Fanzinefestival på Galleri Bokboden

This content has been archived. It may no longer be relevant

Galleri Bokboden

Mandag kveld den 27. april åpnet den lille festivalen i den lille boden på Marken. Den var stappfull av både mennesker og bidrag. Bidragene var hovedsaklig fanziner som altså er smale blader eller bøker. Disse er i følge Wikipedia for det meste utgitt av og for mennesker som deler samme interesse. I boden kunne man lese om alt fra pastinakker til kjedelige familieferier.

– Man blir overrasket over hvor mye som finnes i det norske fanzine-miljøet, sier en av arrangørene, Jo Mikkel Huse.

Han og fem andre studenter fra Kunsthøgskolen i Bergen driver Galleri Bokboden. Her holder de som regel små utstillinger ca. én gang i uken. Nå har de samlet inn oppunder 130 trykte bidrag til sin selvoppstartede fanzinefestival. Tanken er at folk skal kunne komme innom og bla i de små fanzinene, drikke kaffe og kjøpe med seg noe dersom man skulle ønske det.

Den lille boden var tidligere en bruktbokhandel. I dag drives galleriet av studenter ved Khib. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)
Den lille boden var tidligere en bruktbokhandel. I dag drives galleriet av studenter ved Khib. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)

Fanziner

Jo Mikkel forteller videre at man ikke kan få med seg alt av det som skjer på fanzine-feltet i og med at det finnes utrolig mye og mange er uavhengige av større forlag. Dessuten er det gjerne små miljøer på mange forskjellige steder.

Men hvordan samler man da egentlig 130 bidrag? Hvordan når man ut til folk? En av arrangørene, Sisse Mark, forteller at sosiale medier har vært til stor hjelp:

– Vi har hatt Facebook som vår gode venn! Også er vi så heldige på Khib (Kunsthøgskolen i Bergen) at vi er representert fra flere land, så de har hjulpet oss med å nå ut til både Danmark, Sverige og Østerrike.

Dersom man ønsker å bidra med fanziner og bøker er det fullt mulig å stikke innom festivalen og levere bidrag. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)
Dersom man ønsker å bidra med fanziner og bøker er det fullt mulig å stikke innom festivalen og levere bidrag. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)

Åpningen

Kvelden på Galleri Bokboden startet med en liten introduksjon av de seks arrangørene, etterfulgt av en opplesning av Karoline Wolsing Wullum over Skype fra København. Den lille boden var, ikke overraskende, stappfull av mennesker. Med prosjektor, høytalere og små bøker langs veggene var stemningen fin, spesielt da regnet forsvant og solen tittet inn de store vinduene.

Nestemann på programmet var, også danske, Aya Urhammer som fremførte teksten “I have Man trouble”. Hun utnyttet bokbodens kapasitet til det maksimale og flyttet seg rundt på det lille gulvet i mens hun leste.

– The aim is to show things in our pop-up bookshop and have readings and other events throughout the week.

LATXT FESTIVAL

Fotografier, trykk, tekster og tegninger. I bokboden finner man det meste. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)
Fotografier, trykk, tekster og tegninger. (Foto: Anna Dulsrud Mageli.)

Videre program:

Rundt klokken 19 hver kveld vil det være opplesninger i den lille boden. Skumma Kultur anbefaler alle å ta turen innom, ikke bare for å høre på opplesninger, men for å bla litt i det store mangfoldet av bøker. For å se full oversikt over hva som skjer, hvem som leser og når, sjekk facebookarrangementet her.

Siste podcaster

  • Skumma kultur for Christmas
    Tidlig i advent møttes skumma kultur for å snakke om julen. I studio er Ebbe og Synne, og en liten julevikar ved navn Gerd. Vi analyserer julens narrativer og assosiasjoner, og en av julens mirakler: Hallmark julefilmer.

Anbefalte artikler