Hvorfor vi må snakke om Harvey Weinstein

Den siste uken har det vært mye snakk om en mann ved navn Harvey Weinstein. Det har kommet frem at Weinstein har seksuelt trakkasert og utnyttet skuespillere og lærlinger som har jobbet for ham. Han skal blant annet ha bedt dem om å kle av seg, utføre seksuelle handlinger; på ham eller med andre kvinner foran ham. Det viser seg også at dette ikke er en engangshendelse, men at disse hendelsene har hendt siden 90-tallet. Så hvorfor har vi ikke hørt om det før nå?

Den onde maktsirkelen

Harvey Weinstein er et navn mange kjenner innenfor filmbransjen. Weinstein har vært en del av Oscar-akademiet, og har produsert flere kjente filmer som blant annet Pulp FictionLion, og Django Unchained. Han har også vært med på å grunnlegge filmselskapet Miramax Films. Det er stor sannsynlighet for at du har sett en av filmene han har regissert eller jobbet med.

Hans store navn innenfor filmverden, har gjort at flere av de som ble utsatt for hans overgrep ikke har turt å si ifra. De har vært redd for at det vil kunne koste dem jobben, eller for at de vil tape saken dersom de saksøker ham, rett og slett fordi han er en såpass mektig skikkelse innen filmverden. I tillegg har Weinstein selv betalt de utsatte for at de skulle holde munn om det. Han har lovet dem å styrke deres karrierer som skuespillere, og truet med å fraråde folk fra å jobbe med dem hvis de sladret.

Se for deg at du selv er en skuespiller i starten av tjueårene som har et ønske om å slå gjennom i filmverden. Du får vite at du har fått en sjanse til å jobbe med en av verdens største filmprodusenter, og at dette kan gi deg den karrieren du alltid har drømt om. Harvey er en 64 år gammel kjent mann, og dette er hans selskap. Maktbalansen der er deg: 0, Weinstein: 10. Weinstein har misbrukt sin maktposisjon til å gjøre det han vil, uten at det har fått noen svære konsekvenser… til nå.

(L-R) Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh og Tim ROth spiller i filmen THE HATEFUL EIGHT (Foto: Andrew Cooper, SMPSP © 2015 The Weinstein Company)
(L-R) Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh og Tim Roth i “The Hateful Eight” (Foto: Andrew Cooper, SMPSP, 2015 The Weinstein Company)

Snøball-effekten

Da det kom frem for to uker siden at Harvey Weinstein hadde seksuelt misbrukt en skuespiller som skulle jobbe med ham, satte det i gang en kjederaksjon. Flere og flere som tidligere har arbeidet med Harvey Weinstein har stått frem, en etter en, og fortalt sin historie. Ved å stå frem sammen har de en større troverdighet og en styrke i antall. Det er vanskeligere å overse en sak som omhandler flere titalls overgrep mot ulike personer, enn å overse en enkeltsak som hendte for mange år siden. Blant de som har stått frem og fortalt om Weinsteins overgrep er blant annet Angelina Jolie og Eva Green. Andre skuespillere har også gått ut i mediene for å vise sin støtte til de som har stått frem, og for å vise at det ikke er greit å utøve en slik maktmisbruk.

Så hva har dette ført til? Harvey Weinsteins kone har valgt å gå ifra ham. Det kommer frem at hun var ikke klar over disse hemmelige overgrepene, og er trolig sjokkert og rystet over å høre dette om sin egen mann. Harvey Weinstein er sparket fra Miramax og fra flere av de pågående prosjektene han har jobbet med. Det siste som har hendt er at han nå også er kastet ut av Oscar-akademiet. Han skal også møte i retten, ettersom det nå er flere som har valgt å gå i sak mot ham.

Et vanskelig dilemma

Det er enkelt å forstå at en ikke ønsker å arbeide med Harvey Weinstein etter de påløpende skandalene som gradvis kommer frem. Hva skjer derimot med de filmene som allerede er gitt ut? Skal vi fortsette å se filmer produsert av Harvey Weinstein? Skal vi fortsette å kjøpe dem i butikken?

Svaret er tosidet. På en side er det logisk å ikke ønske å støtte mannen som har gjort enorme maktmisbruk og seksuelle overgrep mot skuespillere. På en annen side må vi tenke at dette ikke bare var hans jobber, men også jobbene til mange tusen medarbeidere innenfor filmindustrien. Skuespillere, skribenter, komponister og sett-ansvarlige som har jobbet hardt og lenge på å produsere filmer fortjener ikke å fryses ut selv om folk ikke lenger vil støtte Weinstein. Det er forståelig at flere vil stenge Weinstein ute fra all filmproduksjon, men vi kan ikke la kunsten ødelegges ut ifra en manns handlinger. Det etiske dillemaet dukker opp når vi blir nødt til å stille oss selv spørsmålet: Skal vi la filmverket og kunsten stå for seg selv uavhengig av hvem Weinstein er bak jobben, eller skal vi la være å støtte en mann som utfører kriminelle handlinger mot sine medarbeidere?

Eva Green har også stått frem om hvordan hun følte seg truet av Harvey Weinstein (foto:Sony Pictures Release International)
Eva Green har også stått frem om hvordan hun følte seg truet av Harvey Weinstein (Foto: Sony Pictures Release International)

Hva kan vi gjøre?

Ved å snakke om disse hendelsene, og ved å stille Weintsein til ansvar og straffe ham for det han har gjort, er vi med på å vise at det ikke er greit å utnytte sin egen maktposisjon mot andre. Vi viser at vi ikke tolererer seksuell trakassering på arbeidsplassen, og at dette vil få konsekvenser. Det viktigste vi som mediekonsumer kan gjøre, er å spre informasjon om dette, og presse filmselskapene til å kutte alle bånd med overgriperne. Det å slutte å se filmer som én fæl person har jobbet med, vil ikke hjelpe alle de tusen andre som har hatt ulempen med å jobbe med ham. Vi må tenke fremover, på hvordan ting kan bli bedre, og vi må for all del ikke la være å snakke om det.

Siste podcaster

  • Ripley. Ronja Røverdatter og tøys
    Linnea, Mikael og Selma har Ripleymani, og snakker om tidligere filmatiseringer, før den nyeste Netflix-serien diskuteres. I tillegg får vi høre om den nye Ronja Røverdatter serien som også er på netflix. Er den bedre enn de gode gamle? Til slutt avslutter vi med en voksen kiss - marry - kill. Hvilken Ripley skuespiller er Linnea svakest for? Lytt, hør og nyt.

Anbefalte artikler