile tiden.

Man har mulighet til å skaffe seg flere søppeldunker dersom det ikke strekker til med den eller de man har utenfor leiligheten. Aamot bestemte seg heller for en mer miljøvennlig og kostnadseffektiv variant.

Vi tenkte: vi kan jo bare sortere litt, kanskje. Så løste det problemet.

Vekst i kildesortering

Det har blitt enklere å sortere søppelet i Bergen med tiltakene BIR har satt inn, og det merkes. Det har blitt mye renere og finere i Bergen sentrum der bossnettet er kommet, og det viser seg at det kildesorteres mer enn tidligere.

Tallene våre fra første kvartal i 2016 viser at folk sorterer mer glass og metall enn noen gang før.

Og det er ikke bare glass og metall Bergens innbyggere har blitt flinkere på. Resirkulering av plast har steget kraftig det siste året, forteller Havre.

Plasten har faktisk økt med 35 % sammenlignet med samme tid i fjor. Det er enormt mye. Det er kjekt å se at tiltakene fungerer.

Informasjon på nettet

For de som ikke bor i sentrum finnes det andre alternativer. BIR har satt opp en rekke returpunkt rundt omkring i byen, hvor man kan kaste plast, glass, metall, papir, papp og drikkekartonger. All informasjon om returpunkter, nedkast og den mobile gjenvinningsstasjonen finnes på BIRs nettsider.

Det aller enkleste er bare å gå inn på bir.no, så finner du oversikten. Da ser du at mandag til fredag så står den fra klokken 15:00 til klokken 19:00 hver eneste ettermiddag.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler