Fem kjappe: Per Inge Torkelsen

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Det kjekkeste med å være komiker er når det er god stemning i salen, og at man føler man kan bidra med noe og si noe som folk husker. Jeg liker å formidle et budskap og at det ikke bare er vitser om alkohol og sex. Det gir meg mest, forteller Per Inge Torkelsen

 

Mener du at det er lite formidling i norsk stand up?

– Jeg er en gammel mann, og vil gjerne ha mer politikk inn i stand up. Mange av de som driver med stand up blir ekstremt ego-fokuserte, og snakker bare om seg selv hele tiden. Det kan være veldig morsomt. Jeg vil ta opp et tema eller emne.

Røykelovforkjemperen

Den selverklærte klovnen har tidligere hylt om idretten og ekle pensjonister. Røykeloven har også fått gjennomgå.
– Jeg synes røykeloven er litt vel beinhard. Nå får ikke folk arbeid hvis de røyker. Jeg kjenner mennesker som ikke får leilighet fordi de røyker, og derfor må lyve for å få seg et sted å bo, forteller Per Inge.

Toleranse snakker han også mye om. Det å tolerere at vi er forskjellige, nyte og like det for at vi skal få et mangfold inn i kulturlivet og samfunnet generelt sier Torkelsen er viktig. Men er stand up-scenen det riktige stedet å ta opp disse temaene?

– Jeg føler at det kunne ha vært det, men det er ikke det at det ikke er det heller. Vi har aldri hatt så mange og så gode komikere som i dag.

Torkelsen mener vi får humoren samfunnet tillater, og at vi i dag er blitt ekstremt egosentriske.

– Vi kjøper leiligheter i Spania og sprader rundt med grønne drinker, vi skjeller ut kokken hvis ikke svoren er perfekt på julaften og forlanger at sykepleieren snakker norsk. Dette gjenspeiles i humoren man serverer, for vi har det bare deilig, fint og godt, sier han og legger til:

– Vi ønsker verken å lage problemer eller involvere oss i andres. Solidaritet og dugnadsarbeid er vanskelig å få i sving nå, noe som var stort for tredve, førti og femti år siden.

Hvor ble det av meningen?

I 1972 ble han juniornorgesmester i tryllekunst, og var i mange år skraphandler før han ble artist på heltid. Per Inge Torkelsen mener selv han nå er en utdøende rase, og at Ole Paus er en av de som tenker i samme baner når han skriver sine tekster.

– Da jeg vokste opp på 70-tallet skulle alt ha en mening, enten det var visesang, humor, film, bilder, kunst eller hva som helst. Aller helst skulle det være mot amerikanerne og vietnamkrigen. Den biten av kulturen har forsvunnet, for det er nesten ingen av billedkunstnerne i dag som maler politiske bilder eller progressive visesangere som synger om politikk. Dét savner jeg, sier 61-åringen

Anbefalte artikler