Høstens mest sexy album

This content has been archived. It may no longer be relevant

Apene har blitt store siden de herjet dansegulv med “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” for syv år siden. Harde trommer og hysterisk tempo er nå erstattet med tunge bassriff og mørketidsrock. Vokalist Alex har gått fra å være plaprende ung gutt, til å kunne synge pusten fra jentene, selvsikkert og kontrollert.

Tøffe gutter

Det åpnes med frekke “Do I Wanna Know?” og det sjarmeres fra første lytt, etterfulgt av en hardtslående “R U Mine?”. Smakebit-låten har surret på radiokanalene i et drøyt halvår, men den har ikke minsket i tøffhetsgrad av den grunn. Skinnjakkene og hårgeleen er dominerende og tiltrekningskraften er stor.

“AM” bærer inspirasjon fra mange musikalske retninger. “Arabella” er Zeppelin’s kjærlighetsbarn med ukjent hiphop artist. “Snap Out Of It” er et gjenglemt Queens of the Stone Age-spor med utbyttet vokalist. QOTSA’s egen Josh Homme bidrar med gjestevokal på albumet og har tydelig påvirket vennenes lydbilde ved å skitne det til, på den gode måten.

Flørter med bakrus og femtitallet

Med “No. 1 Party Anthem” får vi en velplassert pustepause fra de tunge gitarene. Låten er alt annet enn tittelen tilsier. En ballade som perfekt kunne sklidd inn i Turner’s romantiske soloprosjekt, Submarine EP’en fra noen år tilbake. Jeg lukker øynene og befinner meg i sent 50-tall. Jeg er på naschpiel og skal danse roligdans med en ung John Lennon.

Naschpielet dabber av etter dansen, men tar seg opp igjen litt senere med “Why’d You Only Call Me When You’re High?”. I teksten blir gjenkjennelsefaktoren sterk og jeg synger fort med på det fengende refrenget. Etter denne slår de rytmiske høydepunktene inn på rekke og rad. Hvilken som helst kropp vil nekte deg å sitte i ro.

De sløve melodiene i siste låta “I Wanna Be Yours” er som tatt ut av en Tarantino-film. I hovedrollen er Alex Turner, som med inviterende stemme ber om å bli min. Den deilige turen gjennom “AM” avsluttes med et åpent pikehjerte. Arctic Monkeys er sluppet inn.

Beste låter: Do I Wanna Know?, R U Mine?, Arabella, Why’d You Only Call Me When You’re High?

Se musikkvideoen til “Why’d You Only Call Me When You’re High?” her:

Anbefalte artikler