Billig virtuell virkelighet fra Google

This content has been archived. It may no longer be relevant

I gamle science-fiction filmer var virtuell virkelighet eksotisk og hørte fremtiden til. På grunn av Nintendo’s flopp med «Virtual Boy» på 90-tallet virket det som om det fortsatt var langt unna, det var fortsatt science-fiction. Takket være Oculus Rift, som nå er kjøpt opp av Facebook for en milliardsum, er ikke lenger virtuell virkelighet usannsynlig, og det er i vinden som aldri før.

Det neste store

Både Playstation og Microsoft har annonsert at de jobber med sin egen versjon av VR, begge eksklusive til sine egne konsoller. Spillgiganten Valve annonserte så sent som nå på søndag under spill konferansen GDC i San Fransisco, at de har startet et samarbeid med HTC for å utvikle sitt eget produkt, selv om de tidligere har sluppet Oculus Rift støtte til sine spill. Razer, spill-tilbehørprodusenten kommer til å slippe sin egen variant, som de mener er bedre og billigere enn konkurrentene, fordi det er laget med «open source» koding og skal være utrolig forbrukervennlig. Google vil også være med på leken og har sluppet de billigste virtuell virkelighet-brillene til nå, så lenge du allerede har en kompatibel telefon. Alt du trenger, er appen «Google Cardboard» og pappbriller som du lager selv, basert på design du finner på hjemmesidene, eller du kan kjøpe tredjepartsbriller på nett.

Billig virtuell virkelighet

Siden jeg ikke akkurat var den beste i klassen i kunst og håndverk, valgte jeg sistnevnte. Etter et kjapt søk på e-Bay, fant jeg en produsent fra Kina som solgte brillene for 25 kr inkludert frakt, og tre uker senere hadde jeg mine helt egne VR-briller. Kvaliteten var ikke det helt store, men jeg kan ikke akkurat klage, jeg hadde betalt mindre enn det man ville gjort for en halvannen liter med Cola. Etter å ha strevd i et kvarter med å sette brillene sammen, hadde jeg endelig brillene i hånden og jeg var klar til å prøve. I Google Play er det mange VR applikasjoner å velge mellom, noen koster penger men det er også et godt utvalg av applikasjoner som ikke koster noe. Jeg vokste opp med Beatles og Paul McCartney, men dessverre har jeg aldri hatt anledning til å se han på konsert. Jeg får nøye meg med det nest beste, et live-opptak av klassikeren «Live and Let Die», nesten på ekte. Ettersom jeg aldri har prøvd noe annet VR før så var jeg ikke helt sikker på hva jeg skulle forvente, men våget ikke å ha for høye forhåpninger.

Google Cardboard
Litt ubehagelig med papp i ansiktet, men det er verdt det om bare for å ha prøvd. (Foto: Håvard Ruus)

Livaktig McCartney

Takket være bevegelsessensorene i telefonen kan jeg snu hodet fritt rundt i konsertsalen og se både scenen og publikum. Pyroteknikk og et band som gir bånn-gass. Det er faktisk ganske stilig. Det første som slår meg, er at jeg kanskje burde investert i et litt bedre VR-sett. Glasset som fulgte med hadde flekker på seg og det var ikke så veldig behagelig å trykke pappen opp i trynet. Det finnes ulike varianter med briller som er kompatible, så kanskje det hadde lønnet seg å ha investert i et som var bedre. Det fungerte helt ok, men jeg vil ikke takke nei til en ekte konsert med det første. Konserten var en fin introduksjon men det var på tide å teste ut noe med litt mer fart.

En av de mest populære cardboard-appene jeg fant i Google Play var en berg og dalbane, og det måtte jeg jo bare prøve. Grafikken i appen var ganske bra, og designet på berg og dalbanen kunne vært ekte i en park, men en ting var veldig forstyrrende. Jeg så dobbelt hele tiden. Dette kan ha noe med glassene å gjøre, men det var et stort problem og det ødela opplevelsen. Jeg hadde antydning til kribling i magen, men noe stort mer var det ikke. Jeg prøvde flere apper, men det samme problemet var der også, jeg så fortsatt dobbelt og måtte gi opp. Det eneste jeg ikke hadde problemer med var Paul McCartney, men det er ikke så rart. Det er aldri problemer med McCartney. Til og med når han lager sanger med Kanye er det fortsatt ganske bra.

Er det verdt det?

Med tanke på prisen på produktet, så går det ikke an å klage. Jeg føler meg ikke snytt, og det var spennende å prøve virtuell virkelighet, selv om resultatet ikke var verdens beste. Google har laget et stilig produkt og viser at de også kan være med på leken. Det å slippe DIY VR er veldig kult gjort. Men selv om de er billigst, går det ikke an å sammenligne dem med Oculus Rift, og de andre store produktene. Ikke enda i hvert fall. Men det er ikke langt unna.

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Kommende Adaptasjoner og Bisarre Fohåndsbestillinger
    Er vi på veg mot en storhetstid for gode filmadaptasjoner av spill, nå som spill begynner å bli mer og mer normalisert som et medium? Og er det verdt å betale nærmere 2000 NOK fo å få tilgang til Star Wars Outlaws 72 timer før alle andre? Store spørsmål som trenger lange svar fra store personligheter i denne ukens episode! I Studio: Benedikte, Kristian, og Agnar

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler