Ettersmaks matpakketips

This content has been archived. It may no longer be relevant

Eksamensperioden nærmer seg med stormskritt, og det betyr for de fleste lange dager på lesesalen og dårlig tid. Matpakke er derfor essensielt, men man trenger ikke å ty til svette brødskiver og most, brun banan hver dag. Derfor har vi i Ettersmak samlet sammen våre og andre studenters matpakketips.

Pimp opp brødskiven

Brød er noe alle nordmenn er glade i, og noe de fleste vil forbinde med ordet matpakke. Brødskiver kan fungere som en fantastisk matpakke om man har dårlig tid, men den trenger ikke bare å bestå av svette osteskiver, tørr skinke eller ferdigkjøpt tubeost. Ikke undervurder krydder. Litt timian, rosmarin eller oregano kan gjøre susen. Til og med noe så enkelt som salt og pepper, på for eksempel en skive med ost og skinke, kan få den kjedelige brødskiven til å bli ganske mye mer spennende.

I tillegg kan man legge på grønnsaker, så blir brødskiven plutselig en sandwich. Her kan man ha ruccola, eller den salaten man liker, og selvfølgelig klassikerne tomat og agurk. Du kan også prøve litt mer kreative varianter, som druer på osten, sukkererter på salamien, eller hva med ananas eller mango? Et tips om man har dårlig tid: finn frem det du trenger til matpakken dagen før. Mens du spiser frokost, skjærer du opp brødskivene og finner frem det du har laget klart i kjøleskapet til matpakken din.

Hør Silje Karoline, Hanne og Truls snakke om matpakketips her: 

Forfriskende enkelt: salat

Hvem liker vel ikke pastasalat? I en pastasalat kan man blande inn nesten hva man vil av grønnsaker og kjøtt sammen med den avkjølte pastaen. I tillegg er det supert om man har litt rømme eller crème fraîche som man kan blande inn for å få en kremet konsistens. Pastasalat er supert med tanke på tidsperspektivet, fordi den kan lages kvelden før og stå i kjøleskapet over natten.

Du kan også gå for en mer tradisjonell salat uten pasta, og her kan man blande hva man vil av grønnsaker. Prøv kanskje å blande inn litt mer eksotiske grønnsaker enn bare salat, agurk, tomat og paprika. Sukkererter, vårløk, aspargesbønner, kålrot, gulrot og lignende kan være spennende innslag. Lag en vinaigrette, altså en dressing, ved siden av og putt den i en egen pose (ikke bland den inn i salaten om morgenen/kvelden før!). Vent med å helle vinaigretten over salaten til rett før du skal spise den, på den måten holder salaten seg mye friskere hele dagen.

Wrap it up

Wraps er også en god mulighet, det tar ikke lang tid å lage og er veldig smakfylt. Her kan du først lage en stor gryte med alt mulig av grønnsaker, og kjøtt dersom man har det. Gryten kan krydres som man selv vil, men en enkel løsning er standard tacosmak, med spisskummen, hvitløk, salt og pepper (eller ferdig tacokrydder). Ta en boks hakkede tomater over, og la gryta putre til det ikke er så mye væske igjen (dette er viktig, hvis ikke blir wrappen soggy!). Fyll deretter én og én wrap, gjerne en tortillalefse, med gryteinnholdet, pakk dem sammen og legg dem i fryseren i porsjonspakninger.

Det som er genialt er at man om morgenen kan ta ut en wrap, ha den i sekken noen timer, og rundt lunsjtider er wrapen tint og klar til å spises.

Gryten kan inneholde bønner, rotgrønnsaker, paprika, tomat, mais, squash, sopp, løk, purre – egentlig det man har av grønnsaker som kan varmebehandles. Det som er smart med denne oppskriften er at ved å lage en gryte først, så tar det veldig kort tid å fylle selve wrappen etterpå. I stedet for å legge på én og én ingrediens, kan man bare slenge på en sleiv med fyll, og det tar derfor veldig mye kortere tid.

Sunnere enn sunnest: pai

Et annet godt tips er å lage seg en type grønnsakspai, med eller uten kjøtt. Jeg skjønner hva du tenker, det tar laaaang tid. Om du har vært en strukturert student har du litt ekstra tid dagen før dagen. Pai kan utmerket lages dagen før, siden smakene har da fått satt seg skikkelig når du skal spise. Lag din egen paibunn, eller kjøp ferdig på butikken. Det finnes en del ferdiglagde paibunner på butikken som ikke er så gale.

Smell sammen en eggeblanding bestående av egg, fløte og krydder, gjerne salt, pepper og timian. Det kan være lurt å forsteke paibunnen i ca. fem minutter i ovnen. Smør gjerne litt pesto i bunnen av formen før du har oppi det du vil ha av oppkuttede grønnsaker eller kjøtt. Tilsett deretter eggeblandingen nesten helt til toppen av formen, og stek paien på ca. 200 grader i 30-40 minutter. Når den har avkjølt seg kan du skjære den i passende stykker og ha den i en matboks sammen med en forfriskende salat.

DSC01068
Lag pai i små ildfaste former, så er de allerede klar i porsjonsstykker når de tas ut av ovnen. (Foto: Morten Joki Haukeberg)

All mat kan brukes

Ikke minst er det viktig å huske på å ikke kaste noen middagsmatrester, for nesten all mat kan fungere fint som nistemat. Invester i noen skikkelige, tette matbokser (de trenger ikke ruinere hele stipendet), fyll dem med restemat og oppbevar maten i kjøleskapet over natten. Vips så står matpakken klar neste dag når du stresser ut døren for å komme deg til lesesalen i tide.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler