Morata er ikke god nok for Chelsea

Det var knyttet store forventninger til Alvaro Morata når Chelsea kjøpte han for 630 millioner kroner forrige sommer. Morata skulle erstatte Diego Costa som nettopp hadde skutt Chelsea til topps i Premier League, men den hissige spanjolen hadde kommet på kant med Antonio Conte, og streiket seg tilbake til Spania og Atletico Madrid. Morata var mannen Chelsea hadde pekt seg ut som Costa sin erstatter, men et slikt ansvar som han nå skulle få, hadde spanjolen aldri hatt før.

Morata feier et sjeldent Chelsea-mål (mbah patrick, Flickr)
Morata feier et sjeldent Chelsea-mål (Foto: Mbah, Patrick/Flickr)

Alvaro Morata har nemlig aldri vært et klart førstevalg. I sin første periode i Real Madrid var han et ungt talent som fikk vekslende med spilletid. Han hadde imidlertid vist nok til at Juventus tok sjansen på han sommeren 2014. Men her ble han heller aldri et førstevalg. I sin første sesong i Juventus var Carlos Tevez det ubestridte førstevalget på topp. I sesong nummer to ble Dybala og Mandzukic hentet inn, begge scoret mer mål en Morata. Men Morata hadde vist nok til at Real Madrid aktiviserte tilbakekjøps-klausulen de hadde på han, og hentet han tilbake til den spanske hovedstaden. Men det ble fort tydelig for Morata at han var andrevalget bak Benzema på topp, og det ble derfor med denne ene retursesongen i Real Madrid, for nå bar veien videre til balløya.

Morata i moderklubben Real Madrid (Duy Phạm Nhật, Flickr)
Morata i moderklubben Real Madrid (Foto:Duy Phạm Nhật/Flickr)

Og Morata fikk en god start på sin Chelsea karriere, med 7 mål på de 8 første kampene, inkludert et hat-trick borte mot Stoke, så det ut til at Chelsea hadde funnet sin nye spydspiss, og at Morata var klar for være en soleklar nummer en og målgarantist på et storlag. Morata scoret nemlig på bestilling i starten, men dette skulle fort endre seg utover høsten. De neste femten kampene utover høsten produserte spanjolen stusselige 3 mål. Med jula i anmarsj var det nok mange Chelsea fans som ønsket seg flere Morata mål, men når kalenderen viste 2018 ble det fort tydelig at julenissen prioriterte andre ønsker i 2017. For 2018 har så langt vært et vondt år for Morata og Chelsea fansen. Klubben ligger for øyeblikket på en femteplass i Premier League, er ute av Champions League og Morata har fortsatt den dårlige formen. På de siste 14 kampene har Morata scoret ett fattig mål! Hvis Chelsea skal klare å klatre seg opp på den viktige fjerdeplassen i Premier League, må Morata begynne å score igjen.

Morata feirer mål i Juventus (Foto: James Harris/Flickr)

Men er Morata egentlig en toppspiss? Prislappen hans er i hvert fall en toppspiss verdig, men målsnittet til spanjolen forteller en annen historie. I Real Madrid, Juventus og så langt i Chelsea har Morata scoret 71 mål på 227 kamper, det gir et målsnitt på beskjedne 0,31. Det er et målsnitt som er dårligere enn det Chris Wood (0,34) , Oumar Niasse (0,36) og Callum Wilson (0,37) har prestert gjennom sine karrierer. Mannen Morata skulle erstatte, Diego Costa, hadde et målsnitt på 0,49 i den perioden han var i Chelsea. Noe som betyr at han scoret i snitt i annenhver kamp. Morata ligger langt unna dette foreløpig.

Betyr det at Chelsea har kjøpt katta i sekken? Nei, det har de ikke, de har fått akkurat det de kjøpte. Morata har verken vært bedre eller dårligere enn det han var i Juventus og Real Madrid. Han scorer omtrent like mye mål som han gjorde i de klubbene. Den eneste forskjellen nå, er at det store ansvaret for å score mål nå ligger på Morata. I Real Madrid tok spillere som Ronaldo, Bale og Benzema det største ansvaret forover på banen, mens Morata var en joker man kunne putte innpå på slutten av matcher eller bruke han når noen av de andre måtte hvile. I Juventus tok Tevez, og senere Dybala og Mandzukic, alle ansvar for å score, mens Morata gjorde sin del. I Chelsea derimot er Morata utpekt som den soleklare goalgetteren, og det er et ansvar han enda ikke har klart å ta.

Siste podcaster

  • TOP 10 Premier League spillere 23/24
    Det er mai og det nærmer seg sesongslutt. Offside har nå tatt på seg analysebrillene fordi, hvem har egentlig vært Premier League sin beste spiller i sesongen 23/24? Offside sine medlemmer har med hjelp fra gode venner kåret Premier League sine 10 beste spillere denne sesongen. Her blir det uenigheter og intriger for hvem i Offside har egentlig best ball knowledge? I studio: Jonathan Broome, Simon Harbo & Martin Primavera. Følg oss på Instagram: @offside_srib

Anbefalte artikler