Den beste Vin Diesel-filmen ingen har sett

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vin Diesel ses på som en av vår tids største actionhelter. Han har gjort seg bemerket med roller som Dominic Toretto i The Fast and the Furious-serien, Richard B. Riddick i Riddic-serien og Xander Cage i xXx. Hvis man ser gjennom filmografien hans etter det nye millenniet, har han bokstavelig talt bare spilt den samme karakteren om og om igjen.

Vi kan mild sagt si at Vin Diesel har falt under fellen av å alltid bli  ”typecasted” som den tøffe karen med et hjertet av gull. Dette er noe som er demonstrert med hans nylig redigerte Wikipedia-filmografi, som du kan se nedenfor. Her har vi ett unntak, og det er den kriminelt undervurderte 2006-filmen Find me Guilty. I denne filmen finner vi ut at det ligger et enormt skuespillertalent bak alle musklene og one-linerne.

Den tøffe filmografien til Vin Diesel (Illustrasjon av Taume Dery)
Den tøffe filmografien til Vin Diesel. (Illustrasjon: Taume Dery)

Find me guilty tar for seg den sanne historien om den lengste mafiarettssaken i amerikansk historie. Det som gjorde denne rettssaken så lang var at aktor, Sean Kierney, bestemte seg for å ta en hel mafiafamilie til rettssak. Her følger vi den humørfylte gangsteren Jack DiNorscio som spilles av selveste Vin Diesel. Etter å ha takket nei til å tyste på familien mot å gå fri, bestemmer han seg til alles fortvilelse for å være sin egen advokat.

Mer bak musklene

Med dette premisset hadde regissøren en vanskelig oppgave foran seg. Her skulle han samle den viktigste informasjonen av en to år lang rettssak inn i en to timer lang film, samtidig som dette ikke skulle påvirke spenningsnivået. Dette klarte veteranregissør og manusforfatter Sidney Lumet med glans. Mye av dette er takket være Vin Diesels helt fantastiske skuespillerprestasjon. Her må også noe av æren gis til Sydney som klarte å se potensial i Vin Diesel som en seriøs dramatisk skuespiller. I en pressekonferanse i Berlin i forbindelse med filmen sa han dette om castingbeslutningen:

“Alle folk gjør den store feilen med actionhelter. De tror at fordi plottene i filmene deres generelt er enkle og deres karakterer ikke har så mye dybde, så er de ikke gode skuespillere.  Tvert imot er de vanligvis det, mesteparten av tiden”.

Denne påstanden klarer Vin Diesel enkelt å bevise med prestasjonen i denne filmen. Han klarer å spille en karismatisk og sympatisk person som hele tiden holder på publikums oppmerksomhet. Dette er meget imponerende med tanke på hvor dialogdreven filmen er. Han klarer å utrykke et spekter av følelser­ med troverdighet, som gjør at man får personlig tilknytning til karakteren. Vi ser ikke bare hans enorme dedikasjon til karakteren på skjermen, men også bak. Som forberedelse til filmen gikk han opp 30 kilo for å bedre passe den virkelighetsbaserte karakterens runde form. Men var alt dette til ingen nytte?

Vin Diesel som Jackie DiNorscio i Find Me Guilty. (Foto: Flickr/canburak)
Vin Diesel som Jackie DiNorscio i Find Me Guilty. (Foto: canburak/Flickr)

Hvorfor ble ikke dette vendepunktet?

Nesten ingen vet at denne filmen eksisterer. Selv om filmen og Vin Diesels prestasjon ble hyllet av kritikere og publikum på filmfestivaler, ble den glemt av det generelle publikumet. Med et budsjett på 13 millioner, tjente den inn under 3 millioner. Dette er er et kritisk faktum med tanke på hvor stort vendepunkt dette kunne vært for Vin Diesels karriere.

Vi har sett eksempler før på undervurderte skuespillere som dramatisk endrer karrieren sin basert på én rolle. Et godt eksempel er Tom Hanks som før 90-tallet stort sett spilte i komedier. I 1993 kom vendepunktet da Hanks spilte den AIDS-smittede homofile advokaten Andrew Beckett i filmen Philadelphia. Dette var en rolle som gjorde at han ble sett på som mer enn den morsomme erketypen. Hanks vant Oscar for beste mannlige skuespiller det året, og karrieren hans har ikke vært den samme siden. På lik linje kunne Find Me Guilty blitt Vin Diesels vendepunkt, men det ble det ikke. Vin Diesel gikk tilbake til å spille i de trygge actionfilmene, og ingen regissør har siden sett på Vin Diesel som mer enn skuespilleren som spankulerer vekk fra eksplosjoner i slow motion.

Tom Hanks og Antonio Banderas i Philadelphia. (Foto: skjermdump)
Tom Hanks og Antonio Banderas i Philadelphia. (Foto: skjermdump)

Det fins mange skuespillere der ute som bare spiller én type roller fordi de rett og slett ikke har skuespillerrekkevidden til å spille i noe annet. Denne kategorien faller ikke Vin Diesel inn i. Hvis denne påstanden er litt vanskelig å tro på, så oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å se beviset selv. Find me Guilty ligger både på Netflix og YouTube i full HD. Det er dermed har ingen unnskyldning til å glipp av Vin Diesel sin skjulte skatt.

Her kan du se traileren:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qKr2ot6LMMw&w=640&h=360]

Siste podcaster

Anbefalte artikler