This content has been archived. It may no longer be relevant
Matbloggeren Thea Bolstad driver til daglig bloggen My Little Kitchen, hvor hun skriver mye om baking, men også om annen matlaging. Forrige uke tok hun turen innom Ettersmaks sending for å snakke om nettopp kaker, baking, mat og blogging.
Thea begynte å blogge da hun bare var 15 år gammel. Hun forteller at i begynnelsen hadde hun nesten ingen lesere, men etter å ha bakt en av sine mest berømte kaker, rosekaken, tok det helt av. Fra da av har det bare gått oppover, og nå har bloggeren både blitt kåret til beste matblogger i Vixen Blog Awards 2014 og gitt ut en kakebok med sine beste kakeoppskrifter.
Hør første del av intervjuet med Thea her:
Mange timers arbeid
Det er ikke bare lett å være matblogger.
– Det tar lang tid å lage et nytt innlegg, forteller Thea.
– Også skal man jo ta bilder underveis og av det ferdige resultatet, så det ligger noen timer bak hvert innlegg.
Thea er opptatt av å vise hvordan man lager maten steg for steg, og forteller at hun tar bilder i hele prosessen.
Rosekaken forteller hun også at ser mye vanskeligere ut å lage enn den faktisk er.
– Rosene er de samme som på cupcakes. Man setter bare sammen rosene på en hel kake, forteller bloggeren.
Tips til deg som vil bli flink til å bake
Selv om Thea også skriver om annen mat, handler bloggen hennes først og fremst om baking. Vi spurte henne om hvordan man kommer i gang med å bake hvis man ikke er så erfaren.
– Vær motivert og finn inpirasjon, sier bloggeren.
Hun mener at brownies er en fin kake å begynne med, for den er vanskelig å gjøre feil.
– Det er liksom bare å røre sammen en deig, også skal den jo steke litt mindre enn en vanlig kake fordi den skal være litt flytende inni. Du kan liksom ikke få den uferdig, forteller Thea.
Gjærbakst kan derimot gå galt.
– Det kan være lett å gjøre feil hvis man ikke har erfaring med gjær, sier Thea. Det er fort gjort å drepe gjæren, som skal være 37 grader.
– Et tips er å teste på hånden, forteller hun.
Bloggeren mener også at det er ingenting om sier at man ikke skal klare gjærbakst hvis man bare passer litt på. Man må ofte feile noen ganger før man klarer det. Selv har hun også gjort feil på kjøkkenet.
– Det var et år da jeg skulle lage lussekatter, men glemte å ha oppi sukker, forteller bloggeren. – Hele familien min ble veldig skuffet.
Sprit opp de vanlige kakene
Det er mange vanlige kaker som fort kan bli litt kjedelige. Eksempler er sjokoladekake, bløtkake og brownies. De er relativt enkle å lage, men man kan gjerne sprite dem opp litt.
– Fyll kaken inni med sjokoladekrem eller jordbær og sånt, råder bloggeren. – Det er godt med frukt og bær inni kaka.
Hun forteller at hun selv pleier å ha bringebærmousse inni rosekaken sin.
Hør del 2 av intervjuet med Thea her:
Nyttige redskaper
Matbloggeren forteller at det er noen redskaper som er veldig greie å ha når man skal bake. Det ene redskapet er en deigskrape.
– Den er laget i myk plastikk som gjør det lett å få ut deigen av bollen. Den er også fin når du har rullet en pølse som du skal dele opp til boller, sier Thea.
– Jeg synes det er viktig å ha en slikkepott og en kaketester.
En kaketester er et lite metallredskap som man kan bruke for å sjekke om kaken er ferdig.
Hør del 3 av intervjuet med Thea her:
Cupcakes og studenttips
Thea forteller også at hun har laget utrolig mange forskjellige cupcakes. En av de siste gangene testet hun noe litt uvanlig.
– Jeg testet mangobiter i muffinsrøre, og på toppen hadde jeg marengs som jeg flamberte, sier Thea.
Bloggeren mener at det er viktig å huske på at cupcakes er søte muffins, mens vanlige muffins kan være sunt. Og man kan lage utrolig mange forskjellige muffins og cupcakes.
Som et frokost- eller lunsjtips foreslår Thea å for eksemel lage ost- og skinkemuffins.
Et annet godt tips hun har til studenter er å lage knekkebrød.
– Det er fint når man sitter på lesesalen, og det er veldig billig å lage selv. Egentlig er det jo bare frø, litt mel og vann, og det holder seg lenge i en tett boks, tipser Thea.
Oppskrift på hvordan du lager knekkebrød, og mange av de andre oppskriftene, kan du finne på bloggen hennes.