Anmeldelse: Particle Fever

This content has been archived. It may no longer be relevant

De fleste har fått med seg megaprosjektet CERN, frykten for sorte hull og ikke minst gudepartikkelen Higgsbosonet. Men ikke like mange skjønner fullt ut hva det hele egentlig betyr.

I Particle Fever blir vi tatt med ned og inn i det aller helligste. Vi får møte ivrige fysikere, hvor noen har ventet tiår for å få testet ut teoriene sine, og det er mye prestisje på spill. For ingenting er gitt. Dokumentarprosjektet startet med en oppfordring til regissør Mark Levinson fra fysiker David Kaplan. Han mente nemlig noe stort var i ferd med å skje under bakken i Sveits, og at det måtte dokumenteres. Lite visste Levinson at han skulle fange historie på film, da den store dagen inntraff en varm julidag i 2012. Higgsbosonet ble oppdaget!

Komplisert tema

Particle Fever balanserer mellom å forklare mannen i gata vitenskapen bak oppdagelsen og å gi et bilde av menneskene bak prosjektet. Vi blir kjent med bautaer innen sine felt, men ser samtidig at det hersker en usikkerhet. Tross for at ting stemmer på papiret, så er det dermed ikke gitt at det lar seg overføre i praksis. Man skulle tro dette utløser uendelig neglbiting, noe det sikkert også gjør, men humoren sitter løst blant fysikerne, og det befriende å se hvor uhøytidlige de er når media hauser opp med farlige sorte hull og jordas undergang. Et av høydepunktene er når to fysikere gir sin tolkning av en kunstinstallasjon utenfor CERN. Det er dog mange følelser i sving, og begrepet “ildsjel” får en ny betydning.

Jeg skal ikke ta på meg oppgaven å prøve å forklare hva de egentlig sysler med, men som Kaplan fint oppsumerte det: Det vi driver med kan sammelignes med å krasje to biler, observere delene som flyr avgårde, for så prøve utifra det å forstå hvordan motoren fungerer.

Fra fysiker til filmskaper

Regissør Mark Levinson er selv utdannet fysiker, men endte opp i filmbransjen. Han vært del av store prosjekter som Se7en, The Talented Mr. Ripley og The English Patient, for å nevne noen. Med på laget har han også klipper Walter Murch, som har bidratt på storfilmer som blant annet Apocalypse Now og Gudfaren-trilogien. Dette er hans første dokumentarfilm. Og det funker! Selv om temaet ikke er av de mer lettfattlige, så klarer de begge å levere en historie som i stor grad blir fortalt av forskerne selv, med supplerende animasjoner som prøver å gjøre sitt beste med å forklare det hele visuelt.  Resultatet har blitt en til tider estetisk vakker dokumentar, men samtidig rivende interessant historie. For det store spørsmålet er jo; hvor kommer vi alle fra?

Forhåpentligvis kommer vi ett skritt nærmere svaret i nærmeste fremtid.

Particle Fever er en dokumentar som anbefales på det sterkeste!

Anbefalte artikler