Bonussporet: I Grevens Tid

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken får vi bli kjent med gjengen fra historieprogrammet «I Grevens Tid».

Gjengen består av de tre guttene Cato, Anders og Fredrik. Det var Cato som alltid hadde ønsket seg et radioprogram som kunne ta for seg historie, og sammen med kameratene sine startet de eventyret som er «I Grevens Tid».

Ikke kjedelig som på videregående

Vi lurer aller først på hva som ligger bak navnet til programmet.

– Alle kjenner til uttrykket, og i og med at vi er et historieprogram kan det sies at vi snakker om det som skjedde i grevens tid, sier programsjefen Cato. Han legger til at det er en artig «dobbel pun».

 – Jeg var ikke klar over dette ordspillet, ler Anders.

Guttene mener de fleste har et forhold til historie, og at de prøver å bringe frem tema som folk ikke tenker er så spennende, og dermed forhåpentligvis vekke interessen.

– Folk forbinder gjerne historie med videregående, hvor det var pugging og masse årstall, sier Cato.

(Foto: Finn ut av)
Guttene vet å ha det gøy! (Foto: Irmelin Nilsen)

– Vi har veldig lite årstall og navn, det er veldig mye sommer hos oss, legger Fredrik til og ler.

Programmet ønsker å holde sendingene og temaene seriøse og akademiske, og styrer helst unna «fun facts». Programmet deres handler ikke bare om det som er morsomt, men prøver å sette en interessant vri på hendelser som kanskje ikke er så godt kjent fra historiebøkene man slet seg gjennom på videregående skole. Guttene henter imidlertid litt metode fra sine dager på videregående skole for å finne nødvendig stoff.

– Vi prøver å holde tema relevant for alle, men jeg tror det vi presenterer er mer interessant enn morsomt, sier Fredrik.

– Vi kan mye, men det kommer selvsagt litt feil fra oss her og der. Vi er jo tross alt menneskelige vi også, og ikke orakler, påpeker Anders.

Engasjement og debatt

Guttene er alle tre masterstudenter ved historie og trives godt i lag, og har mange gode samtaler. De påpeker at det faglige grunnlaget deres er likt, men at de har ulike interesser innen historie. Alle tre kan ses på som forskjellige historikere, hvor Fredrik kan mye om Middelalderen, Cato kaller seg byhistoriker, og Anders er kunnskapsrik når det gjelder Midtøsten.

Desto lenger vi prater med guttene, desto mer forstår vi hvor mye de faktisk elsker historie og trives godt sammen. 

– Det som hadde vært gøy er å få folk til å ta debatten med oss, det er en drøm, sier Cato smilende.

Anders legger til at det var en som startet en diskusjon og halvveis krangel med ham da han skrev sin første nettsak. Han skrev om at IS ødelegger kulturminner og sammenlignet med romerne, noe én person ikke mente var en rett sammenligning.

– Jeg satt ham rimelig på plass da, sier Anders med et lite lurt glis.

– Jeg elsker når folk blir så engasjert, det er så gøy, utbryter Cato. 

Orakelstatus

«I Grevens Tid» er ikke et program som er avhengig av dagsaktuelle saker for å kunne lage et program, noe som gir guttene mye spillerom.

– Vi gjør egentlig akkurat det vi har lyst til. Vi har frie tøyler til å gjøre akkurat det vi vil, det er ingen som setter grenser for hva vi kan snakke om, sier Cato.

Selfie! (Foto: x)
Det er ekte glede mellom de tre historikerne (Foto: Irmelin Nilsen).

Da vi spurte dem hvordan de ønsket å bli fremstilt var de raske med å svare:

– Meget kunnskapsrike, mente Anders.

– Orakler, legger Fredrik til.

– Egentlig er det et historieprogram av historieinteresserte for de historieinteresserte, det er mottoet vårt, sier Cato.

Guttene legger avslutningsvis til at alle må høre på dem og gi dem og programmet en sjanse.

– Alle har en historiker inne i seg, sier Anders.

– Slipp’an ut!, utbryter Fredrik.

I Grevens Tid får du med deg på Studentradioen hver tirsdag fra 12.00-13.00! 

Siste podcaster

    Anbefalte artikler