Blue Jasmine

This content has been archived. It may no longer be relevant

Gudene vet hvordan Woody Allen klarer å fange slik innsikt i sosietetsdamenes delikate tilværelse, for han får det virkelig til i filmen “Blue Jasmine”.

Skildringen av sammenbruddet til Jasmine er et flott innblikk i hva Ibsen prøvde å fortelle oss i Villanden: «Tar De livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme». Ikke rør livsløgnen, den er skjør og hos noen en nødvendighet.

“Blue Jasmine” er historien til Jasmine som gifter seg med den karismatiske og økonomisk kreative Hal. Som en askepottfortelling blir hun bortskjemt og indoktrinert i de dyreste livsgleder verden har å by på. Hun sier dermed shallabais til sin søster Ginger som betraktes som en harry tremenning man skal holde på avstand.

Det kommer frem at Hal har svindlet både investorer og venner for utallige millioner dollar som fører til at han tar selvmord i fengsel. Teppet blir revet vekk under føttene til Jasmine som uten penger eller venner må flytte inn med søsteren Ginger og hennes to barn i San Fransico.

cate sumber mexican

Tilbakeblikk

Filmen er satt opp til å begynne med at vi møter Jasmine på en flytur på første klasse, pratende med damen som sitter ved siden av henne. Det er først når vi får se kroppsspråket til damen (“Get away from me”) at vi forstår at ikke alle skruene er helt der de skal hos Jasmine. Vi følger Jasmine i nåtid, mens vi innimellom får tilbakeblikk i livet hun hadde med Hal (Alec Baldwin).

cate alec augie ginger

Rollelisten

Alec Baldwin spiller den perfekte drittsekk i “Blue Jasmine” som også er hans tredje film med Allen som regissør. Sally Hawkins, som spiller den naive søsteren Ginger, og komikeren Andrew Dice Clay som hennes tidligere ektemann Augie legger et lag urban bygdeeleganse som til dels hinter til parodiering av den lavere middelklassen i USA, uten at det bryr meg noe særlig.

cate sumber date

Kjærlighet 101

Temaet som går igjen i denne filmen er kjærligheten og hvor kyniske mennesker egentlig kan være i jakten på den. Jasmine forteller sin forlovede søster Ginger at forloveden, bilmekanikeren Chilli, er en taper og at Ginger burde satse høyere. Ginger sier seg etterhvert enig og begynner å spille begge sider når hun møter den koselige lydmannen Al (Louie CK). I Woody Allens univers er imidlertid ingenting som det virker og det blir en smell på Ginger også.

”Sex og Singelliv”-fans kan kose seg med gjensynet med Bobby Cannavale, som i den kjente TV-serien spiller Samanthas mann “with the funkiest tasting spunck”.

Cate skinner på lerrettet

Kronjuvelen i denne filmen er uten tvil Cate Blanchett. Rollen som Jasmine kunne lett blitt en sytete og usympatisk karakter. Det kreves nemlig av skuespilleren at man på et eller annet nivå kan sympatisere med de mange tvilsomme valgene Jasmine tar, og dette lykkes Blanchett i. Hun går sømløst fra å være damen med nesen i været som spiser hummer til frokost, lunsj og middag, til å prate med seg selv på kanten av mental kollaps.

kate coffe

Jeg forventer med andre ord at Cate Blanchett får en eller annen form for nominasjon for sin prestasjon, og blir meget skuffet om dette ikke skjer.

Blue Jasmine går på kino nå, og du må virkelig ikke gå glipp av denne koselige og velregisserte skatten.

Foto: Scanbox

Anbefalte artikler