Fra superstjerne til avgrunnen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Året er 1993. Iren Paul McGrath mottar den gjeveste prisen i engelsk fotball, som årets spiller.

I 2013 står Paul McGrath foran en irsk domstol, anklaget for å ha prøvd å bryte seg inn i noen biler i alkoholrus. Hva skjedde?

Karriere

Få har hatt en like rask vei til fotballstjernehimmelen som Paul McGrath. Allerede etter en sesong på profesjonell kontrakt i irske St.Patricks Athletic, og prisen som årets spiller i irsk fotball, ble han hentet av Ron Atkinson, til storheten Manchester United. Der skulle han bli  i syv sesonger og opparbeide seg et rykte som en av de hardeste midtstopperne i den engelske toppdivisjonen.

Flere kneskader skulle føre til at United måtte la han gå i 1989, men til McGraths lykke, skulle karrieren nå ta enda et steg opp. Han fikk Aston Villa som arbeidsgiver og de neste syv årene skulle ryktet hans stige til å bli omtalt som kontinentets kanskje aller beste forsvarsspiller.

Det ble to ligacuptitler med Villa, samt to andreplasser i den engelske toppdivisjonen. I 1994 fikk Drillos gyldne generasjon bryne seg på McGrath i VM i USA, og ikke overraskende stengte han totalt for norsk angrepsspill.

Man snakker altså om en ganske så imponerende karriere. Hva gikk galt?

Sosial angst og alkoholmisbruk

I sin selvbiografi, Back from the Brink, forteller McGrath selv at det hele startet da han startet sin fotballkarriere. Allerede fra barndommen hadde han opplevd mye motgang, spesielt fra sin oppvekst i fosterfamilie.

Hans biologiske mor adopterte han bort fordi han ble til utenfor ekteskap i tillegg til at hans far var av nigeriansk opphav.

Han led tidlig av sosial angst og da McGrath, i en alder av 18 år, inntok alkohol for første gang, ble det hans medisin mot problemene.

Full på banen – banens beste

Fra ung alder ble han en vanedranker og kan vise til flere hendelser hvor han kom full eller bakfull  på kamp og trening. I blant måtte han til og med holde munnen lukket i nærheten av manager og spillere for å skjule alkoholånden.

I en kamp mot Evertons beryktede spiss, Duncan Ferguson, hadde han promille i det kampen startet. Selv husker han lite fra kampen annet enn at Ferguson var forbanna på han. Etter kampen fikk McGrath prisen som banens beste.

Kjenning av politiet

Det hele skulle fortsette også etter fotballkarrieren. McGtrath ble etterhvert en kjenning av politiet, og i 2004 fikk han første dom for brudd på offentlig ro og orden. I juli 2013 var han igjen i retten for å ha vært full i offentligheten og for å prøve å bryte seg inn i noen biler. Dette husker han selv ikke noe av.

Heldigvis for McGrath var dommeren snill ettersom han er en irsk folkehelt, og tilbød han å trene noen lokale unggutter en dag som straff.

Selvbiografi

Det er trist at en slik stor profil som McGrath, både i Irland og England, lider en slik skjebne. Men heldigvis kan det se ut som han nå prøver å ta et oppgjør med seg selv. Han blottlegger seg totalt i sin nye selvbiografi og håper at han med den kan også hjelpe andre som har lidd med de samme problemene.

Boken er blitt hyllet i sportsmiljøet og har vunnet flere priser. I tillegg har McGrath startet en egen musikkarriere hvor han har gitt ut et album med en samling easy-listeninglåter (sjekk det ut på youtube).

Forhåpentligvis har McGrath lagt de verste problemene sin bak seg. Han fortjener nemlig å ikke bli husket for sine kontroverser, men som en av de beste forsvarsspillerne i engelsk toppfotball.

 

HØR HELE INNSLAGET OM PAUL MCGRATH HER:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/09/Offside-Hvor-har-de-blitt-av-Paul-McGrath-AOP.mp3]

 

HER KAN DU HØRE SISTE PODCAST FRA OFFSIDE:

Siste podcaster

  • TOP 10 Premier League spillere 23/24
    Det er mai og det nærmer seg sesongslutt. Offside har nå tatt på seg analysebrillene fordi, hvem har egentlig vært Premier League sin beste spiller i sesongen 23/24? Offside sine medlemmer har med hjelp fra gode venner kåret Premier League sine 10 beste spillere denne sesongen. Her blir det uenigheter og intriger for hvem i Offside har egentlig best ball knowledge? I studio: Jonathan Broome, Simon Harbo & Martin Primavera. Følg oss på Instagram: @offside_srib

Anbefalte artikler