Ebola forklart (av en som ikke kan data)

This content has been archived. It may no longer be relevant

nå skal det sies at jeg aldri har vært veldig teknisk anlagt – hvordan får jeg stor bokstav? med hva? caps lock? ÅJA, JA NÅ FUNGERER DET – HVOR VAR JEG? – HVA SKJER NÅ? NÅ ER ALLE BOKSTAVENE STORE, JEG VIL BARE HA DEN FØRSTE, SHIFT-KNAPPEN? Takk. – Som du kanskje forstår er jeg ikke veldig kompetent på datamaskiner eller lignende.

Det er derfor jeg virkelig ikke forstår hvordan ebola kom til Norge, men det kan jeg komme tilbake til etter at jeg har funnet ut hva ebola er. Jeg forstår jo at ebola er den elektroniske versjonen av bola. Jeg kan også forstå hva både epost og post er, men det jeg ikke forstår er bare hva bola er.

Hva er ebola?

Heldigvis har Aschehoug og Gyldendal gjort det veldig enkelt å finne ut av ting, takket være boktrykkerkunsten har jeg hele 2. utgave av deres Store norske leksikon som kom ut i 15 bind mellom 1986 og 1989, for den nette sum av 8000 kroner. Lettere informasjonssanking skal du lete lenge etter – Søke-hva-for-noe? Aldri hørt om. Vi må tilbake til ebolamysteriet – allerede i første bind står det følgende: Bola, kastevåpen, særlig brukt av indianere i Sør-Amerika (se fig. 1). Jeg ser for øvrig ingen grunn til å se etter forklaringen av ebola, da bøkene ble utgitt flere år før både Internettet og eposten.

Som andre epandemier kom ebola til Norge fra epandemiens fødestue; Afrika. Det er ikke første gang vi blir plaget av spamvirksomhet fra syd. Det nigerianske monarkiet sender oss ebrev etter ebrev i håp om hjelp og økonomisk bistand. Det skremmer meg å tenke på hvor mye av Nigeria sitt statsbudsjett som går med til efrimerker (som ironisk nok ikke er free i det hele tatt).

Ettertanke

Nå gjelder det å ta lærdom av dette ebolautbruddet, så man må forstå at man ikke trenger å ta i bruk all ny teknologi uten å stille spørsmål. Vi trenger ikke i møte komme all teknologisk utvikling med åpner armer. I disse dager bør man nok passe ekstra godt på, jeg har hørt at det faktisk er mulig å laste ned ebola til telefonen også.

Så kan man spørre seg selv, trenger vi virkelig all denne elektronikken? Holder det ikke med lektronikk?

Siste podcaster

    Anbefalte artikler