Nei, FM-nettet slukkes ikke

Flere nyhetsformidlere har i senere tid fokusert mye på overgangen fra FM til DAB. Hva trenger du som forbruker å tenke på, og hvordan kan overgangen skje på en så skånsom måte som mulig? Lørdag kunne Bergens Tidende avklare de seks viktigste spørsmålene omkring denne overgangen, men samtidig påstod de at FM-nettet kom til å bli slukket, hvilket ikke stemmer.

Den såkalte FM-slukkingen er nemlig ikke en FM-slukking. Som vi kan lese hos Medietilsynet vil all rikssendt radio slutte å sende på FM og gå over til å sende på digitalnettet i løpet av 2017. Dette ble iverksatt allerede i januar i Nordland fylke, og tiden har nå kommet til Hordaland og Sogn & Fjordane. I samme oversikt får du et innblikk i hvilke kanaler dette gjelder. Faktum er at det bare er NRK som går bort fra FM i dag, altså blant annet P1, P2, P3 og mP3. Kanaler som Radio Norge og P4 vil fortsatt være å finne på din FM-radio frem til 15. September.

Men best av alt er at lokalradioer, herunder også Studentradioen i Bergen, vil være på FM-nettet helt frem til 31. desember 2021. Det er først da FM-nettet faktisk slukkes. Som Dagens Næringsliv skriver: – Mange lokalradioer forblir imidlertid på FM-nettet. I alt 189 norske lokalradiostasjoner har fått forlenget FM-konsesjon med virkning fra 1. januar 2017 til og med 31. desember 2021.

Også Lokalradioforbundet har skrevet en oppklaring i forbindelse med dette. – Den såkalte FM-slukkingen fortsetter, får vi stadig høre. Men, nok en gang minner vi om at dette i alle hovedsak bare gjelder rikskanalene NRK, P4 og Radio Norge.

Så hvis du enda ikke har skaffet deg DAB-radio på kjøkkenet, i bilen eller i stuen; det er ingen grunn til å bekymre seg. Det vil fortsatt være et mangfoldig tilbud til alle som har en lokalradio i nærheten. Du kan fortsatt tune inn og høre på Studentradioen i Bergen på FM 96,4 / 106,1 / 107,8 i mange år fremover.

Anbefalte artikler