This content has been archived. It may no longer be relevant
Før jul kom regjeringen med forslaget om at alle allmennfaglige studenter som skal ta PPU-utdanning i Norge må ha mastergrad. Fristen for dette er satt til 2017. Mange er nå bekymret for at den raske omveltningen kan bli problematisk for studentene.
PPU står for praktisk-pedagogisk utdanning, og er landets største lærerutdanning. Studiet gir rett til å undervise fra 5.-13. trinn.
Hør hele intervjuet her:
For kort frist
Kravet om masterutdanning før PPU var oppe for høring også i 2012, noe Utdanningsforbundet den gang stilte seg bak. Likevel var forbundet klare på at gode overgangsordninger burde vært prioritert, noe Ulvestad fortsatt etterlyser i dag.
– Vi trenger gode folk, og vi vil heller ha dem ute i skolen enn at de skal ‘tvangs-mastergrades’. Vi er ikke skuffet over innholdet [i den nye rammeplanen], den er god. Det er de smidige overgangsordningene vi er ute etter, og de er fraværende.
Ulvestad mener at med den korte fristen så vil man ikke rekke å ta innover seg de praktiske konsekvensene av gjennomføringen.
– I verste fall kan vi ha en kandidat som fyller alle kravene, men som er avskjært PPU fordi vedkommende mangler mastergrad. Da må faktisk denne personen som fyller kompetansekravene i tre fag være student i tre år til før de får slippe til i klasserommet.
Del av en en ny skolestrategi
Kunnskapsdepartementet hadde ikke mulighet til å stille til intervju hos Nyhetsuka, men sendte oss denne uttalelsen:
“Regjeringen gikk til valg på å innføre masterutdanning for lærere, og dette er en del av strategien “Lærerløftet – På lag for kunnskapsskolen“. Læreren er den viktigste enkeltfaktoren for læring i skolen. Masterutdanning vil gi studentene større innsikt i forsknings- og utviklingsarbeid og vitenskapsmetode. Dette er viktig for deres faglige trygghet, samt evne til å tilegne seg ny forskningsbasert kunnskap gjennom et langt yrkesliv. Utdanningsforbundet har i lang tid ønsket en masterutdanning for lærere og den får de nå.
Kravene til opptak for PPU ses i sammenheng med omgjøringen av grunnskolelærerutdanningene til masterutdanning. Hovedregelen i norsk lærerutdanning er master fra høsten 2017, og derfor innfører vi også masterkravet i PPU samtidig.”
For dårlig kommunikasjon
Ulvestad kan fortelle at Utdanningsforbundet har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men understreker at den kontakten har vært for dårlig. Han mener situasjonen kunne vært bedre løst med et tettere samarbeid.
Fakta:
- Kunnskapsdepartementet fastsatte ny rammeplan om praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) 21. desember 2015
- PPU er landets største lærerutdanning og gir rett til å undervise fra 5-13 trinn
- Fra studieåret 2017 er opptakskrav mastergrad/hovedfag med ett undervisningsfag. Kandidater med bachelor i praktiske og estetiske fag gis unntak fra krav om master og kan tas opp til PPU
- Fagdidaktikken skal knyttes til fag i studentens fagkrets som gir undervisningskompetanse.
– Vi som Utdanningsforbund er jo nøkkelen til lærerne, og lærerne er nøkkelen til klasserommene. Så jo mer Kunnskapsministeren hadde pratet med oss, jo mer gjennomslag ville han fått for planene sine.
– Dette er dårlig gjennomføring av politikk. Nå har vi hatt kvalitetsreformen i høyere utdanning som har fått modnet i 10 år og som nå ser ut til å være godt etablert. Vi skulle gjerne sett tilsvarende tenking rundt PPU og masterutdanningen, sier Ulvestad.
Selv om Ulvestad mener masterutdanning er viktig, understreker han at fristen likevel ble for kort.
– Fristen burde blitt satt etter sunt folkevett. Hvorfor skal vi stoppe en som har kompetanse i viktige fag fra å undervise? Vi trenger sånne gode folk.
Siste podcaster
-
Nyhetsuka 03.05.2019.
I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.