Det beste Pokèmon-spillet noensinne – utseendemessing

 

(Video: The Pokèmon Company International)

Videoen over bringer meg tilbake til barndommen, til en tid hvor livet var enklere. Game Boy Advance var den feteste spillmaskinen, og favorittprogrammene kun dukket opp på den store, firkantede boksen som bodde i stuen på spesifikke tidspunkt på dagen.

Det var tider det! En av mine største lidenskaper som barn var Pokèmon. Jeg samlet kort, figurer, spilte spillene, og ikke minst så så jeg på Pokèmon-serien på TV2, Fox Kids og Jetix! Flere ganger i uken var jeg klistret foran TV-en for å se de heftige Pokèmon-kampene jeg så for meg mens jeg spilte Pokèmon Sapphire på Game Boy Advance, og jeg drømte om å en gang kunne spille kamper som så like spennende ut som de på TV…

Charizard, en av de mest kjente Pokèmonene fra barndommen, er selvsagt med i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)
Charizard, en av de mest kjente Pokèmonene fra barndommen, er selvsagt med i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)

Her kommer Pokken Tournament inn i bildet. Et samarbeidsprosjekt mellom Tekken-teamet fra Bandai Namco, og The Pokèmon Company International. Pokken Tournament var et kamp-spill som ble gitt ut til Nintendos Wii U i 2016, som var en konsoll som da var blitt forlatt av både gamere og Nintendo selv. Jeg personlig elsket spillet, men jeg var dessverre en av de få…

Nå er vi kommet til 2017, alle øynene er tilbake på Nintendo og deres nye Switch, og Pokken Tournament er kommet til den nye konsollen i form av Pokken Tournament DX! Hvordan er spillet, både i forhold til Wii U-versjonen, og som et selvstendig spill?

Vel, la oss åpne Pokèballen, og se hvilket monster som gjemmer seg inni!

Faser i lange baner!

Kamp-spill er som oftest delt inn i to deler; 2D-kjempere, hvor du ser de kjempende karakterene fra siden, og 3D-kjempere, hvor man ser figuren man kontrollerer bakfra. Hvilken av disse er Pokken Tournament DX? Vel, de gikk for “Ole Brumm-metoden”, og gjorde begge deler.

I Pokken Tournament DX velger du en av de 21 tilgjengelige Pokèmonene, velger deg to “støtte-pokèmon” av de 32 tilgjengelige, og så starter kampen. Man starter alltid i “Field-Phase”, som er 3D-kamp-fasen, men hvis man lander et hardt nok angrep, snur kamera seg til siden, og du er nå i “Duel-Phase”, som er 2D-kamp-fasen. Lander man atter et hardt angrep, blir man sendt tilbake til “Field-Phase”, og slik går nu dagane

Mye å lære for den som ønsker det

Dette kampsystemet er litt kaotisk i begynnelsen, men etter noen runder i treningsarenaen lærer man hvordan man kan kontrollere “Phase-shiftene”, som er navnet på når man skifter faser. Man lærer også fordeler og ulemper med begge fasene, og med “Phase-shiftene” i seg selv.

Det er nemlig slik at alle karakterene forandrer seg, ettersom hvilken fase du er i. Alle angrepene deres forandrer seg, og det å vite hvilket angrep du har i arsenalet til enhver tid er noe som er utfordrende i begynnelsen, og tilfredsstillende når du får det inn i fingrene.

En annen detalj er at disse “Phase-shiftene” gir deg tilbake en del av helsen du har tapt tidligere i kampen, hvis du er raskt ute, og timer angrepene dine godt nok. Det er med andre ord mange små nyanser i spillet, og mye å lære for den som ønsker det!

It’s Super Effective!

Nå har vi snakket om diverse detaljer og systemer i spillet som man må lære seg, men det betyr ikke at dette spillet ikke er nybegynner-vennlig! Tvert imot føler jeg at Pokken er et spill som er bygd opp på en slik måte at veldig mange strategier, med alle Pokèmonene, og alle deres angrep, kan være vinnende strategier!

Dette er blant annet fordi de forskjellige angrepene Pokèmonene kan bruke, ikke kun er “spark”, “slå” også videre, men faktiske Pokèmon-trekk!

For eksempel, hvis du er i 3D-fasen med Lucario, er ikke X-knappen et generisk “Heavy-attack”, men det kjente Pokèmon-angrepet “Close Combat”, som sender ut en haug med slag mot motstanderen. Hvis du er i 2D-fasen, og trykker inn A pluss en av sidene, bruker Lucario sitt kjente “Bone Rush”-trekk, og slik fortsetter det gjennom spillet.

