bergens:Larmen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Byen mellom fjellene stiller som alltid sterk(es)t når musikk-Norge skal møtes til dans. Bergensartistene som skal spille under årets festival er mange og dyktige. Disse folkene burde du sjekke ut uavhengig av om du tar turen til Oslo, eller velger å bli hjemme i et nesten forlatt Bergen.

Hjerteslag

Hjerteslag er by:Larms mest hypede band. D2, Klassekampen og P3 er bare et lite utvalg av rikspressen som går god for Hjerteslag-gutta. Vi i Studentradioen er ikke dårligere og har listet så og si alt bandet har gjort til nå, med god grunn. Om du enda ikke har hørt deres skitne og punkete pop er det virkelig på tide. Melodiøst, fengende og littegrann farlig, Hjerteslag leverer musikk i Ebba Grön- og Broder Daniels ånd. Vokalist, Robbie, har dessuten blitt en habil frontfigur med en intet mindre enn fengslende scenepersonlighet. Etter å ha sett dem live flere ganger kan vi love en strålende konsert, men kom tidlig! Her kommer det til å bli trangt om plassen.

Vilde Tuv

Vilde Tuv er tidligere Hjerteslagmedlem, som har gått solo for å gjøre sin “ting”. Hennes litt keitete og mystiske musikk er ikke bare helt unik, den er utrolig bra! Hele Bergen har snakket om enmannsbandet, Vilde, siden opptredenen på Den elleville festen i september. Nå har endelig resten av Norge kommet etter. Som hun sa til Studentradioen forrige uke: – Først er det ingen som bryr seg, og så bryr plutselig alle seg, selv om man alltid har drevet med det samme. Sånn er mennesker! Den campy-scenegrafikken hennes er verdt turen alene, men du blir der for Vilde og musikken hennes.

Línt

Línt leverer komposisjoner i skjæringspunktet mellom post-og støyrock. Vi var så heldige å få oppleve de unge postrockerne under Phonofestivalen i fjor høst, og fikk blod på tannen. Nå gleder vi oss til konsert på by:Larm, der vi forhåpentligvis får servert noen sanger fra deres kommende album som er rett rundt hjørnet. Den drømmende og eksperimentelle musikken som Línt leverer kan vanskelig beskrives, den må enkelt sagt oppleves. Frysninger derimot, kan vi garantere. Línt er signert av plateselskapet Klangkollektivet og er en del av by:Larm-juryen sine utvalgte demoband.

 

Drippin’

Drippin’ er, sammen med blant annet Cashmere Cat og Slick Shoota, en del av den nye norske bølgen med elektronisk musikk som omfavnes av det såkalte utlandet. Drippin’ spiller klubbmusikk med inspirasjon fra rapscenen i sørstatene og musikksjangeren Jersey club. Han har raskt blitt en ettertraktet produsent blant Bergens hiphopere og har produsert spor for Lars Vaular, A-laget og Yoguttene, som han også er turné-DJ for. Du kommer nok til å få høre mange egne produksjoner under by:Larm-settet, men Drippin’ har også en solid rekke med edits og remixer i sekken. Dropp hælene, du kommer til å trenge joggesko for å holde ut på dansegulvet.

Aurora Aksnes

Aurora Aksnes er kun 17 år, men allerede en rutinert sanger. Hun har stålkontroll på den store stemmen sin og vet akkurat hvem hun ønsker å være som artist. Unge Aksnes lever i det musikalske landskapet mellom Susanne Sundfør, Ane Brun og Florence Welch, men blir aldri en kopi av de overnevnte. I anledning by:Larm har Aurora skaffet seg backingband, og tatt steget vekk fra pianoet, frem på scenen. Opptredenen kler musikken hennes, mens publikumskontakten er hevet flere nivåer. Aurora fortalte oss at hun håper by:Larm vil hjelpe henne med å oppnå verdensherredømme, eller i hvert fall litt anerkjennelse som låtskriver.

Yoguttene

Yoguttene fikk bloggosfærens jungeltelegraf til å gløde allerede våren 2012, og sommeren 2013 frekventerte guttene landets festivaler som gate- og undergrunnsalibi. Med tildekkede ansikter og aliaser hentet fra den kulørte pressens favorittpiker, vet YG hvordan de skaper blæst og show. Men her finnes også massevis av musikalske kvaliteter. YG-musikkgruppen leverer trap-musikk med absurde tekster og sløy flow, inspirert av deres uttalte forbilde Store P. Når de i tillegg har tighte produksjoner fra blant annet Drippin’ er det ikke vanskelig å forstå hypen. Handerre Linni, Onge Anka, Jenny Skavland og Idol Tone er for tiden den heiteste samlingen med rappere Norge har å by på. Det er verdt å få med seg både guttas Tumblr og Twitter, dette er en pakke som strekker seg langt utover musikken.

Erlend Øye & Hjálmar 

Erlend Øye & Hjálmar er det splitter nytt musikalske samarbeidet mellom vår egen Erlend Øye, som neppe trenger en nærmere introduksjon, og de islandske heltene i Hjálmar. Lydbildet til sistnevnte gir assosiasjoner til reggae i ekte old school Jamaica-stil, dog med en nordisk tvist. Dette, sammen med Øyes sans for elektronika og akutstisk pop, må jo høres dritfett ut. Selv om det ikke ligger ute noen låter fra Erlend Øye & Hjálmar per dagsdato, er de beryktet for å tøye grensene sjangermessig. Det er bare å hente frem slippersene, piña coladaen og vrikke seg inn i de tidlige morgentimer, med andre ord.

Girl Army

Girl Army får et svart hjerte til å pumpe litt ekstra. Hardcore-bandet har kun spilt et knippe konserter så langt i karriéren, men medlemmene har likevel lang erfaring fra musikkbransjen. Bandet består av medlemmer fra kredible Blood Command, Social Suicide og Fjorden Baby! Girl Army har æren av å representere Bergens punkrock- og hardcore-scene på årets by:Larm, og har blitt anbefalt av alt fra Aftenposten til P3-redaksjonen. Vi gleder oss til et liveshow uten like, etter ryktene å dømme. I tillegg til litt headbanging da, så klart. 

Young Dreams

Young Dreams er et kjent navn for de fleste. Det er lite musikk som får deg til å lengte etter sommer og syden i like stor grad som det Young Dreams gjør. Bandkollektivet slapp det etterlengtete debutalbumet “Between Places” i fjor vinter, som høstet gode kritikker fra musikkpressen både her til lands og utenlands. Med føtter plantet i band som Bloody Beach, Put Your Hands Up For Neo-Tokyo, Advanced Language og Casiokids, er det til tider vanskelig å fatte hvordan Tellez og kompani får timeplanen til å gå opp. Det klarer de heldigvis, og med lystige toner og dansbar synth, inviterer de publikum til nok en fest på by:Larm. Mest sannsynlig vil Young Dreams også by på noen ferske sanger.

Hvilke bergensartister har du troen på i 2014?

Anbefalte artikler