Vil begraves levende

This content has been archived. It may no longer be relevant

Alexx Alexxander har hatt formidabel suksess med sin tryllekarriere, og mange kjenner ham nok fra VGTV og Norske talenter.

Gjør det umulige mulig

For noen uker siden hadde han tre oppsetninger på Logen teater med forestillingen “Alexx Alexxander Illusions”, og bergenserne strømmet til for å oppleve en magisk aften. På programmet var det både klassiske og mer moderne tryllekunster. Publikum fikk blant annet se flammesluking, damer som forsvant fra bokser på mystisk vis,  og uendelige mengder kort som tilsynelatende dukket opp i løse luften.

Hva er egentlig en illusjonist?

– En illusjonist er en som får det umulige til å bli mulig. En som skaper ikke bare illusjoner, men forhåpentligvis også noe magi og magiske øyeblikk. En som får folk til å kjenne litt på magisk stemning og fremkaller følelsene man hadde som barn,  da man drømte om at man kunne fly eller forsvinne. Det er jo faktisk det jeg gjør på scenen hver kveld. Jeg merker det på publikum også, at folk drømmer seg litt bort når de ser alle de fine lysene og effektene. Jobben min med å være illusjonist, det er virkelig magisk, forteller Alexx Alexxander.

Hør første del av intervjuet med Alexx Alexxander:
[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Alexx-del-1.mp3]

Harry Houdini og Harry Potter

Alexx forteller at han så  mye på trylling da han var liten.

– Jeg har alltid vært veldig fascinert av trylling, magi og show – ikke minst show og underholdning! Det er det som har vært veldig viktig for meg. Et av mine største forbilder er Harry Houdini, den store utbryterkongen, mimrer han.

Inspirasjonen fra Houdini kommer tydelig til syne når han under et av triksene får hendene bundet godt sammen på ryggen, får knuten sjekket av en publikummer, men likevel klarer å få hendene løs etterpå. Salen lar seg fort fange av magien. Når Alexx Alexxander tryller på scenen er alt mulig.  Han er profesjonell, men har hele tiden glimt i øyet, og det er ikke tvil om at han elsker det han holder på med. På spørsmål om han har utdanning, og om han har gått på trylleskole, ler Alexx hjertelig.

– Hehe, ja det kan du si. Hogwarts? Jeg har ikke noen formell utdanning. Jeg sluttet på videregående etter et halvt år, og begynte å jobbe fulltid som entertainer og illusjonist. Har gjort det i tolv, snart tretten år nå. Det går jo bare oppover og fremover, så jeg har ikke angret på det! Det har vært en morsom reise.

Liker du å lese Harry Potter?

– Ja, absolutt! Synes det er utrolig gøy at det kommer sånne konsepter. Ikke bare Harry Potter, men også mange andre, forteller han ivrig, og ramser opp filmer som “Now You See Me” og “Burt Wonderstone”.

– De største skuespillerne og produsentene i Hollywood lager faktisk filmer om magi og illusjoner, så det sier jo litt at det er veldig i tiden.

Verdens eldste jobb

Trylling er tydeligvis i tiden, men det er absolutt ikke noe nytt. Logen teater er for anledningen pyntet med vintage-plakater for  tryllekunstnere.  Mange av dem ser ut til å være fra 1800-tallet. Mennesker har åpenbart latt seg fascinere av tryllekunstnere i lang tid.

– Det er faktisk verdens eldste jobb. Det er noen som har sagt at en annen jobb er eldre, men det er ikke sant, forteller illusjonisten.

Eldre enn både jormor og prostituert?

– Det går faktisk over 5000 år tilbake til det gamle Egypt hos farao Keops. I pyramidene underholdt man med magiske ting, så det går langt tilbake.

Hør andre del av intervjuet med Alexx Alexxander:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Alexx-del-2.mp3]

Ferdigheter, trening og talent

Er det viktig å være original når man er illusjonist, eller er det viktig å beherske de store kunstene?

– Begge deler, synes jeg. Men det er absolutt viktig å være original! Du kan godt gjøre et triks som oversagd eller svevende dame, som er kanskje verdens meste kjente triks. Det er mange som gjør det, og det er ikke dermed sagt at den ene kopierer den andre. Men så lenge du gjør det, må du gjøre det på en bra måte, og du må gjøre det på din måte.

Alexx blir ivrig, og sier med ettertrykk:

– Man blir ikke tryllekunstner eller illusjonist av å kjøpe en boks med glitter på. Det krever ferdigheter, det krever trening, og ikke minst så krever det talent.

Vil begraves levende

Illusjonisten har flere triks han ønsker å få til.

– Jeg har brutt meg løs fra vanntank og hengt over bakken i en tvangstrøye. Det neste jeg har tenkt på har vært å bli begravd levende. Og så har jeg lyst til å gjøre noe med et helikopter.

Han ser for seg å gjøre det live foran et publikum, og helikopteret må selvfølgelig være i vanlig størrelse.

I tv-serien Arrested Development prøver karakteren Gob Bluth hardt å bygge seg opp en karriere som illusjonist. Alexx Alexxander vedgår at han på sett og vis kan identifisere seg med Gob. Men noen rival har han ikke.

– Jeg synes uansett at konkurranse er sunt. Man skal aldri tenke på hverandre som konkurrenter, men som samarbeidspartnere og noen som kan gi hverandre noe.

Mange talenter

Som liten begynte Alexx å spille piano, deretter prøvde han saksofon og karate. Etter hvert ble han fanget av magi og underholdning. Noe som kanskje ikke alle vet er at han er veldig god til å sjonglere, buktale og brette ballongfigurer.

Men det er trylling du vil drive med fremover?

Svaret kommer fort og med et stort smil om munnen.

– Ja, det er det.

Anbefalte artikler