Noen ville kanskje mene at dette er for “basic”, da man trykker på en knapp for å bruke ett trekk, istedenfor å skape sine egne trekk med avanserte komboer, men jeg mener at dette er en av de tingene som er unike med spillet, og som fremhever Pokkens, og Pokèmons, egne kvaliteter.

Coveret til Pokken Tournament viser frem noen av de diverse skapningene som kjemper mot hverandre i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)
Coveret til Pokken Tournament viser frem noen av de diverse skapningene som kjemper mot hverandre i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)

Utenom selve-kampsystemet er det en god del ting å se igjennom i Pokken Tournament DX. Man har en historie-modus kledd opp som en liga-utfordring, i likhet med de vanlige Pokèmon-spillene, hvor en mystisk, mørk Mewtwo blander seg inn etter hvert.

En helt grei måte å lære seg spillet på, men ikke noe veldig spesielt. Man har vanlige kamp-og-trenings-moduser, og her vil jeg også nevne hvor kult det er å spille i handheld mode, spiller mot spiller, hvor hver spiller holder en Joy-Con. Dette er et av de største selge-punktene med switch, og over et halvt år etter at konsollen kom ut, er dette fortsatt en utrolig kul ting man kan gjøre hvor som helst.

Opptjene poeng, lage egen trener-karakter og se andre spillere sine kamper

Dette var i tilegg en av skuffelsene med Wii U-versjonen, da eneste lokale multiplayer-metoden var at den ene spilleren så på TV-en, den andre på Wii Us gamepad, som var en litt kjip løsning.

På Switchen kan man heldigvis både dele TV-skjermen, og kjøre en split-screen-løsning, hvor hver spiller får se kampen fra sin vinkel. Man kan også kjempe med eller uten items, og ha team-kamper, hvor man velger tre Pokèmon, og kjemper mot motstanderen til en av dere er tomme for Pokèmon!

I tillegg har man daglige utfordringer, hvor man kan opptjene ekstra poeng til å levle opp Pokèmonene sine. En annen mulighet er å lage sin egen trener-karakter, med mange morsomme valg av både utseende og utrop. Sist men ikke minst har man online-modusen. (Vil forøvrig skryte av at jeg per nå har 90% win-rate i online ranked-mode, så booyaa!) I online-modusen kan du spille ranked, unranked, og se andre spilleres kamper. Du kan også se rankings og spille mot venner ved hjelp av ett enkelt kodesystem. Det er med andre ord en god del ting å sette fingrene sine i.

Jo mer ting forandrer seg, jo likere blir de!

Switch-versjonen av Pokken Tournament har fem nye kamp-Pokèmon, to nye support-Pokèmon, en splitter ny modus (daglige utfordringer) og to sterkt forbedrede moduser (kamp-modusene, både online og lokalt). Dette er mange små detaljer som forbedrer spillet, men jeg vil forsåvidt ikke si at det forandrer spillet totalt, så hvis du ikke likte spillet på Wii U, vil nok ikke Switch-versjonen overtale deg.

Lucario er John-Edvards favoritt-Pokèmon, både generelt, og her i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)
Lucario er John-Edvards favoritt-Pokèmon, både generelt, og her i Pokken Tournament DX! (Pressefoto: Nintendo)

Til slutt vil jeg også nevne hvordan spillet presenteres.

Spillets grafikk er ikke banebrytende, men modellene og animasjonene kombinert med kule effekter transformerer dette kamp-spillet til de heftige Pokèmon-kampene jeg så for meg når jeg var liten.

Musikken er teknomusikk som noen ganger er lik i stil som Pokèmon-sanger, og som andre ganger er direkte inspirert av kjente sanger fra Pokèmon-spillene.

Kombinasjonen av alt dette blir det beste Pokèmon-spillet noensinne, utseendemessing!

Konklusjon!

Pokken Tournament DX er et spill jeg digger. Det å kunne ta med seg switchen, og kjempe når som helst, enten online, mot venner, eller mot datamaskinen, i et unikt kamp-system som er enkelt å sette seg inn i, men vanskelig å mestre, er noe jeg virkelig har sansen for! Craver du et godt kamp-spill, en kjekk Pokèmon opplevelse, eller rett og slett et bra party-kamp-spill, så er Pokken Tournament DX spillet for deg!

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler