Når man ikke har magi og må rekke frem i tide

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mye kunne vært annerledes om forfattere og filmskapere hadde tenkt mer på alternativ transport i både Science Fiction og Fantasy.

Tour de Midgard

Hvorfor skulle det ikke være mulig å stå på rulleskøyter eller sykle i fantasy? I Ringenes Herre-trilogien hadde nok Frodo blitt kvitt ringen langt fortere om han og Sam hadde tatt på seg et par rollerblades og cruiset ned en del av bakkene mellom Rivendell og Mordor. Selvsagt kan man krangle på at det ikke var noe særlig godt føre mesteparten av veien, men derfor skulle de gjerne også ha tatt med seg et par terrengsykler. Og terrengsyklene skulle selvfølgelig være av merket HBS (Hobbit Bak Styre). De hadde jo tross alt hjul på den “tiden”, og i tillegg hadde de magi. Men hva er mer magisk enn å kjenne vinden i håret når en suser ned en bakke i full fart?

Hva med Tour de Midgard? Hvem hadde ikke sittet klistret foran skjermen når Elrond gir jernet og passerer Boromir opp til High Pass i Misty Mountain etappen? Eller når Gandalf tar siste innspurten for å få den gule ledertrøyen rett foran en pesende Azog the Defiler i etappen opp Iron Hills?

Mye av dette ble nok aldri en realitet på grunn av dårlige veier. Styresmaktene lovet og lovet, men på tross av høy skatt til både Gondor, Mordor, Rohan og Lindon, og toll ved veipassasjene, har det kun blitt med løfter føreløpig.

Magi vs. bil

Det er vanskelig, dette med transport i Fantasy. For hvordan skal man klare å forklare alt? Magi er jo så mye enklere!

Man knipser med fingrene, sier noen magiske ord eller bruker en magisk dingseboms som ble funnet etter “magiens storhetstid”. Dette er klassiske klisjeer som blir brukt igjen og igjen i fantasiens verden. Disse trenger liten eller ingen forklaring siden du allerede har svelget rått at magi fins, og sånn er det bare med den saken.

Men det finnes unntak. En gang iblant begynner forfatteren å forklare både “jernhester” og “dampmaskiner” som de ikke helt har fått til å fungere enda. Da er man jo på vei, bokstavelig talt. Dette er ting en kan lese om for eksempel i Wheel of Time-serien av Robert Jordan og Discworld-serien av Terry Pratchett.

Discworld er en av bokseriene innenfor fantasy som har med det meste av transportmidler. Der går det fra kosteskaft til handlevogn til rulleskøyte til bil.

Sci-Fi har ingen unnskyldning

Da er det mye enklere i Sci-Fi-sjangeren. Der er jo både teknologien og veiforholdene klart bedre. Men selv der har jeg sjeldent, om noen gang, annet i min villeste fantasi, sett karakterene på verken rulleskøyter eller sykkel. Og hvorfor i all verden, eller all rommet om du vil, har de ikke sparkesykler på store romskip?

Det har de til og med som hjelpemiddel i undergrunnstunnelene på Haukeland sykehus for å kunne komme seg fort fram og tilbake. Distansene er jo mye større på for eksempel Starship Enterprise i Star Trek enn på Haukeland! Hadde det ikke vært kult med et sparkesykkelkappløp mellom kaptein Kirk og Spock fra transporterrommet, innom sykestuen og tilslutt i mål på broen?

Det finnes ingen unnskyldning!

Siste podcaster

    Anbefalte artikler