– Det er ikke rom for egotripper her

This content has been archived. It may no longer be relevant

Manus ligger slengt rundt omkring. Frukt og grønt er tilstede for å opprettholde energi. Setninger runger ut med stor innlevelse. Dette er innspillingen av Rom til leie, det første av mange radioteaterstykker laget i samarbeid mellom Studentradioen i Bergen og studentteateret Immaturus. Vi har møtt Nina Vilde Hoff og Helena Wik, to av de tre ansvarshaverne for semesterets store fellesforetak.

Nina har fra før jobbet i Kinosyndromet på Studentradioen i Bergen, og sitter som nestleder i styret til Immaturus. Helena, som tidligere var medlem i Skumma Kultur her i Studentradioen, er også medlem av Immaturus.

ninaoghelene2 copy
Nina og Helene overværer sin første radioteaterproduksjon.

Bred erfaring

– Ideen kom fra øverste hold i Studentradioen. De hadde lenge ønsket å sette opp et radioteater, og da det først skulle bli gjort ville de at det skulle kvalitetssikres. Det ble da naturlig og samarbeide med Studentteateret som hadde bred erfaring med skuespill; vi som hadde en fot i hver organisasjon ble et naturlig mellomledd, sier Nina.

Hver uke vil Radioteateret produsere en 30-minutters episode – en krevende oppgave, da det er mye som skal på plass både før og etter innspilling.

– Det er en utfordring i seg selv å skulle bevare både teater- og radioaspektet rundt det hele. Det å sette opp et radioteater er ganske ulikt å sette opp et stykke på en scene. I et vanlig skuespill kan du se hva som skjer, og følge med på karakterer, kostymer, kulisser og visuelle virkemidler. I et radioteater kan man bare bruke lyd, og spillereglene blir fort annerledes fra den scenekunsten vi er vant med, utdyper Helena Wik.

– Det er en kollektiv utfordring, og alle som deltar er veldig engasjerte. Det er absolutt en fellesinnsats som kommer til å sørge for at radioteateret blir en suksess. Det er ikke rom for egotripper her.

553501_10153425277255107_1765501841_n copy
Kristian Voldnes spiller Thor, den nye romkameraten.

 

Engasjert redaktør

Det er ansvarlig redaktør i Studentradioen i Bergen, Karoline Nordanger, som har fremmet ønsket om et radioteater. I likhet med Fredrik Longva, teatersjef for Immaturus, er hun veldig engasjert og gleder seg til det endelige resultatet.

– Jeg har vokst opp med radioteater, så det å endelig få til et slikt prosjekt i radioen gjør meg veldig glad. Jeg tror radioteateret kommer til å bli ett flott tislkudd til høstens sendeplan, og jeg gleder meg til å høre resultatet, sier Karoline Nordanger.

Denne typen kulturelt innslag er noe Studentradioen har utforsket muligheter for i lang tid, og til slutt ble det åpenbart at Immaturus og deres kompetanse ville bli løsningen.

karinaogmartin
Karina og Martin spiller Hanna og Bror.

Prisvinnende forfatter

Det første stykket som skal ut i ilden er Rom til leie, skrevet av Edvard Iversen på 20. Han har tidligere vært med og vunnet NRKs egen radioteaterkonkuranse med stykket Linje 3 og en manuskonkuranse arrangert av Trøndelag teater. Begge stykkene er i etterkant av konkurransene blitt produsert.

Rom til Leie handler om et par på 30 år, Hanna, spilt av Karina Sletten, og Bror, realisert av Martin Wessel. De møttes på Match.com og ser etter den perfekte romkameraten. Stykket er beskrevet som en tragikomedie. Hovedpersonenes jakt etter en leietaker ender når de møter den perfekte leieboeren Thor, spilt av Kristian Voldnes. Thor flytter inn umiddelbart, men det Hanna og Bror ikke er klar over, er at Thor bærer på en hemmelighet som skal vise seg å bli utfordrende.

– Studenter vil forhåpentligvis få mye glede ut av denne komedien, det er satt i en setting man fort kan kjenne seg igjen i som student, og vi håper så mange som mulig vil høre på og få glede ut av det, sier Nina og Helene før de pakker sammen.

Radioteateret og Rom til leie har premiere 15. september, og både Studentradioen i Bergen og studentteateret Immaturus gleder seg til å gi deg en helt unik kulturell opplevelse denne høsten.

Last ned og hør “Rom til leie” her:

Siste podcaster

    Anbefalte artikler