Anbefaler bolig-CV

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hør lydklipp her:

Hva er en bolig-CV?

En bolig-CV, på lik linje med en CV som man bruker når man skal søke jobb, er et dokument som inneholder opplysninger om personen som ønsker å leie eller kjøpe en bolig. Ønskelige opplysninger inkluderer navn, alder, kontaktinformasjon med bilde, hva du studerer og/eller jobber med, inntekt og referanser. I tillegg burde den inneholde opplysninger om fritidsinteresser for å gi et inntrykk av personligheten din. Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, har uttalt at hun selv brukte en slik CV da hun var på boligjakt, og at det fungerte.

Mens daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, mener at en bolig-CV kan gjøre deg bedre rustet til den konkurransen det er  å få bolig, er leder for Velferdstinget, Linnea Reitan Jensen skeptisk.

Gjør det lettere å skille seg ut

– Vi tror at en bolig-CV kan være en god idé. Med en bolig-CV, skiller man seg ut hvis det er mange på visning, og det kan bidra til at utleier husker hvem du er etter visning, sier Aasen.

Daglig leder for Leieboerforeningen, Lars Aasen (Foto: Kirsten Randers-Pehrsson.)
Daglig leder for Leieboerforeningen, Lars Aasen (Foto: Kirsten Randers-Pehrsson.)

Ifølge Aasen, har Leieboerforeningen anbefalt å bruke bolig-CV i 5-6 år, men han mener at bruken av dette fortsatt er varierende.

– Det er nok noen som gjør det, men det kommer an på hvor mange det er som kommer på visning. Det er ikke alle steder det er like hektisk som i de største studentbyene, påpeker han.

Personlig økonomi spiller en viktig rolle

Når man kommer på visning, er det noen som skal ta stilling til hvem som er den beste utleiekandidaten. En del meglere og mer profesjonelle visningsassistenter er veldig opptatt av utleiers økonomi, og vil få bekreftet så fort som mulig hvorvidt den aktuelle kandidaten skal ha mulighet til å finansiere boligen eller ikke. Dersom du har anmerkninger for banale ting som for eksempel å ha glemt å betale en mobilregning, ender du automatisk i bunnen av bunken – da er du uaktuell.

Det handler om å markedsføre seg selv

Det er om å gjøre å markedsføre seg selv, og til syvende og sist er det totale inntrykket av en person det som vil være avgjørende etter en visning.

– Tenk på dette som et arbeidsintervju. Tenk litt på hva du har på deg akkurat den dagen, tenk litt på hvordan du ser ut når du treffer representanten. Vis interesse og vær høflig. Det handler om å framstå som en seriøs person, sier Aasen.

Han erkjenner imidlertid at bolig-CV-trenden kan virke urettferdig.

Noen er flinke til å markedsføre seg selv, de har penger – de får alltid bolig. Men så er de som ikke er i denne situasjonen som sliter og som kommer bakerst i køen og som aldri, eller nesten aldri får napp, sier han.

SiB bruker andre prioriteringslister

Leder for Velferdstinget, Linnea Reitan Jensen (Foto: Jin Sigve Mæland.)
Leder for Velferdstinget, Linnea Reitan Jensen (Foto: Jin Sigve Mæland.)

Leder for Velferdstinget, Linnea Reitan Jensen understreker at det er forskjell på private og offentlige utleiere.
Studentskipnaden i Bergen benytter seg også av søknad når de velger ut sine utleiere, men ingen søknadstekst. Her er det ifølge Jensen, ordentlige prioriteringer som ligger til grunn.

– Internasjonale studenter med boliggaranti gjennom utdanningsinstitusjonene og norske studenter som flytter ut for første gang, og som ikke er fra Bergen, blir prioritert gjennom SiB, sier hun.

Har du ikke hatt en jobb før, er det vanskelig å få en jobb. Dersom det skal være sånn at hvis man ikke har bodd et annet sted enn hjemme før, så skal man ikke få bolig, så gjør vi det veldig vanskelig for alle sammen.

Hvem vinner på bolig-CV?

Jensen mener at det er utleierne som vinner på trenden.

– Det er klart at bolig-CV er veldig positivt for utleiere, og det gjør det tryggere for utleiere å velge hvem de vil leie ut til, spesielt når man har mulighet til å se om utleiekandidatene har betalingsanmerkninger. Det er bare for utleierne, og de ressurssterke, som har mulighet til å skrive en god bolig-CV, at dette spiller inn positivt, påpeker hun.

For studenter som verken har fast inntekt eller gode referanser, er det lite hensiktsmessig å operere med bolig-CV. Som student har man som utgangspunkt verken fast inntekt eller gode referanser, og mange lever utelukkende på studiestøtten.

– Har du ikke hatt en jobb før, er det vanskelig å få en jobb. Dersom det skal være sånn at hvis man ikke har bodd et annet sted enn hjemme før, så skal man ikke få bolig, så gjør vi det veldig vanskelig for alle sammen, understreker hun.

Er bolig-CV noe vi burde satse på?

Mens Lars Aasen mener at bolig-CV er et skritt i riktig retning, er Jensen uenig;

– Nei, det mener jeg absolutt ikke at vi burde, avslutter hun.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler