For min del startet det hele på første sending med Plutopop. Jeg hadde vært en del av musikkredaksjonen en god stund, men nettopp blitt en del av programmet Plutopop for å teste ut noe nytt. Ærlig talt trodde jeg Plutopop var et typisk P3-program, hvor vi hørte noen nye popsanger og diskuterte hvorvidt vi likte de eller ei, men dette var visst ikke alt. Plutopop viste seg å være noe mer, nemlig et program som jobber med gravende journalistikk av nyhetsverdi. Dette er det jeg prøver nå.
Jeg vil nemlig debutere som en gravende journalist med denne artikkelen om den italienske rap-låten “Bando” av ANNA. Med meg på laget har jeg Nina D. Berger, Lukas Gonçalves, en italiensk kilde og selvfølgelig internett. Men la oss begynne fra start.
Se for dere dette – vi er tre personer, Nina, Lukas og meg som sitter foran hver vår mikrofon i Studio 1 i Studentradioen. Det er sesongens første sending av Plutopop, og vi er live. Nina kunngjør at dagens radioverter skal fortelle om sommerens nye musikkfunn, og Lukas introduserer hans bidrag, nemlig «Bando» av ANNA. Han forteller at ANNA er 16 og italiensk, men mer får vi ikke vite før låten skrus på.
Stemningen i studio endres raskt. Både Nina og jeg begynner instinktivt å bevege kroppen til rytmen, og jeg kommer med en klein uttalelse om twerking, som jeg raskt angrer på. Lukas sitter tilfreds og observerer oss, som tydelig liker låten.
«HVEM ER DETTE? FORTELL!»
Låten er over og vi er i ekstase. Jenta er 16, hun er italiensk og rapper som en dronning. Dette er det vi vet, men hvem er hun egentlig?
Etter et kjapt Google-søk finner vi ut dette: 1) ANNA har toppet Spotify sine hitlister i Italia. 2) Beaten er stjålet fra YouTube og 3) Det diskuteres hvorvidt hun er i ferd med å starte en ny bølge innen italiensk musikk.
Vi er alle enige om sangen er kul, men da vi spør Lukas om hva den handler om må han innrømme at det visste han ikke. Hverken Lukas eller jeg kan et fnugg italiensk, men Nina som har vært på utveksling i Italia tar saken i egne hender. Hun sender en melding til hennes italienske venninne, og forventer en kort og konsis forklaring av låtens tema, men i stedet får hun et uventet svar.
En nasjonal debatt? Så ikke nok med at vi nordmenn ikke forstår språket, men selv ikke italienerne kan forstå hva sangen handler om. Etter et lite søk på Google-translate skjønte jeg hvorfor.
Her er låtens refreng oversatt til norsk gjennom Google Translate:
Vi ble fanget i kunngjøringen, over Booster
Anna fakturerer og nei, jeg snakker ikke om konvolutter
Jeg sender alt, tøm fryseren
Jeg har sikret passering over denne diesel
Merknad ovenfor Booster
Anna fakturerer og nei, jeg snakker ikke om konvolutter
Jeg sender alt, tøm fryseren
Ettersom hverken refrenget eller resten av låten ga mening bestemte jeg meg for å endre strategi. Sangen hadde visst blitt kjent gjennom TikTok, så for første gang i mitt liv gjorde jeg et dypdykk ned i TikTok-universet.
Her fant jeg utallige videoer av folk som skiftet klær, koste med dyr, klippet hår, bakte og mye mer – alt med «Bando» som bakgrunnsmusikk. Dessverre klarte jeg heller ikke finne noe mønster mellom disse videoene, til tross for at jeg fant denne ganske interessant:
https://www.tiktok.com/@mattedesa/video/6801065026493926661
Etter alle disse timene jeg hadde lagt ned i research kunne jeg ikke si at jeg hadde oppnådd noe særlig. Jeg hadde tatt på meg ansvaret for å løse mysteriet om “Bando”. Jeg skulle gi svaret hele Italia har vært på jakt etter, men, nei dette så ut til og bli vanskeligere enn jeg hadde sett for meg.
Hittil hadde jeg bladd meg uttalige sider bakover på google, oversatt italienske nettsteder til norsk, snakket med italienske kilder og det eneste jeg hadde funnet ut av interesse var at hun hadde stjålet beaten fra Youtube.
Det eneste jeg hittil ikke hadde testet ut var å ta direkte kontakt med kilden selv. Derfor skrev jeg, i håpet for en avslutning på artikkelen min, en melding til ANNA.
Med sine 484 000 følgere på Instagram var det kanskje noe optimistisk å forvente svar. Minutter, timer og dager og uker har gått, og likevel står jeg fortsatt på startstreken.
Men til tross for dette vil jeg ikke gi opp. Derfor trenger jeg deres hjelp!
Har dere noe tips om hva låten kan handle om send oss en mail på plutopop@srib.no.
Siste podcaster
-
Glad eller trist julemusikk? Ja takk begge deler
I denne sendingen snakker vi om undervurderte julesanger, vi reiser til (rapverden) i Polen og dykker inn på mental helse i musikkbransjen. Med andre ord: en skikkelig god fruktsalat. Len dere tilbake og kos dere! God jul a I studio: Agnes Withbro Villum, Emilie Sætre Bonesmo og Lena Andersson. Grunnet opphavsrett er ikke sangene med i podcasten. Sangene som ble spilt var: Drummer boy - Justin Bieber Day After Tomorrow - Phoebe Bridgers Stjernesludd - DumDum boys Czemu Nie Spisz - Bambi Julekveldsvisa - Alf Prøysen Christmas Lights - Coldplay Home for Christmas - Maria Mena