Frykt og forundring: Mitt semester med Nicolas Cage

This content has been archived. It may no longer be relevant

En stormfull vinterdag for noen år siden så jeg en morsom video på nettet, og i den er Nicolas Cage sprø som en kjeks. Videoen ble sendt mellom en liten gjeng med filmentusiaster (meg inkludert), og Cage ble fort en løpende spøk. Det tok ikke lang tid før “HOW’D IT GET BURNED” ble en vanlig måte å uttrykke frustrasjon på:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vzrDpj6M1ig&w=560&h=315]

Genesis

Vi så noen av filmene i sin helhet, og fascinasjonen vokste helt til Cage fikk en slags helgenstatus, men fortsatt bare i humoristisk øyemed. Så, på et hotellrom i Lille, Frankrike, så vi Leaving Las Vegas, og forstod med ett at han kunne spille bra på ekte, og i filmer som er gode, på ekte. Filmen var kanskje dubbet på fransk, men imponerte ble vi uansett. Så vi så den uten dubbing med en gang vi var tilbake i Norge.

En stund etter satt vi fortumlet og prøvde å lage mening i kaoset av motsetninger som er Nicolas Cage. Den enkleste forklaringen hadde vært om karrieren bare hadde vært på hell, men det stemmer ikke. Jeg har ikke sett så mange av de nye filmene hans, men for eksempel Port of Call(2009) er bra.

Bra på sin egen måte.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kknXBbnppzA&w=560&h=315]

Målet

Derfor har jeg bestemt meg for å se hver bidige film fyren har en stor rolle i. Det innebærer at filmer som Never on Tuesday, hvor Cage har rollen “Man in Red Sports Car (uncredited)” går ut. 75 filmer st år på listen, og med minimum én film hver uke kommer det i så fall til å ta godt over et år. Målet er vel uansett ikke å se absolutt alle filmene, men å finne ut av hvem han er, hva han har spilt og hvorfor han har valgt rollene. Målet er mening, og veien er en del av målet.

Jeg kommer til å ta med meg forskjellige folk (hvis du er interessert i å se film, ta kontakt på kino@srib.no og skriv i emnefeltet “NOT THE BEES AAAAA NOT THE BEES!!!!!! KILLING ME WON’T BRING BACK YOUR HONEY AHHHHHHHHHHHHHH”. Eller noe annet. Helt opp til deg.), skrive noen artikler og selvsagt dele mine tanker om på luften. Det blir med andre ord er storstilt prosjekt med to formål: Kose seg med filmer som man både kan le av og med, og å finne ut en gang for alle hvem Nicolas Cage er, og hvorfor han velger så mange spesielle roller. Noe kan forstås som interne årsaker, ting som har med film å gjøre, mens andre ting er mer av den eksterne typen. Det ryktes for eksempel via jungeltelegrafen at han eier uforskammet mange slott i Skottland, så noe av grunnen er sikkert penger, slik det så ofte er.

Første film ut er 8mm (1999), som du kan høre mer om i dagens sending fra klokken 11.

Anbefalte artikler