Et døgn for demens

Studentradioen i Bergen skal holde en 24-timerssending til inntekt for Nasjonalforeningen for folkehelse for forskning på demens. Vi har stilt ansvarlig redaktør i radioen noen spørsmål rundt denne sendingen.

Tekst: Momina Naz Majid og Lily Austdal

DU DELTA PÅ INNSAMLINGSAKSJONEN HER: https://innsamling.nasjonalforeningen.no/team/24-timer-live-for-demensforskning-med-studentradioen-i-bergen

Fra lørdag 18. november til søndag, 19. november skal Studentradioen i Bergen holde en 24-timerssending til inntekt for Nasjonalforeningen for folkehelse for forskning på demens. Disse 24 timene må fylles med innhold og derfor har de ulike programmene og medlemmene av Studentradioen blitt oppfordret til å melde seg på til dette. Vi har stilt Sofie Larsen Nesdal, som er ansvarlig redaktør i Studentradioen i Bergen, noen spørsmål om denne beryktede sendingen, hvordan de organiserer den og hvorfor de har valgt demensforskning som den veldedige saken de vil tjene inn penger for.

Ansvarlig redaktør, Sofie Larsen Nesdal, forteller at entusiasmen rundt 24-timerssendingen er stor blant radioens medlemmer

Dette er ikke første gangen Studentradioen i Bergen arrangerer en 24-timerssending, sist gang for kun litt over ni måneder siden, men siden den gang har det skjedd flere endringer i ledelsen og derfor har ingen av de nåværende redaktørene vært med på å arrangere dette tidligere. Hvert semester tar radioen inn en stor gruppe med nye medlemmer, derfor er det også flere av de nye medlemmene som for første gang skal prøve seg på en radiosending som varer i over et døgn. Når vi spør Sofie Larsen Nesdal om entusiasmen rundt sendingen blant radioens medlemmer forteller hun oss følgende: “Virker som de fleste gleder seg til å få prøve seg på noe nytt, og å få et avbrekk fra en ellers intensiv eksamensperiode. Vi er jo en sosial organisasjon som lager radio, så det sosiale under 24-timerssendingen står også sentralt for oss. Vi regner med at mange kommer til å være her selv når de ikke har sending selv, bare for å få med seg den gode stemningen.”

Demens er en fellesbetegnelse for ulike sykdommer eller skader som rammer hjernen. Ofte har mennesker som utvikler demens problemer og vansker med hukommelse, språk, orientering og andre dagligdagse gjøremål. I dag er det over 100 000 mennesker i Norge som har demens, og ifølge Nasjonalforeninger for folkehelse vil dette antallet dobles i løpet av de tjue neste årene. Til tross for at så mange nordmenn rammes eller kjenner noen som blir rammet av demens, så er det urovekkende mange som mangler diagnose og det finnes heller ingen kur mot sykdommen. Dette er noen av grunnene til at Studentradioen har valgt å samle inn penger for denne saken. Tidligere år har de veldedige formålene vært mer lokale, men denne gangen har de valgt et formål som rammer flere enn man tror: “Vårt formål er ikke like lokalt, men det er nasjonalt og et formål som ikke får like stor oppmerksomhet som de mest kjente veldedige formålene”, sier Nesdal.

De 24 timene av sendingen deles på 24, hvor de som har meldt seg på får en time som kan fylles med det de ønsker. Redaktørene introduserer og avslutter sendingen, med en eventuell oppsamling av straffene på slutten. Både utfordringene og straffene vil komme på ulike tidspunkter gjennom sendingen, ettersom hvilke mål som blir nådd.

Konseptet bak sendingen er i utgangspunktet liveinnslag hver time, men utover dette vil det også forekomme noe forhåndsprodusert innhold. Dette er grunnet ulike intervjuer som ikke lot seg gjennomføre live, forklarer Sofie. Målet er en sending hvor medlemmene i radioen får mulighet til å gjøre det de vil utenom det deres ordinære programmet vanligvis gjør, i tillegg til at det rettes fokus mot den veldedige saken valgt i år. For å tjene inn penger er det satt opp en rekke utfordringer med straffer, som redaktørene eller andre tilstede i studio vil måtte utføre når visse innsamlingsmål er oppnådd.

Ikke gå glipp av Studentradioen i Bergen sin 24-timerssending som blir avholdt lørdag, 18. november kl. 16.00 til søndag, 19. november kl. 16.00. Du kan følge med på sendingen på srib.no og Studentradioen i Bergen sin Facebookside: https://www.facebook.com/studentradioen

Her er planen for de 24 timene:

16:00: Redaktørene åpner 24 timers-sendingen!!
16:30: Intervju med Mari Aksnes, postdoktor ved Universitetet i Oslo
17:00: Redaktørene
17:30: Intervju med Ragnhild Seierstad, regissør og produsent for Demenskoret på NRK
18:00: Studentrådet
19:00: Kjellerstova
20:00: Søsterselskapet
21:00: Bakrommet
22:00: TimeOut
23:00: Discussting
00:00: Trigger
01:00: Bergen Student TV kommer på besøk
02:00: Katarina og Cornelia
03:00: Små Grønne Menn
04:00 Nach med Mari og Gaute
05:00: Studentmorgen Onsdag
06:00: Skumma Kultur
07:00: Plutopop
08:00: Livmødrene
09:00: Mari og Kari
10:00 Studvest kommer på besøk
11:00: FOMO
12:00: Intervju med Kristine Gustavsen Madsø PhD UiB
13:00: Krenkelseskanalen
14:00: Oppsamling av straffer som ikke har blitt gjort
15:00: Avslutning med blant annet sang fra Demenskoret

Anbefalte artikler