Tekst: Astrid Halstvedt
En teori for å unngå å ha det kjipt når hverdagen blir mørkere og kaldere er å stå opp av sengen på en ny måte hver dag. Tanken er at man tvinges til å starte dagen med å være kreativ. Stupe kråke ut av sengen på mandag, etterfulgt av en baklengs skru på tirsdag?
Det finnes hundrevis av tips på internett på hvordan livet kan bli bedre. I studentmorgen kom vi frem til de beste tipsene vi mente kan bidra til en bedre hverdag:
- Glede andre. Bake noe til noen, eller gi noen en gave i hverdagen! Det er alltid best å bli overrasket når det kommer helt ut av det blå!
- Lage et bingobrett for dagen, hver dag er en bingodag! Start dagen med å skrive ned alle tingene du har lyst til å gjøre inn i et rutenett, og kryss av i løpet av dagen. Det må bare bli bra.
- Spis med feil bestikk, med vilje. En artig vri på en ellers kanskje kjedelig middag?
- Skrive dikt. Rim er gøyere enn man tror.
Psykologiprofessorens tips
Onsdag 9. oktober hadde vi besøk av professor i psykologi på UIB, Ståle Pallesen. Han er også knyttet til nasjonalt senter for søvnmedisin, og ville gjerne svare på våre spørsmål rundt temaet.
Vi spurte han om vinterdepresjon er en greie! Han svarte at dette er omdiskutert.
– Noen mener det er en reell depresjon, andre at det er en forventning. Kjennetegnene ved vinterdepresjon er mye søvn og vektoppgang.
Heldigvis kunne han fortelle oss at bare 10% blir rammet av dette, så begrepet «vinterdepresjon» har muligens blitt litt misbrukt blant oss unge.
Ståle ga oss noen tips til å holde oss unna vinterdepresjonen:
- Dagslyseksponering er nøkkelen! Hold deg ute når det er dagslys. En halvtime kan være med på å bekjempe depresjonen.
- Det finnes lysterapilamper som kan bidra til bra med lys inn på øynene. Ståles tips var høy lysintensitet og god kvalitet på lampen.
- Uten god dokumentasjon kan trening også være med å hjelpe.
- Nok søvn er alltid viktig.
På tampen av intervjuet fikk vi avkreftet at isbading har bevist effekt! Da kunne vi puste lettet ut, og rette nesen vår mot kjøpet av ny lysterapilampe i stedet.
Hør hele intervjuet på Spotify: