This content has been archived. It may no longer be relevant
Våren 2012 ble det søkt etter studenter som var villige til å holde seg edru i tre måneder og samtidig blogge om det. Av de femtisyv som sendte søknad var det kun fire som ble ansatt som edrubloggere. Bak prosjektet står World Wide Narrative med støtte fra Akan, Velferdsetaten i Oslo kommune og SiB her i Bergen. Hovedstaden har to bloggere, mens Ida Torkjellsdatter Storehaug og Kasper Vagle begge studerer i og blogger fra Bergen.
– Jeg søkte vel egentlig bare
Ingen av de to gikk inn i prosjektet med noen spesiell motivasjon, men så heller på det som et spennende prosjekt med gode muligheter.
– Jeg søkte vel egentlig bare, og da jeg fikk tilbudet måtte jeg bare si ja. Det var et kjempekult tilbud om å gjøre en jobb som er veldig morsom og til tider litt slitsom, sier Ida Torkjellsdatter Storehaug.
Hun stilte med bloggerfaring som moteblogger da hun var yngre, mens Kasper Valge kun hadde tenkt på hvordan det var å dele tanker på nettet på denne måten.
– Jeg hadde et indre ønske, som alltid har ligget dypt inne i kroppen min, om å få lov til å blogge. Så jeg ble veldig glad da jeg fikk muligheten, uttaler han.
Nærmere slutten enn begynnelsen
Nattens helter begynte jobben som edrubloggere 20.august i år og går av vakt 18.november, noe som betyr at de per i dag er nærmere prosjektets slutt enn dets begynnelse. Hvilke tanker har de gjort seg underveis?
– Det er lett å være edru på vanlige fester, men på fester hvor alle drikker seg fulle er det et problem. Da har du plutselig ingen å snakke med, sier Storehaug.
Programlederen er forsiktig uenig og mener at fulle mennesker snakker bare enda mer, så å finne en samtalepartner kan umulig være en utfordring.
– Men de svarer ikke på det du spør om! De har jo ikke en samtale, de snakker bare med seg selv, mener bloggeren.
Vagle mener at han også hadde en kneik han måtte jobbe seg forbi, nemlig at det ble slitsomt å alltid skulle bidra med så mye på fest.
– Jeg gikk litt lei av det at man alltid må gi så mye når man ikke drikker på fest, og tenkte “Søren heller, nå får jeg finne på noe annet å gjøre enn å feste”. Så gikk det noen uker før jeg fant ut at det gikk an å være på fest uten å alltid være midtpunktet når man ikke drikker. Etter det har det vært helt fantastisk, forteller han.
Kan mer om sosialt drikkepress
Storehaug føler ikke det er så stor forskjell på henne da hun drakk og nå, men noe av det viktigste hun tar med seg videre fra prosjektet er en økt forståelse av sosialt drikkepress.
– Jeg er blitt mer bevisst på hvordan jeg skal unngå det, også når jeg selv drikker, sier hun.
Videre legger hun til at hun har forstått at det er mye lettere å velge at man kan drikke en dag og ikke en annen, at det ikke er slik at man alltid må drikke på fest.
På spørsmål om vi har sosialt drikkepress i Norge og i studentkulturen har hun svaret klart;
– I Norge vil jeg mene at vi har et kjempestort drikkepress i forhold til andre kulturer. I mange sosiale setninger føler man seg tvunget til å drikke fordi alle andre gjør det, mens jeg tror det er større rom for å velge å være edru i andre kulturer.
Feire valgfriheten
Om tjue dager er går den tre måneder lange edru-perioden ut for de to studentene, og planene har de klare.
– Jeg kommer nok til å ta en øl for å feire at det er ferdig, og feire at jeg ikke er så tvunget til å drikke på fest, sier Vagle.
Storehaug skal drikke ett glass vin og kose seg med ost og kjeks hos bestevenninnen, og ingen av de to edrubloggerne har planer om å bedrive hardfyll med det første.
Vil du høre flere av erfaringene de to bergensstudentene har gjort seg så langt i prosjektet kan du lytte til hele intervjuet her:
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/Nattens-helter-edrubloggerne-Ida-Torkjellsdatter-Storehaug-Kasper-Vagle.mp3]