Anmeldelse: Kingdom Hearts 1.5 ReMIX

This content has been archived. It may no longer be relevant

«Bedre sent enn aldri» er et gammelt og folkekjært uttrykk, og det virker som om Square Enix har dette som motto. Det første Kingdom Hearts-spillet kom i 2002, altså for elleve år siden. Tre år etter, etter lang ventetid, kom Kingdom Hearts II. Siden 2005 har det kommet mange spill i Kingdom Hearts-serien, rett skal være rett, men få av dem har vært originale. Hovedsakelig har det vært remakes av Kingdom Hearts til japanske supertelefoner, som senere har blitt laget igjen for Nintendo DS.

Toget har forlatt perrongen

Legg merke til hvordan jeg skrev «etter lang ventetid» da jeg snakket om en treårsperiode. Kingdom Hearts II sluttet med en cliffhanger, og fansen har ventet i spenning på det neste spillet i rekken siden da. I stedet har designer og hjerne bak serien, Tetsuya Nomura, brukt tid på sånn omtrent alt annet enn å utvikle Kingdom Hearts III. Vi har fått utallige (les: syv) spin-offs og remakes. Vi har sett Final Fantasy-serien forfalle, vi har sett historien før og bak Kingdom Hearts.

Vi har også sett fanskaren forsvinne. Vi i Hardcore er levende beviser på vår egen sak: Spill er ikke bare for barn. Allikevel er det mange som vokser fra videospill. Det kan være studier, det kan være barn, det kan være jobb. Noen har bare en liten fase i livet sitt hvor åpenheten for nye medier er stor nok. Når man må vente i ti år på noe man på ett punkt i livet har likt, er ikke engasjementet like høyt for alle. Kanskje er Kingdom Hearts 1.5 ReMIX (sic!) et forsøk på å få fyr i gamle flammer, kanskje er det for å bygge opp en ny fanskare før utgivelsen av Kingdom Hearts III i det som ser ut til å bli 2015. Alt jeg vet er at Square Enix har dummet seg loddrett ut ved å hoppe over en hel konsollgenerasjon med en av sine mest populære spillserier.

Hva skjera, Bagheera? (Bilde: Nordic Game Supply)
Hva skjera, Bagheera? (Bilde: Nordic Game Supply)

Verdig HD-gjensyn

Når det er sagt, er Kingdom Hearts 1.5 ReMIX et svært varmt gjensyn med et veldig godt spill. Jeg ønsker ikke å anmelde spillet isolert sett, da det i all hovedsak er det samme spillet som for elleve år siden. Utviklerteamet har gjort en nydelig jobb med å oppskalere til HD-grafikk, og det ser man. De har ikke gjort som i de fleste andre HD-remakes vi får i dag hvor linjene er gjort klarere, her ser det faktisk ut som om de har gått gjennom spillet med passer og linjal for å garantere at oppskaleringen er serien verdig. På noen punkter ser man selvfølgelig at spillet opprinnelig var til Playstation 2, spesielt når man ser nøye på ansikter. Allikevel er ikke dette på noen måte fremtredende.

Et annet stort pluss er at vi endelig får spilt Final Mix-versjonen av spillet. Square Enix har for vane å gi ut bedre versjoner av spillene sine om lag et år etter første utgivelse. Disse versjonene har nye scener og bosskamper, og gjerne små forandringer utseendemessig. Tidligere har disse kun vært tilgjengelige på japansk, men nå får endelig Vesten også en bit av kaka. Jeg setter stor pris på å få se små scener som utdyper historien jeg ble så glad i som trettenåring, selv om disse mangler stemmeskuespill.

Et beist av et spill. (Bilde: Nordic Game Supply)
Et beist av et spill. (Bilde: Nordic Game Supply)

Ikke alene

Kingdom Hearts alene er et kolossalt spill. I Kingdom Hearts 1.5 ReMIX er det i tillegg ett annet spill og en HD-oppskalert videoversjon av Kingdom Hearts 358/2 Days (uttales three-fifty-eight over two, sånn for sikkerhets skyld), som opprinnelig kom til Nintendo DS. Det andre spillet er en remake av en remake. Kingdom Hearts: Chain of Memories kom til GameBoy Advance i 2004, og fikk en Playstation 2-remake i Japan og USA i 2007-2008 kalt Kingdom Hearts Re: Chain of Memories. Dette spillet inneholdt en god del historieelementer som var relativt sentrale for historien i Kingdom Hearts II, og ble derfor laget til konsollen alle fans av serien eide i ettertid. Dette var en god idé, for spillets kontrollsystem var uvant og halvveis kronglete på en liten GameBoy Advance, og det er godt å endelig kunne få med seg historien i HD-grafikk i provinsen Norge. Dessverre har jeg ikke fått tid til å verken se 358/2-filmen eller spilt Re: Chain of Memories, da hovedspillet er såpass langt som det er, men dette er noe jeg gleder meg til da jeg aldri spilte gjennom noen av dem.

BFFs i 358/2 Days. (Bilde: Nordic Game Supply)
BFF i 358/2 Days. (Bilde: Nordic Game Supply)

Selv om hele Kingdom Hearts 1.5 ReMIX-festen har et been there, done that-preg, er det en svært god pakke. Det er et svært godt, og ikke minst gjennomført, gjensyn med et av mine absolutte favorittspill gjennom tidene, og en god oppvarming til når Kingdom Hearts III kommer en gang i fremtiden. Bortsett fra det er det bare å vente på Kingdom Hearts 2.5 ReMIX som kommer i 2014, som inneholder Kingdom Hearts 2, Kingdom Hearts: Birth by Sleep som opprinnelig var et fantastisk spill på Playstation Portable og en HD-video-utgave av Kingdom Hearts Re:coded.

Karakter: [rating=5]

Toppbilde: Fra Kingdom Hearts 1.5 ReMIX’ offisielle nettsider.

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler